Rådjur farligast för skånska bilförare …

… var en rubrik i SkD 28/7. Jag tror istället det är de skånska bilförarna som är farliga för rådjuren! Ja, så tokigt det kan bli.

Precis som det står i artikeln ska man naturligtvis ringa 112 om man kör på och skadar eller dödar ett djur. Tyvärr är det många som inte bryr sig om djurs lidande utan bara kör vidare och överlämnar problemet åt oss som kommer efter.

Om det är ett vilt djur som ligger dött på eller nära körbanan ska man stanna och dra det åt sidan så att det inte blir orsak till fler olyckor. Dessutom blir det då mat åt t ex rovfåglar.

Om ett sällskapsdjur, oftast katt, blivit påkörd kontrollera eventuell ID-märkning i vänster öra och meddela nummer och plats till
Djur-ID 08-795 30 50. Många sätter fina halsband på sina katter, men utan telefonnummer. Hur får man då tillbaka sitt fina halsband? I flera TV-program har ”experter” uttalat att öronmärkning är gammaldags och att man ska chip-märka istället. Hur många privatpersoner har chipavläsare? Hur många tar en påträffad död katt till veterinär för kontroll?

Om du älskar din katt, trots att du släpper ut den på egen hand, så ID-märk den i vänster öra – det är dessutom billigare än att chipmärka och du har stor chans att få veta vad som hänt om den inte kommer tillbaka.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com