H2O

Det behöver vi alla. Vatten. Idag på FN:s Världstoalettdag uppmärksammas på Opinionssidan i SkD bl a att ”Nya toaletter viktiga för miljarder kvinnor”. I Indien gjordes det till en viktig valfråga för 600 miljoner indier p g a att många kvinnor utsätts för övergrepp när de tvingas uträtta sina behov på åkrarna.

Jo, jag minns hur otäckt det var när jag på 70-talet reste i Indien. Som van vid utedass var det inte det som var problemet för mig, utan ormarna, groparna, eller snarare vad som dolde sig i groparna, och det kompakta mörkret efter kl 18. Det fanns ingen el bara en liten eländig ficklampa som efter ett tag knappt lyste sig själv. Christie från San Francisco, Louise från Paris, Henri och Alan från Vancouver hade aldrig använt något annat än vattentoa i hela sitt liv och de hade det riktigt svårt. Några övergrepp var det ingen av oss som i ungdomligt oförstånd tänkte på. Undrar om de någonsin nådde Varanasi.

”70% av det vatten vi förbrukar i världen används för bevattning inom jordbrukssektorn” enl debattartikel. Hur mycket rent vatten används för att spola i toaletter? Hoppas Indiens premiärminister tänker till ordentligt! 600 miljoner indier x minst 3 l vatten x minst 5 gånger per dag … Oj, oj, oj det blir ju en flodvåg varje dag som under ett år blir till en ocean. Tänker han bygga reningsverk också, tro? Eller satsar han på något annat än vattentoaletter?

Lite mindre vatten hade den stackars vattensköldpaddan i Hörby, som räddades av polisen, som nu överöses av uppmuntrande tillrop från allmänheten på Facebooksidan. Men snälla, snälla polisen, varför lät ni den stackaren simma omkring i det smutsiga vattnet i två dygn innan hen blev räddad? Det fanns ju inte ens en sten att vila på.

”Länsstyrelsen tog larmet på allvar och åkte ut till gården dagen därpå och tog sig in i det tomma huset”.
”Ett dygn senare räddades sköldpaddan av djurambulansen”.
”Vi gjorde bedömningen att den var utan tillsyn och den saknade dessutom foder.”

Tog man verkligen larmet på allvar? Att simma dygn efter dygn är mycket tröttande. Och förresten, behövdes det verkligen djurambulans för att transportera en liten sköldpadda? Jag tycker polisen eller djurskyddsinspektören kunde tagit sköldpaddan i en liten kartong för transport till polisens djurpensionat. Hade man lämnat kvar större däggdjur, som kan ”tala till oss”, på samma sätt? Hoppas hen får ett bättre liv nu. Bra jobbat, polisen och djurskyddsinspektörn!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com