Hur lär man katten att gå på låda?

Det är väl ingen kattmyt precis, men många har ställt frågan så det är helt klart ett problem –  men inte för katten.

Min duktiga frisör, Camilla på Hårmakarna vid Caroli City, planerade att skaffa en kattunge, men la pannan i djupa bekymrade veck medan hon klippte ”Hur ska jag göra för att lära den att gå på lådan? Jag vill ju inte släppa ut den.” Inga problem visade det sig. Hon satte kattungen i sandlådan och den visste genast vad den skulle göra!

Eller kommunpolitikern som envisades med att släppa ut sin katt på egen hand för att den skulle sköta om. ”Det går inte att lära den gamla katten att gå på låda!” Han fick rådet att fylla en låda med sand, sätta den vid ytterdörren och katten fattade genast vad den skulle användas till. Han behövde inte ens lyftas dit. Den katten slipper numera att gå ut och lever istället ett tryggt liv.

Rekommendationen från kattbeteendevetare är att man ska ha en låda mer än antalet katter, men i så fall inte sätta dem nära varandra utan på olika ställen i bostaden. Två små lådor bredvid varandra uppfattars som en stor.

Våra numera 7 landetkatter, som går ut och in som de vill och sover var de vill, trodde vi skulle sköta om utomhus. Jovisst, det gör de när det är hyfsat varmt och torrt, men inte i regn, blåst och minusgrader. Då gör de som vi, stannar helst inne.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com