Valegro dansade sin kür

Så ungefär löd en rubrik i lördagens Skånska. ”Jag går bara in och har roligt och det har Valegro också”, sa ryttarinnan Charlotte Dujardin, som vann VM-guld i kür. Jag tror henne! Dressyrritten gick lekande lätt och båda såg verkligen ut att ha roligt. Ett fantastiskt och vackert samspel och förtroende mellan djur och människa.

Det kan jag däremot inte säga om distansritten över 16 mil (fredagens tidning). Ingen häst springer med glädje drygt 8 timmar i sträck med ca 80 kilo på ryggen. Det krävs att den jagas av något som är lika uthålligt eller drivs av en ryttare. Vad driver ryttaren? Och vad driver ägaren att utsätta sin häst för en sådan plåga? Kan bara vara pengar. Kronprinsen av Dubai vann, men det var hästen som sprang.

En häst dog då ryttaren genade utanför banan. Sprang rakt in i ett träd. En olyckshändelse anser internationella ridsportförbundet. Svenska deltagaren passerade platsen strax efter.  ”Det var i en 500 meter brant nedförsbacke, halvt stup nästan, och som en smal stig. Med 170 hästar som skulle ner där blev det trångt. Hästarna trängdes och när de kom i en klunga fick de ett flyktbeteende , då kan det bli olyckor”.

Jag anser att många sporter med djur inblandade borde förbjudas – för djurens skull. Distansridning är en av dem.

Imorgon ska det handla om biblioteket i Landskrona m fl orter. Det blir positivare.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com