Om djurförsäkringar

I Privata Affärer nr 7:2014 frågar sign Sigges matte varför djurförsäkringar blivit så dyra.

De förklaringar som tidningen tar upp är att vi utnyttjar försäkringarna mer och att våra husdjur lever allt längre och behöver mer vård. MEN också att riskkapitalbolag köpt upp och bildat kedjor av kliniker, vilket ökat kraven på lönsamhet. Djuren ges alltså mer behandling än tidigare och till allt högre priser vilket naturligtvis påverkar försäkringspremien. Enligt Privata Affärer är det mycket lite man som djurägare kan göra mer än att ifrågasätta kostnaden och eventuellt byta försäkringsbolag.

JAG TYCKER att man som djurägare också ska ifrågasätta behandlingen och vården hos kliniken. Är det nödvändigt att lägga in djuret över natten, när det kanske skulle må psykiskt bättre i sin vanliga hemmiljö? Och även få kontinuerlig tillsyn där, istället för att sitta ensam, sjuk och orolig i en bur på kliniken och få tillsyn kanske bara en enda gång under en natt? Man ser väl hellre till sitt djurs välbefinnande än klinikens lönsamhet och riskkapitalisternas plånböcker.

Även Svensk Veterinärtidning har i nr 7:2014 tagit upp frågan om husdjursförsäkringar och skriver sammanfattat att husdjursförsäkringar växer lavinartat och den stora ökningen beror framför allt på att katterna kommit in i finrummet och försäkras i allt större utsträckning. Husdjuret har blivit mer en familjemedlem, man är beredd att lägga ner mer pengar och vårdar det mer än man har gjorde tidigare. Det gör att veterinärskostnaderna ökar och det används allt mer avancerade metoder för att hålla djuret friskt eller vid liv och det här genererar kostnader. Det har länge varit självklart att köpa en försäkring för sin hund eller häst. Nu är det försäkringen av katter som driver på utvecklingen och alltfler kattägare är beredda att försäkra sitt husdjur. ”Historiskt sett har ju katten väldigt låg status, åtminstone huskatten. Att människor nu väljer att försäkra sina katter ser vi som ett tecken på att katten sakta men säkert får högre status och högre värde som husdjur”, säger en representant för ett katthem.

Konsumenternas försäkringsbyrå ger rådet att kolla noga vad som ingår i en försäkring. Tandvård ingår oftast inte, då tandsjukdomen FORL tycks bli allt vanligare och en sådan sanering kan kosta många 10-tals tusen.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com