Att göra falukorv

Jag brukar inte ägna tid åt reklamen, men när jag såg Scans helsida i 9 punkter ”Så här gör du FALUKORV från grunden” kunde jag inte låta bli att läsa och den väckte många minnen till liv.

Scans punkter 1-3 är det väl inte så mycket att orda om. Att köpa en ko och en gris och låta slaktaren och styckaren göra sitt jobb är ju liksom grunden för falukorv. Att transporten dit ska ske lugnt och försiktigt och med hänsyn till djuren är också självklart, men så har det tyvärr aldrig gått till.

Punkten 4 … Blötlägg sedan kons kroktarm, den ska du använda när du stoppar din korv. … Jag har ett minne från 4-årsåldern då vi slaktade julagrisen. Far kom med grisens hela inälvspaketet i en rullebör. Tunntarmen skulle bli korvskinn till leverkorv och tjocktarmen till blodkorv, men först skulle de tömmas på sitt innehåll … och därefter sköljas i många vatten för att till slut skrapas för att få bort tarmluddet och bli riktigt tunna och genomskinliga. Såvitt jag minns var detta enda gången vi använde oss av naturligt korvskinn. Mor köpte fjälster i butiken istället och jag tror alla förstår varför – det var ju liksom värt priset! Kroktarmen, som Scan tycker vi ska använda, är ca 4,5 m lång och spiralformad. Därför är falukorven böjd.

Punkten 5 Mal ditt kött två gånger. Det gör du för att få en finare och bättre blandad färs. Jo tack, köttfärs har jag malt många gånger! Vi använde en Husqvarna köttkvarn och det var alltid övertecknad och far som skiftade om att stå och veva kvarnen för hand medan den andre stoppade i köttbitarna. Det var mördande tråkigt och kändes som om det liksom aldrig tog slut – vevandet. Oerhört mycket snabbare gick det när far köpt en hobbysvarv och kom på den smått geniala idén att koppla köttkvarnen till svarven. Då gick det undan!

Punkterna 6-9 talar väl också sitt tydliga språk: det är betydligt enklare att köpa Scans falukorv gjord på svenskt kött!

Fast att ”Svensk djurhållning garanterar att djuren växer upp i sjysta miljöer …” det tror jag inte ett dugg på! Det är kanske bättre än i många andra länder, men svensk djurhållning ligger långt ifrån Bregott-reklamens idyll!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com