Katt i full frihet?

Elin skrev i en kommentar såhär 25 augusti, 2014 kl. 13:02:
katter har tendens att springa bort. min familjs katt sprang bort och återkom regelbundet trots att hon var honkatt. Jag skulle både cippmärka katten och även ha halsband på honom eller henne om jag hade katt som fick gå ute och springa fritt. Då är det enklare att grannar kan ringa och säga att de hittat katten och matte och eller husse kan hämta katten tillbaka.

Med all respekt för olika syn på katters rätt att springa fritt … Det är inte olagligt – det finns flera domar som säger att det är tillåtet, men är det så lämpligt? Har man skaffat katt och älskar sin katt vill man väl ha den kvar? På olika kattföreningars hemsidor finns ofta efterlysningar om katter som ”rymt” eller inte kommit tillbaka av andra anledningar. Ibland anges att de är ID-märkta – ofta är de inte det.

Av hävd lever katter fritt på landsbygden och får också oftast föröka sig fritt. Det är en av anledningarna till att det finns så många förvildade katter i byar och städer. Trots att många kattungar avlivas enbart för att de fötts blir det ett överskott som jagas bort och måste finna sig ett nytt ställe att bo på.

Själv skulle jag aldrig drömma om att släppa ut mina katter på egen hand i Malmö. Göteborgs kommun skriver såhär på sin hemsida om katter ”Införande av skärpta krav och bestämmerlser för hållande av katt är under utredning”. En god början på bättre kattägaransvar. Hoppas bara att Malmö gör likadant. Stöd gärna mitt förslag  http://initiativet.malmo.se/epetition_core/community/petition/2825  Mer bra information finns också på www.katt.in under rubriken Katter.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com