Komplicerat förhållande

”Många klagomål på måsar i Malmö” är en rubrik i dagens SkD. Varje år är det klagomål på måsar. De väsnas, smutsar ner, bygger bon och gör små arvingar. Är det inte så människor också gör? Fast inte bara under några veckor på våren.

Många klagar på gässen i Malmös parker. Problemet är väl likartat med ovanstående, fast året runt. Vore kanske bättre med kolibri?!

Och så är det katter som förorenar i rabatter och ligger och hårar ner i utemöbler.

Och så är det kaniner som äter upp grönsaker eller gräsmattan i någons trädgård eller har bosatt sig under ett trädäck och inte vill flytta ut. Att få bort kaniner är enkelt – skaffa katt. Kaninerna flyttar garanterat, men kastrera och öronmärk katten och för guds skull näta in trädgården eller gå ut med katten i sele och koppel. Vi vill inte ha fler herrelösa katter!

Och så var det vargarna som sprang omkring lite överallt i vintras. Vargar äter både katter, kaniner och gäss. Eureka! Fram för fler vargar – det löser alla problem!

Svalor vill vi ha annars ingen sommar! Eller vill vi det? Ger vi dem en chans att bygga? Hur bestämde egentligen EU? Får de vara i ladugårdarna eller blev det förbjudet för dem att bygga där där maten (insekterna) finns?

Någon skrev ”Kampen är förlorad” – mot gässen tror jag att det var. Det finns människor som river ner svalornas bon för att de skiter på fönstren. Deras kamp är förlorad om vi inte låter dem häcka i lugn och ro. På några veckor är de borta igen. Jag lovar, det blir en upplevelse och en sommar! Vänta med fönsterputsningen.

Förr fanns det många igelkottar både levande i Malmös parker och döda längs gator och vägar. Vart tog de vägen? Det vete katten …

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com