Dör elefanter med ett leende på läpparna?

Hela denna vecka har det kl 18.00 gått ”elefantprogram” på SVT2. De har handlat om att elefanten, liksom många andra djur, hotas av utrotning inom en ganska snar framtid. Men också om hur hängivna människor försöker rädda de som räddas kan.

I tisdags hette programmet ”Kriget om elfenbenet”. I bilder från ett lager någonstans i Afrika fanns många, många ton elfenben dvs betar från slaktade elefanter. De äldsta var från elefanter dödade för ca 25 år sedan och var av ungefär samma längd som journalisten – knappt två meter. Betar från nyligen slaktade elefanter var ungefär tjugo centimeter långa. Så desperata är de kinesiska elfenbenshandlarna. Det mest skrämmande i det programmet var den kinesiske affärsmannen, en  hängiven buddist, som med det överlägset leende mot journalisten sa: ”Elefanten är människans vän. Varje död elefant offrar sina betar så att vi människor kan göra något vackert av dem … Vi buddister anser att detta gör elefanten glad och lycklig!”

Panikslagna flyende elefanter skjuts från helikoptrar  med maskingevär.  Se hela programmet och de övriga här
http://www.svtplay.se/video/2355308/kriget-om-elfenbenet?  Elefanter dör inte med ett leende på läpparna.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com