Mjau

Alla vet att katter säger mjau. Minsta barn kan härma en katts mjau. Men vad vill katten säga med sitt karaktäristiska ljud? Mer än vi kan ana! Katter som lever utan kontakt med människor jamar nästan aldrig eftersom det inte finns någon anledning. De kommunicerar istället med ett mycket subtilt språk som det krävs både tid och empati för att uppfatta.

Igår jamade Hasse uppfordrande mot mig medan jag dammtorkade. Han satt mitt på golvet och tittade intensivt på mig med stora svarta pupiller och jamade högt gång på gång. Han ville något, men vad? Klockan var ungefär 13.00 och vi hade precis ätit lunch. Jag försökte med att klappa honom, prata med honom, leka med honom. Inget hjälpte – han var helt enkelt inte intresserad. Han försökte gång på gång tala om något för mig, men jag förstod inte.

Maken föreslog att han kanske ville att jag skulle lägga mig och läsa. Och så var det faktiskt. Så snart jag lagt mig på soffan med ”Analfabeten som kunde räkna” av Jonas Jonasson i händerna kom Hasse och la sig tätt bredvid. Lugnet var återställt.

Kl 9 idag på morgonen kom fönsterputsaren, en ganska stor och bullrig man. Både Hasse och Bosse rusade för säkerhets skull in i sovrummet till husse som fortfarande sov. Efter en stund började Bosse jama framför husses ansikte. Högt och desperat.

”Det är någon här som inte ska vara här! Kom och hjälp matte!” försökte han nog säga. Det hjälpte inte. Husse öppnade inte ögonen. Då tog Bosse till det knep han ibland använder på morgnarna: hoppa upp och trampa på husse. Hårt på magen vid de små revbenen. När inte heller det hjälpte gick han också in under sängen precis som Hasse.

Efter 45 år som fönsterputsare är han snabb och Bosse tolkade det nog som att jag klarade av att jaga ut inkräktaren. Han kom och strök sig gång på gång emot mig och buffade mot min näsa – det är inte ofta han gör det. Bara när han är riktigt glad och nöjd. Matte jagade ju ut inkräktaren!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com