Kattprat

En väninna berättade att hon ”pratat katt” med en kollega bosatt i en liten skånsk by. Kollegan var mycket bekymrad över att ett hus i byn varit till salu en längre tid och nu hade ägarna flyttat och lämnat kvar sina 5 katter. Hon mådde riktigt dåligt av att se dem sitta vid ytterdörren och vänta på att den skulle öppnas så de fick komma in som tidigare. Visserligen kom ägarna dit en gång i veckan och satte mat, men det kan ju inte kallas ”tillsyn två gånger per dygn”, som lagtexten säger att djur ska ha. Hon tyckte de nu såg slitna ut med toviga pälsar och katter som inte mår bra blir ofta smutsiga runt nosen eftersom de söker mat där de kan. Kollegan visste sig ingen råd vad hon skulle göra.

Mitt tips är att kontakta länsstyrelsens djurskyddsenhet. Enligt dem finns inte något problem med övergivna katter eftersom de inte får in några anmälningar! Troligen blir det då tal om avlivning. Ett positivare scenario kan istället bli att grannarna tar ett gemensamt ansvar om inte någon enskild kan eller vill ta hand om dem. Man kan låta dem vistas i någon öppen vedbod, uthus eller liknande. Frigolitlådor med halm är mycket uppskattade. Någon har räknat ut att matkostnaden för EN katt är  ca 100 kr per månad. Jämför med priset på CocaCola eller en ask cigaretter!

Kattföreningar för förvildade katter verkar ha så överfullt av övergivna tamkatter att de inte har plats för de förvildade. Dessutom lämnas katter ofta tillbaka av stödhemmen. Man har inte tänkt efter ordentligt innan man tog emot en katt i sitt hem.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com