Kattmyt 3

Hur myten att katter har nio liv har uppstått är inte så svårt att förstå. De kan bevisligen överleva de mest fruktansvärda skador, men inte utan stort lidande som man inte får bortse ifrån. Katter har INTE nio liv. Särskilt svårt har de innekatter som blir övergivna. Den värld de hamnar i är ju helt okänd för dem. De vet t ex inte att bilar och trafik är farligt eller vilda djur eller elaka människor. Ofta litar de på människor vilket kan bli förödande.

Även kattens naturliga nyfikenhet kan vara farlig för dem. Ett fönster på glänt? Jättespännande, som Maria Montazami i Hollywoodfruar skulle säga. Det är inte helt ovanligt att katter lyckas öppna även spärrade fönster eller göra sig så slanka att de slinker ut genom en minimal springa. Deras klor, klippta eller ej, håller dem inte kvar på ett lutande fönsterbleck. Skador vid fall från hög höjd är oftast inte brutna ben, utan istället inre skador som de får när buken slår i marken och deras första reaktion är att springa iväg.

Men det kan också gå bra. André, min landetkatt som egentligen är grannens, satt en dag på skorstenen. Först panik – hur skulle han komma ner? Sen – jamen han klättrade ju själv upp! Och han satt lugnt och beundrade utsikten! Han fick vara kvar däruppe och en stund senare kom han spankulerande längs trädgårdsgången. Det var inte sista gången han satt på skorstenen och jag har fortfarande ingen aning om hur han kommer upp dit – eller ner.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com