Om rostbiff

SAMSUNG DIGITAL CAMERANär Hasse var liten gosse fick han en gång smaka rostbiff från en smörgåstårta och han tyckte det var jättegott. Vi förstod hur han njöt och köpte ganska ofta rostbiff till honom under lång tid och han lärde sig ordet. Rrrrooossstbiffff! Den tillagades av Max mamma, Max på ICA alltså, och var helsvensk. Så en dag ville han inte äta rostbiffen vi serverade. Han bara luktade, tittade förebrående på oss, backade en bit och gick sedan därifrån. Kontrollen hos ICA bekräftade vår misstanke. Den var inte svensk. Den kom från Brasilien och var inte lagad av Max mamma. Han har inte velat äta rostbiff sedan dess och det är ungefär 8 år sedan.
Numera insisterar han ofta på rökt kalkon. När jag skriver detta ligger han bredvid mig på skrivbordet och tar då och då med tassen och rispar lätt med klorna på min vänstra hand. Det betyder ”Jag vill ha kalkon”. Han vet var den finns.
”Rrrrooossstbiffff?” frågar jag lite försiktigt. Han stelnar till i hela kroppen och halvreser sig, pupillerna vidgas, ögonen blir nästan helt svarta och han tittar intensivt rakt in i mina. Ett kort mjau bekräftar ovanstående. Vi går till köket och han äter en halv skiva ekologisk rökt kalkon.
Vi kallar allt han tycker om för rrrrooossstbiffff, men visst borde han kunna skilja mellan rrrrooossstbiffff och rökt kalkon även om det inte innehåller de väsande ljud som katter lyssnar efter. Rrrrooossstbiffff inne håller två – sss och fff. Rökt kalkon inget. Ska lägga honom i träning.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com