När Bosse flyttade in

En söndag på landet fick vi samtal från en medlem i en känd kattförening. ”Vi har hittat en kattunge nerstoppad i ett avloppsrör på Rosengård. Kan du ta hand om den till tisdag då har vi ett stödhem till honom? Han måste nappas.”

På kvällen kom hon med kattungen insvept i en handduk och en kaninbur. Han spottade, fräste och attackerade oss. ”Du är så dum, så dum!” sa hon gång på gång. Jag tyckte han var väldigt klok! Vad skulle hon själv tycka om att bli insvept i en handduk utan möjlighet att kunna röra varken armar eller ben? med 3 personer som tittade på honom och dessutom i en helt ny och främmande miljö! Nä, han hade väldigt stor anledning att vara både upprörd och rädd!

Insläppt i kaninburen på makens otvättade T-shirt lugnade han sig och vi kunde se hur liten och sjuk han var. Ögonen var inflammerade och han var så förtvivlat hungrig att han hängde kvar i nappen när vi lyfte upp den! Vi satte lite mat ifall han kunde äta. Och visst kunde han det! Han åt allt! Och somnade sen. Han fick vara ifred med ett lakan över buren.

Tidigt nästa morgon väckte han oss med gälla skrik. MAT! Med mat i magen kunde vi sedan utan problem ta upp honom – han rymdes i handflatan. Hans lilla utsvultna kropp kändes alldeles knutig när vi försiktigt strök med fingret över pälsen. Det var löss! I massor! Och fästingar … Vi led med honom när vi försiktigt plockade bort dem. Hans blod var nästan färglöst. De hade tagit all näring.

På eftermiddagen fick han våldsam diarré. Den sprutade över lådan och gjorde tapeterna prickiga. 45 min rengöring av katt och låda och sen var det dags igen. Det fortsatte under några dagar, men sedan vände det plötsligt. Han blev allt piggare och vi vågade släppa ut honom i rummet allt längre stunder.

Föreningen hörde inte av sig på tisdagen – de hade ju inget hem åt honom. Han dumpades hos oss. Hasse var inte helt övertygad om att vi gjorde rätt som tog in det lilla livet och tyvärr hade han sjukdom med sig som nästan tog livet av Hasse. Men med hjälp av den duktige veterinären från Prag så klarade båda sig.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com