Olagligt att lämna katten ensam …

… var en rubrik i gårdagens (13/2) Sydsvenska. Artikeln handlar om att katter liksom alla andra tamdjur ska ha tillsyn minst två gånger per dygn. Skyldigheten gäller både inne- och utekatter och därmed är det också underförstått att man inte får överge sitt djur. Det framgår dock inte klart av varken djurskyddslag eller Jordbruksverkets föreskrifter.
MEN …
Däremot framgår det klart och tydligt i alla kommuners information att den som börjar mata en övergiven eller förvildad katt anses som ägare. Det påpekades också i senaste Djurskyddsinspektörerna på TV4. Här är inget underförstått.
ALLTSÅ …
Det läggs större ansvar på den som tar hand om ett djur som far illa än på den som överger sitt eget ägda djur!
LOGIK? INGEN!
I förslaget till ny djurskyddslag (SOU2011:75) handlar sid 475-517 om Övergivna och förvildade djur. ”Sveriges största djurskyddsproblem” enligt en djurskyddsinspektör i V Götaland.
Den nya djurskyddslagen var tänkt att träda i kraft 2014, men ”det bidde bara en vante”. Vissa små delar har brutits ut. Är det inte dags att också bryta ut och besluta om ett större ägaransvar? Och att ta tag i helheten?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com