Kriget mot tjuvjägare

Hann faktiskt inte läsa gårdagens SkD förrän idag på morgonen. Rubriken ovan på sid A31 handlar om den ökande tjuvjakten på elefanter och noshörningar i Afrika. Värdsnaturfonden (WWF) gör, enligt artikeln, en storsatsning för just dem. Elfenbenssniderier är statussymboler i Kina och noshörningshorn tros bota cancer i Vietnam. ”Många i Kina tror att elefanter fäller sina betar varje år och att man sedan samlar in dem”.

Såg ett inslag i Rapport för ganska länge sedan om hajar och hajfenor. Försäljaren tyckte att om man använder hajens kött så är det väl självklart att också använda fenorna. Reportern sa inte emot – inte i bild i alla fall. Hajens kött används inte, såvitt jag vet. De lämpas överbord lemlästade och utan förmåga att simma.

Okunskapen är alltså stor och det hjälper inte att WWF gör en storsatsning och samlar in pengar i väst, om det inte görs en enorm upplysningskampanj i öst. Om inte, så har vi kanske snart bara fina statussymboler och verkningslös cancermedicin kvar.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com