Bara två veckor kvar

När mörkret i förmiddags vägrade vika kom jag att tänka på en skolgudstjänst jag och mina små kamrater beordrades till för länge sedan. Den lilla landsortskyrkan har nog aldrig varit så välfylld. En strålande solig vårdag skulle vi få höra på prästen Munther. Det var inte så muntert, nej, vi hade hellre varit ute. Han stod uppe i predikstolen och talade länge och väl och vi föll väl efter ett tag in i någon sorts slummer. Jag hann se ur ögonvrån hur han hukade sig, tog sats, lutade sig snabbt och oroväckande långt ut över ”relingen” samtidigt som han med tordönsstämma utropade ”Oh, detta hemska mörker!” 80 ungar hoppade högt i bänkarna. Ingen hade en aning om vad han menade.

Jag kan bara instämma, men nu är det bara två veckor kvar tills ljuset så smått börjar återvända. I väntan på det läste jag en bok som heter I drakens tecken av Madeleine Brent. En romantisk äventyrsberättelse om 1890-talets Kina och England, som handlar om föräldralösa missionärsdottern Lucy, som levt hela sitt 18-åriga liv i Kina och sedan hamnar hos en överklassfamilj i England. Lätt humoristisk och fylld av språkförbistring och kulturkrockar. Ta denna t ex
”Emily satt i soffan och lekte med en vit kattunge när mrs Grisham med ett ansträngt leende såg på mig och frågade ´Har de katter i Japan, Lucy?´ frågan förvånade mig. ´Det … det tror jag, mrs Grisham. I Kina har vi i alla fall katter.´ ´Tycker du om katter?´
´Ja, det är ju bättre än inget, mrs Grisham, men kaninkött är godare´.
Hennes blick blev glasartad. Jag såg på de andra. De stirrade alla upprört på mig. Emily tryckte beskyddande kattungen till sig. Jag sa brådstörtat ´Jag ber om ursäkt. Jag förstod inte att ni talade om katter som husdjur. Det finns gott om herrelösa katter i Kina och när det är hungersnöd så tar vi …´
´Det räcker, Lucy.´ Mrs Grishams röst var som is.´”

Det är en bok väl värd att läsa även om den är gammal. Hasse tycker den är bra att ligga på.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com