Kastrera den du älskar!

En artikel i lördagstidningen 14/6 har fått mig att skriva detta inlägg. Artikeln innehöll flera felaktigheter, som jag hoppas att ni läsare redan uppmärksammat. Skribenten skriver att hon ”fått en hel nykläckt flock kycklingar uppäten av en katt vars ägare inte kan ha gett den tillräckligt med mat”. Om denna flock kycklingar haft sin mamma, hönan, hos sig hade det aldrig hänt. Katter har mycket stor respekt för hönor med kycklingar. De försvarar sina små med näbbar, vingar och fötter. En katt som drabbats av en ilsken höna gör aldrig om försöket. Jag lovar, jag har sett det med egna ögon. Den aktuella katten jagade troligen inte för att den var hungrig, utan precis som välfödda människor för spänningens och nöjets skull.

Vidare står det ”Glöm inte att sterilisera dem, speciellt hanarna!” Inget kan vara felaktigare. Det är faktiskt katthonorna som föder ungar och dem ska man också kastrera – inte sterilisera. Artikeln fortsätter ”Då får ni trevliga, mysiga gosekatter …” NEJ! Sterilisering förändrar inte katternas beteende. Honorna fortsätter då att löpa ännu fler gånger per år eftersom de inte blir dräktiga, därmed ökar också risken för cancer, och hanarna kommer att fortsätta ströva omkring i sin jakt efter honor. Genom kastrering förändras däremot både hanars och honors beteende och man får en lugnare katt. Kanske rentav en gosekatt! Jag får verkligen hoppas att alla veterinärer vet vad de gör!

Fodertillverkaren Hill´s skrev i ett nyhetsbrev som kom i mitten av juni ”att det nu på våren är dags att fundera på om man inte ska kastrera sin katt”. Så dags att komma med det i mitten av juni när de flesta fertila katter har löpt minst en gång och minst en kull nya oönskade kattungar har kommit till världen och en ny kull är på väg!

Okunnigheten är stor och det lär bli mycket jobb för alla kattföreningar även i år!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com