Myten att katter inte går att uppfostra (nr 6) …

… är orsak till att många katter blir lämnade vind för våg i parker eller på landsbygden i något buskage. De uppför sig inte som ägaren tycker de ska. Nä, det går inte att uppfostra katter som hundar eftersom de är katter, men som i all uppfostran av både människor och djur så är det effektivare att belöna än att bestraffa. Uppmuntra när den gör rätt och ignorera när den gör fel och var konsekvent! Bestraffa aldrig! Ge inte heller efter för ett som du anser felaktigt beteende.

Exempel: Du vill inte att katten ska hoppa upp på diskbänken. Om du lyfter eller schasar ner den gång på gång får den positiv uppmärksamhet och ser det som en lek. Lägg istället tidningar t ex Skånskan som sticker en liten bit utanför. När katten nästa gång hoppar upp trillar både tidning och katt ner. Det krävs inte många upprepningar förrän den förstått. Beröm den sedan när den låter bli att hoppa upp.

Ett annat exempel: Disa, som levt ensam och övergiven några år, var van att leva nattliv och satt i fönsterkarmen och jamade HÖGT från första kvällen hon flyttat in igen. I tron att hon ville ut satte matte på henne sele och gick ut med henne på småtimmarna när familjen inte stod ut längre. Väl tillbaka fortsatte hon att jama till gryningen och sov sedan hela dagen. De gav efter för hennes oro. Istället skulle de ha hållit henne aktiv under dagtid och lugnat henne med klappar och god mat under kvällstid så att hon kunnat anpassa sig till familjens dygnsrytm. Det högljudda jamandet kunde kanske också tystats med hjälp av en liten dusch ur en blomspruta. Kanske.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com