Naturens stora samspel

heter ett program som gick i Kunskapskanalen idag. Om det kommer i repris så se det! Ett underbart program som handlar om hur naturens minsta samarbetar med de största. De stora är helt beroende av de små. Exempel: små krabbor ser till att de jättelika mangroveträden överlever de kvävande salta tidvattenvågorna i Sundarban, Bengalen, små krill och alger föder de enorma valarna och mantorna och inte minst fascinerande visades hur algernas blomning i haven ger fart åt både vindar och havsströmmar. Allt samverkar för att livet ska kunna fortsätta på vår enda jord!

Programmet handlade visserligen om livet i och kring de tropiska haven, men förhållandena är lätt applicerbara på land och i vårt lilla hörn av världen. Vi är också helt beroende av de små varelserna. Utan bin och humlor – ingen mat! Bin producerar honung för att de under vintern behöver näringsämnena i den. De producerar inte honung åt oss för skojs skull! Vi tar all honung och ger dem endast socker tillbaka som tack för hjälpen. Resultatet har blivit en alarmerande massdöd av bin. Låt dem behålla åtminstone hälften – det har de med råge gjort sig förtjänta av!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com