DJUR + STARK VÅR- ELLER SOMMARSOL + BIL = LÄMNA DJURET HEMMA!

Hundisommar_skylt2015

Äntligen visar solen sig! Som många av oss har längtat efter solens varma strålar. Men NU gäller det att tänka på djur i bilen. Det är väl inte farligt med vårsolen tänker kanske Ni? Jo, det är det!
Även om temperaturen på termometern enbart visar 14 grader blir det snabbt varmt i en bil. Det räcker INTE att ha fönstren nervevade några få centimeter och ha bilen stående i skuggan.

Varje år dör djur, mestadels hundar, i bilar en plågsam död för att hundägaren är oansvariga och tror att hunden klarar sig några minuter (som oftast blir fler än några minuter – ibland 1-2 timmar) i en bil trots att bilen står i skugga och fönster nervevade. Och nej, det räcker heller INTE som ursäkt att hunden/hundarna har tillgång till vatten. Du kan inte jämföra din hud med hundens päls!

Så snälla, låt oss slippa läsa artiklar i media och hos oss på Husdjurshjälpen.Skåne om att hundar dött en plågsam död på grund utav Ert oansvariga beteende. Och en annan sak, Ni slipper även att få en krossad ruta/rutor på Er bil för att någon försökt rädda livet på Er hund.

Skulle Ni upptäcka en djur i nöd i en bil får Ni krossa rutan, men meddela alltid Polisen först!

 

Nu är den sköna sommaren här!

I helgen kan vi räkna med att kvicksilvret kommer att skjuta i höjden och på sina håll här i Skåne kommer den att nå ända upp till 30 graders strecket – äntligen sommar jublar vi människor i kör!

Bild: privat
Bild: privat

Men vill be er att inte glömma bort djuren som många gånger lider i värmen. Sätt ut en skål vatten till katterna, fåglarna och igelkottarna. Fyll på vattenskålen till ditt husdjur så den inte står tom.  Se till att era husdjur inte är längre tider i solskenet. Ställ kaninhagen, hamsterburen eller fågelburen på en plats där det är skugga hela tiden och håll koll på att det trots skuggan inte bli för varm. Många har en liten pool som deras hund kan svalka sig i men om din hund inte gillar att bad och lider av värmen så blöt en handduk och låt hunden svalka sig genom att ligga på den. Korta ner hundpromenaderna under dagen och ta en längre promenad på kvällen när det är svalare. Tänk förnuftigt så kommer nog även era husdjur att tycka den efterlängtade sommarvärmen är ok.

Apropå att tänka förnuftigt, LÄMNA INTE DITT DJUR KVAR I BILEN.
Ja det är uttjatat tänker många, det finns väl ingen som gör det längre tänker andra men tyvärr så får polisen rycka ut och rädda djur (och barn) från stekheta bilar varje sommar. Funderar på att lägga en länk till en otäck film från verkligheten där man får se en instängd boxer lida något fruktansvärt i sin husse & mattes bil medan de är inne på Ikea och handlar (obs filmen är ej från Sverige) men jag väljer att inte lägga ut länken för den är hjärtskärande. Som sagt LÄMNA INTE DITT DJUR KVAR I BILEN och om du råkar hamna på en större parkering så ta en runda och kolla så där inte sitter några kvarlämnade djur som lider i någon annan bil, alla djurägare är ju inte så upplysta som du & jag är.

En annan sak som jag kom att tänka på nu i sommarvärmen är hur man packar bilen när man ska iväg på semester. Förra året på väg till Gotland, det var en varm och solig morgon, såg vi en fullpackad kombi som stannade till på parkeringen till färjan. Bilägaren gick ut och öppnade bakluckan och tog ut två fullpackade pappkassar. Efter en stund böjde sig bilägaren in i backluckan på bilen och plockade ut en liten hund! Denna lilla hund hade alltså suttit i sin lilla bur som ”gömts” under alla packning och framför hade man ställt 2 pappkassar… den hundägaren hade inte tänkt på hundens bästa när han packade bilen, där måste varit noll syretillförsel i den buren. Det är viktigare att husdjuret har det bra under resan än att ni får med er allt som ni tycker måste med. Så glöm inte tänka på hur ni packar bilen!

Njut nu av sommarvärmen med gott samvete ♥

Bild: privat
Bild: privat

 

 

Svettas Du? Djuren svettas också!

Solens strålar värmer skönt på oss människor. De flesta av oss människor njuter att värmen har kommit. Men våra djur njuter inte – inte alla djur iallafall – och definitivt inte när de befinner sig i bilar, släp eller andra trånga utrymmen som snabbt kan bli väldigt varma. Varje år ser vi flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer, byggvaruhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker, butiker och caféer. Redan nu i maj har det i media förekommit artiklar om människor som räddat djur ifrån väldigt varma bilar och Polisen i Halland och i Skåne har gått ut med en varning och påminnelse till oss djurägare hur snabbt det kan bli varmt även om bilen står i skuggan och har rutorna nervevade – bara under tisdagen den 20 maj fick Polisen i Skåne in 5 samtal om hundar som satt instängda i varma bilar. Varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen. Men vi vill även påpeka att andra djur  INTE heller ska vara i bilar eller instängda i t ex släp när det är varmt.

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade.

Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 20 grader kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt i bilen.

Så här varmt blir det – se tabellen nedan!

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen
08.30 + 14 °C skugga + 19 °C
09.30 + 18 °C skugga + 38 °C
10.30 + 20 °C blandat + 47 °C
11.10 + 20 °C sol + 57 °C
12.00 + 23 °C sol + 62 °C
13.30 + 22 °C sol + 85 °C

Källa: http://www.skk.se/nyheter/2012/8/lamna-inte-hunden-i-bilen-i-sommar/

SÅ SNÄLLA DJURÄGARE – TÄNK EN GÅNG EXTRA INNAN NI SKA IVÄG MED ERT/ERA DJUR – BEHÖVER DOM FÖLJA MED (ÄVEN OM DET ENBART ÄR EN KORT STUND) – OM DU SVETTAS I BILEN HUR TROR NI DÅ ERT/ERA DJUR SVETTAS? 

Siesta eller inte Siesta

Då är det fredag kväll. Fredagskvällar brukar vara rätt så lugna inne hos oss. Det är precis som om alla tar ”siesta” och bara ”är” och det är ju inget fel med det – det behöver man det också.

Vi på Husdjurshjälpen.Skåne tar dock inte siesta. I skrivandet stund håller vi på att planera och packa ihop inför helgen då vi ska visa oss ute på fältet. Imorgon lördag och söndag kommer vi att finnas på den Internationella Hundutställningen i Hässleholm – vårt material kommer att finnas till hands i sekretariatet – men vi kommer också att gå runt i våra gula reflexvästar där det står Husdjurshjälpen.Skåne på ryggen och dela ut broschyrer till folk runt omkring på området. Kom gärna fram och säg ”Hej” om Ni är där.

På söndag kommer vi även att befinna oss på en rasspecialutställning för Leonberger precis utanför Hässleholm. Om vädret tillåter kanske Ni ser detta lilla släp på en Gold Wing på vägarna på söndag.

Winge_släp

 

Foto: Privat 

Det har kommit in en del nya efterlysningar till oss denna vecka och vi har även ökat i medlemsantal till över 5450! En handfull djur har kommit hem till sina ägare under dessa vardagar och vi delar självklart vår glädje tillsammans med dem. Men vi stöttar även dem som inte fått hem sina älskade husdjur ännu – det är en traumatisk upplevelse när ett husdjur försvinner och att ständigt gå och vara orolig och inte veta var eller vad som kan ha hänt. Det tär både fysiskt och psykiskt. Vi har verkligen blandade efterlysningar inne just nu – på en grå jako i Kristianstad, kanin i Malmö samt katter och hundar runt om i hela Skåne.

Ha en njutfull helg ute i solskenet tillsammans med Era husdjur!

Tänk på att inte ha Era husdjur i bilen nu när det är varmt! Det blir snabbt varmt i bilen även om bilen står i skuggan och rutorna är nervevade ett par centimeter.

 

Ulrika Bengtsdotter