Kattmyt 7

Att katter är lömska och oberäkneliga och kan rivas och bitas utan förvarning är ännu en myt.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOm man upplever katter på det sättet betyder det att man inte kan uppfatta eller känner till hur deras språk fungerar. De kommunicerar med hela kroppen. På nära håll med ögonen, öronens och morrhårens ställning och med ansiktsuttryck. På avstånd används kroppshållning och rörelser för att skicka meddelanden. Det är ett subtilt men tydligt språk för de invigda. Svårare för oss okunniga människor. Katter talar naturligtvis även verbalt. Om en katt bits eller rivs är det ALDRIG utan förvarning. De förvarnar alltid minst en gång. Ta varningssignalerna på allvar. En katt rivs eller bits ALDRIG för skojs skull – det beror på att den är missnöjd med situationen.

Exempel: Anna lyfte upp lilla katten Lisa och ville hålla henne i famnen. Lisa vill aldrig bli upplyft på något sätt och därför gör jag själv aldrig det. Lisa protesterade när Anna höll henne allt hårdare, hon blev allt svartare i ögonen och stretade emot med benen. Inte ens det räckte för att få komma ner på marken. Hon varnade flera gånger. Till slut kom klorna fram. Enda vägen ur Annas famn var upp över vänster axel. Det blev åtta rejäla rivsår på ena armen. Vem ska man skylla på? Anna, naturligtvis, som trodde Lisa kunde behandlas som en leksak.

Behandla katten med respekt och läs av signalerna och du får en vän för livet. Det är bara människor som kan vara lömska och beräknande.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com