Hästar och grisar … och grisar

Två artiklar fångade min blick i helgens SkD: flyingehästar i lösdrift med ”egen toalett, sovsal och tid med kamraterna dygnet runt” och så ledaren: ”En bra början”.

Jättebra att djur får leva ett mer naturligt liv och röra sig hur de vill i lösdrift, men jag misstänker att främsta anledningen är att dra ner på personalkostnader. Tillsyn 2 ggr dagligen enligt lag? Nä, varför det? Dataprogram sköter utfodringen! Det är ju bra så länge inte strömmen går.

Veterinärstuderande slog larm för något år sedan vid ett besök på SLU:s gård. De tyckte korna var magra. SLU slog ifrån sig – utfodringen var ju maskinell! Det var bara det att den inte fungerade. Korna fick för lite mat och SLU införde besöksförbud! Hela artikeln kan ni läsa i Svensk Veterinärtidning.

Ledaren ”En bra början” handlar egentligen om ett nytt lagförslag om offentlig upphandling. Man ska kunna ha andra kriterier än priset t ex klimathänsyn och djurskydd. Bild på smågrisar som myser i massor av halm och så slutklämmen ”Grisen med knorr är en gladare gris och en godare måltid” inger hopp. MEN …

Det står i bjärt kontrast till det danska TV-program jag halkade in på i lördags vid ca 13.00 och som handlade om dansk grisindustri. Bilder på förtvivlade fjättrade suggor vars enda sysselsättning bestod i att tugga på järnstången framför dem. Deras enda uppgift är att föda så många smågrisar som möjligt. Avel har gjort att de föder för många. 25.000 smågrisar dör VARJE DAG. Alldeles för många grisar trängdes i boxarna. De kunde inte ligga ner. Bitskador i öron och ljumskar. Svansarna avklippta. ALLA fick lågdos antibiotika. Ingen halm – ”det skulle störa den automatiska utgödslingen” enligt bonden.

TV-teamet ville filma skadade suggor på ett slakteri. ”Det är inte lämplig underhållning i TV”, menade intervjuad veterinär och vägrade öppna dörren till det angränsande rummet.

”Vi kommer inom kort att lägga ner all slaktsvinsuppfödning i Danmark och koncentrera oss på det som vi är bäst på nämligen produktion av smågrisar. De kommer sedan att transporteras till andra länder i Europa där priset är lägre”, avslutade vd:n för ett köttföretag. 25.000 smågrisar dör varje dag är man då bäst på smågrisproduktion?

Enligt min mening ska inga djur behandlas på det sätt som visades i det danska TV-programmet.

Och ni som köper billigt kött, tänk en gång till.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com