Kattmyt 4

En myt som starkt bidrar till mängden herrelösa och oönskade katter är att honkatter mår bra av att få en kull ungar innan de kastreras. FEL, FEL, FEL! Tvärtom rekommenderar Statens Veterinärmedicinska Anstalt tidig kastrering av både honor och hanar. I t ex USA är det sedan länge praxis att kastrera kattungar innan de är könsmogna. MEN det kräver ansvarsfulla kattägare! Kastrering minskar risken för framtida könshormonrelaterade sjukdomar. Dessa sjukdomar drabbar endast honkatter. Att ge p-piller ökar risken. Vem vill orsaka sin katt lidande och sjukdom?

Kastrera den du älskar! kunde man läsa på Malmö kommuns hemsida för några år sedan. Finns kanske kvar fortfarande. Det fanns en bild på en katt också … Mitt råd är detsamma. Kastrera din katt oavsett om det är en älskad innekatt eller en stallkatt. Katterna tar inte slut som en mellanskånsk storbonde befarade.

Hur ska man göra för att ta kål på dessa myter? Det vete´ katten …

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com