Högsäsong för kattungar

Katthem, kattföreningar och inte minst lantgårdar är överfulla av små bedårande kattungar!

På de flesta kommuners hemsidor står att katten är ett lättskött husdjur. Det är väl riktigt, åtminstone till viss del. Det finns väldigt mycket rasinformation i böcker och på hemsidor, men inte alls lika mycket handlar om kattens behov för att må bra.

Innan man skaffar katt bör man fundera över hur mycket man kan acceptera att den nya familjemedlemmen kan förändra hemmet. Det kan därför ibland vara bättre att ta hand om en övergiven tamkatt eller omplaceringskatt från någon förening, än att skaffa en stökig kattunge med överskottsenergi.

Den perfekta katten för många är den som sover när DU sover, är redo att leka med DIG när DU vill leka, aldrig sätter klorna i möblerna och inte fäller hår. Den katten finns inte! DU måste anpassa dig efter katten!

En katt kräver tid och uppmärksamhet för att må bra. Inte så mycket tid som en hund. Den behöver inte promeneras flera timmar varje dag, men den vill ha flera korta lekstunder per dag. Fasta rutiner och regler gör också livet lättare för både katten och husse/matte/barn. Mat på bestämda tider gör att man slipper ha en katt kring benen så fort kylskåpsdörren öppnas eller micron plingar!  Var inte orolig – katten kommer att hålla tiden och tala om för dig ifall du glömt ge den mat!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com