Maktkamp

I vårt hem har det en längre tid tydligen pågått en maktkamp utan att vi arma okunniga människor har förstått. Det började nog i november. Vi undrade lite varför unge katten Bosse verkade ligga allt oftare i ett hörn i hallen och titta in i arbetsrummet. Jag noterade flera gånger att då låg Hasse, pensionären, på översta våningen i klätterställningen och tittade lugnt, men ganska intensivt tillbaka på Bosse. Han släppte inte Bosse med blicken ens om vi klappade eller pratade med honom. Någon enstaka gång låg Bosse högst upp och tittade ner på Hasse, som då alltid satt bredvid soffan och tittade tillbaka. Inte ett enda ont ord eller ljud yttrades. Det handlade enbart om telepati eller nåt.

Samma ljudlösa drama utspelade sig inte mellan landetkatterna Rosa och Lisa idag på morgonen, även om inledningen var densamma. Båda ville ligga på favoritplatsen dvs på bordet bredvid kaminen. Rosa, grannens katt, var där först och till och med jag kunde se att hennes gröna ögon signalerade ”Jag ger mig ALDRIG!” när hon intensivt tittade Lisa rakt in i ögonen. Lisa satt på kaminen och tittade tillbaka lika intensivt med stora svarta missnöjda pupiller. Kaminen var alltså inte tänd, men kanske lite ljummen efter föregående kvälls eldande.

Så plötsligt anföll lilla Lisa! Hon är den katt som står allra lägst på rangskalan. Det blev ett kortvarigt, men högljutt kattrakande, viftande tassar med vassa klor och sen lite småtussar att städa upp. Ingen av dem fick favoritplatsen – det blev istället Juns som tillbringade resten av förmiddagen där!

Jag önskar er alla en fridfull God Jul!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com