Förbjuda eller inte förbjuda vissa hundraser – hur tänker Du?

I och med helgens händelse i Ljusnarsberg öppnas debatten igen om att man bör kanske förbjuda vissa hundraser.
En fruktansvärt tragisk händelse för alla inblandade – vila i frid killen som avled och även till hunden som har avlivats.
I skrivandes stund är utredningen pågående och nystartad – vi, allmänheten får vänta med detaljerad händelseförlopp, men enligt tidningen NA, ska ”hundattacken ha varit omotiverad och utan den misstänkta kvinnans vilja.”
https://www.na.se/artikel/orebro-lan/ljusnarsberg/efter-dodliga-hundattacken-kvinna-misstanks-for-flera-brott-mycket-tragisk-handelse

I Danmark är följande 13 hundraser förbjudna enligt lag; Pitbullterrier, Amerikansk staffordshire terrier (amstaff), Tosa (Japan) , Amerikansk bulldogg, Fila brasileiro , Dogo Argentino, Boerboel (Sydafrika), Kangal (Turkiet), Centralasiatisk ovtjarka, Kaukasisk ovtjarka, Sydrysk ovtjarka, Tornjak (Kroatien) och Sarplaninac (Balkan).
De hundar som tillhör någon av raserna som redan finns i landet ska bära munkorg och gå i kort koppel.  Polisen har rätt att avliva hundar som skadat en annan hund eller människa, det krävs dock att såret måste sys.

I Norge har fem raser varit förbjudna sedan 2004: Pitbull, Amstaff, Dogo Argentino, Tosa och Fila Brasileiro.

År 2010 är ett av åren då man i Sverige hade debatt om att förbjuda vissa hundraser. Då kommenterade SKK;s vd Ulf Uddman att varken en licens eller ett regelrätt förbud är lösningen.
”- Liknande lagar har införts och tagits bort på andra håll i Europa eftersom de inte gav någon effekt. De som inte sköter sig kommer att strunta i det här också,” säger han.
https://www.expressen.se/nyheter/de-har-hundraserna-forbjuds-i-danmark/

”Alla hundar kan bitas. Små raser ger små problem och stora raser ger stora problem. Alla hundar, små som stora, ska hanteras på rätt sätt. Som hundägare har man ett strikt hundägaransvar, man är alltid ansvarig för skador som den egna hunden orsakar, oavsett vem som vid tillfället har hand om hunden eller om hunden har blivit provocerad eller inte. En ras/hund kan vara olämplig om den inte passar sin ägare. Det kan vara vaktande hundar, bergs- och herdehundar och stora hundar med både kraft och styrka som kan göra det omöjligt för ägaren att ha full kontroll över sin hund.”
https://www.skk.se/sv/hundagande/fokus-pa/farliga-hundar/

Debatten om vissa hundrasförbud eller inte kommer att fortsätta ett tag framöver nu – frågan är om det hade blivit lag göra skillnad eller ej – för gör den ej skillnad….

 

Ulrika Bengtsdotter