Rädda djurliv på valborgsmässoafton

Valborg160422

Många påbörjar sina högar med ris och kvistar flera månader innan valborgsmässoafton. En majbrasa ska ju gärna vara så stor som möjligt. Men löv, kvistar och grenar brinner inte bara bra, det kan också fungera som heminredning, åtminstone om du frågar igelkotten. Igelkottarna älskar nämligen att gosa in sig längst inne i brashögarna. Igelkottar springer inte i väg för att det blir varmt eller börja brinna, i stället kryper de ihop och ligger kvar, och ofta eldas de upp i brasorna.

Det absolut bästa är att flytta kasen några meter, då brukar kottarna krypa fram. Alternativet är att man redan från början sätter ett nät runt kanten. Är nätet 30 centimeter högt så kan inte igelkottarna ta sig över det.  Är högen stor så använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Årligen dör ett flertal igelkottar i majbrasorna. Men det är inte bara igelkotten som riskerar att grillas. Rishögarna kan även locka fåglar i döden. Andra som använder den blivande brasan är t ex kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda sina små.

Tack för att Du respekterar djurlivet.

 

Ulrika Bengtsdotter