Kapitalism motverkar djurplågeri …

… stod det på Opinion i SkD 28/11. Det handlade om den internationella handeln med djurdelar och jag förstod inte artikeln då och gör det fortfarande inte.

USA krossade i november 2013 sex ton elfenben för att visa att man menar allvar med att skydda djuren i Afrika. Tanzania brände ungefär samma mängd elfenben på 90-talet i en jättebrasa och använde samma argument. En förmögenhet för ett fattigt land eldades upp. Bidrar man då inte istället till att utrota elefanten?

Dagens guldpris är 282.000 kr/kg och elfenben lär betinga det dubbla!

Tigerskinn blev under en period i början av 2000-talet mycket populärt i avlägsna delar av Tibet. Varför? Jo, plötsligt hade man pengar nog att handla lyxvaror. Dalai Lama talade sina landsmän tillrätta och de brände sina tigerskinn. Vem tjänade på det? Kapitalisterna! Vilka dog? Tigrarna!

Enligt Privata Affärers hemsida idag står nu Afrika i tur för samma ekonomiska uppsving som tidigare Kina. Afrikas växande och unga befolkning, ökad inhemsk efterfrågan och utvecklingen inom jordbruket nämns som några viktiga tillväxtfaktorer. Utländska företag förlägger nu alltmer tillverkning i Afrika när kostnaden för arbetskraft stiger på andra håll.

Vill vi genom att placera våra pengar i Afrika-fonder stödja den utveckling som går mot skövling av djur och natur? Hur menar USA att man skyddar djuren i Afrika?

Eller ska vi göra som Privata Affärer skriver: ”Förändringsbenägenhet är avgörande för utveckling, vilket innebär att vi även måste kunna förändra oss själva och våra egna synsätt” fast de menar inte utveckling på djurens och naturens villkor utan det handlar enbart om pengars stigande värde. Innebär det slutet för naturen och djuren eller början på ett kapitalistiskt nytänkande?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com