Var finns viljan?

I en insändare i Sydsvenskan 30/5 skriver Camilla Björkbom, Djurens Rätt, och Andrea Gunnarsson, Kastreringsbussen, om hemlösa katter. De avslutar sin insändare så här ”Tar vi tag i problemet idag kan vi förebygga ett mycket stort lidande. Finns viljan från Malmös politiker att göra det?” NEJ, vill jag svara, de gömmer sig bakom tunga remissinstanser till nya djurskyddslagen.

En känd malmöpolitiker lär ha sagt ”Vi har inget problem med vildkatter i Malmö! Dem tar ju kattföreningarna hand om!” En annan politiker har sagt direkt till mig ”Att ta hand om vildkatter är många kvinnors hobby och en hobby får faktiskt kosta pengar!” Dvs privata pengar. Han glömde att bakom varje hemlös katt finns en oansvarig kommuninnevånare.

Det kommer inte att bli någon förändring av djurskyddslagen vad gäller katter så länge remissinstanser som LRF och Veterinärförbundets Djurskyddskommitté intar en helt kallsinnig hållning. De ser inte djurens lidande. Djurskyddskommittén skriver i Svensk Veterinärtidning 3/2010 att ”TNR är en alltför riskfylld djurhållning för att få djurskyddskommitténs stöd”.  De punkter som tas upp är bl a:
1) klimatet, som inte anses lämpligt
2) att TNR-områden ska hållas utanför trafiktäta områden
3) att sandlådor för barn inte får finnas inom området
4) att djurkliniker eller djursjukhus inte får finnas i närheten

Kraven gör att inga TNRM-områden kan startas varken i Malmö eller någon annanstans, men katterna finns ju redan därute! Nu är de fertila, kanske sjuka, svältande osv. Enligt Djurskyddskommittén blir de en större fara om de är färre, friska och välmående!? Under 2010 bemöttes Djurskyddskommitténs utspel med en serie artiklar från veterinärer och ideella föreningar, men sedan dess har det varit tyst. Mycket tyst. Inte en enda artikel om TNRM har sedan dess publicerats i Svensk Veterinärtidning.

Lägg sedan inget ansvar på de stackars förvildade, hemlösa katthonorna! För varje hemlös katt finns en oansvarig ägare och bakom varje ny kattunge finns även en okastrerad hankatt, som kanske är ägd och omhuldad och utsläppt för att få uppleva det naturliga i att få para sig!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com