Hårda smällare – hårda ord! Nu räcker det!

Tips till Dig som har hund. Detta kan lugna din hund när det smäller som mest.

I december 2017 skriver jag detta inlägg här på bloggen – och tänk (tyvärr) – inte någon skillnad har hänt på 3 år.

”JAG SITTER OCH KOLLAR MITT FLÖDE PÅ FACEBOOK OCH BLIR FÖRBANNAD OCH MITT HJÄRTA DUNKAR HÅRT NÄR JAG LÄSER ALLA INLÄGG I OLIKA GRUPPER OM HUR DÅLIGT DERAS HUSDJUR MÅR PÅ GRUND UTAV DETTA SMÄLLANDE SOM FÖRSIGGÅR TROTS ATT DET ENBART ÄR TILLÅTET ATT SMÄLLA RAKETER ALTERNATIV SMÄLLARE DEN 31 DECEMBER FRÅN KL 18.00.

VARJE ÅR ÄR DETTA SAMMA SAK. DETTA ÄR BULL SHIT! LAGEN ÄR BULL SHIT! FÖRETAG SOM SÄLJER DETTA SKRIVER I ANNONSERNA OCH PÅ PLATS ATT MAN REKOMMENDERAR ATT ANVÄNDAS DEN 31 DECEMBER. DET FINNS EN HANDFULL SOM INTE FÖLJER DESSA REKOMMENDATIONER OCH DET RÄCKER FÖR ATT HUNDAR, KATTER OCH HÄSTAR SKA VARA LIVRÄDDA, INTE I NÅGRA MINUTER UTAN I VECKOR INNAN. TA ERT FÖRBANNADE ANSVAR SOM FÖRETAG OCH SOM MEDMÄNNISKA OCH SÄLJ ”SKITEN” ENDAST PÅ NYÅRSAFTON OM NI NU MÅSTE (TJÄNA PENGAR).

VARJE ÅR DÖR FLERA AV NÅGONS PÄLSFAMILJEMEDLEM AV HJÄRTATTACK, PÅKÖRNING PGA ATT HUNDEN SLITIT AV SIG SELE ELLER KOPPEL, HÄSTAR SOM FÅR PANIK OCH RUSAR UT UR HAGEN MM.

SOM DJURÄGARE BÖR MAN OCKSÅ TA ANSVAR FÖR SÅ LÄNGE DET ÄR TILLÅTET ATT SÄLJA BÖR MAN VARA VÄLDIGT UPPMÄRKSAM PÅ SITT ELLER SINA DJUR PÅ HUR DE REAGERAR VID VARJE ENSKILD HÄNDELSE. DJUR SOM INTE REAGERAT INNAN KAN REAGERA NÄR SOM – DÅ MÅSTE DU SOM ÄGARE VARA BEREDD OCH TA ANSVAR…”

Det jag skulle vilja tillägga och lägga lika stort ansvar på så som till företagen som säljer raketer är de personer som smäller raketerna nu innan den 31 december kl 18.00.
Det är vansinnigt! I olika medier idag den 28/12 står det att Polisen får in mängder med telefonsamtal från oroliga samhällsbor där det smälls raketer mot människor, och Polisen är tvungna att REDAN prioritera ärendena utifrån skadegörelserna.
Tänk vad vi hade kunnat spara skattepengar på detta, på miljön och på våra fyrbenta varelser om det bara hade sålts den 31/12 eller ännu bättre – förbjudits överhuvudtaget.

I skrivandets stund läser jag ett FB-inlägg i orten Perstorp, där en kvinna hört en person skrika till sina kompisar som precis smällt av en raket ”Du träffade honom i huvudet” och därefter hör hon en katt ”mjaua” väldigt högt. Katten ser hon inte till, och hon vågar inte heller gå fram på grund utav ungdomsgänget. Jag tänker inte skriva vad jag tänker i detta ärende.
I en annan mindre ort, skriver man om oron för deras hästar och föl, som redan nu springer runt i sin hage av oro, för att man smällt raketer inte långt ifrån gården där hästarna och fölen befinner sig. Och ja, hästarna och fölen har all rätt att vara i sin hage vid denna tid, för raketer får inte smällas förrän den 31 december, men tyvärr får de inte den friheten mer nu, för hästägaren vågar inte ha ute dom mera fram tills den 1 januari.

Husdjurshjälpen.Skåne skulle mycket gärna vilja se en statistik efter nyår på hur många djur som avlidit, skadats eller behövt ta lugnande medicin från den 25 december fram till den 1 januari från alla Skånes djursjukhus, men också i hela Sverige. Jag ställer mig frågan – är det värt det?!

Jag ställer mig frågan igen – är det värt det?! För att tillfredsställa vissa personer, men som jag tror majoriteten hade varit mycket glada om skiten försvinner helt och hållet.

Men OM det nu skulle hända att ditt husdjur försvinner, glöm inte att polisanmäla försvinnandet. Du kan göra det direkt på denna länk, om Du inte vill ringa 114 14.

Steg 1 När och var hände det? – Anmälan av bortsprungna djur (polisen.se)

Bild från Husdjurshjälpen.Skåne

 

En påminnelse kom per mail idag – om två månader är det dags IGEN!

Idag fick jag ett mail från Evidensia – en påminnelse om att vi är inne i novembermånad och att det är enbart två månader kvar till nyår och med det återigen vettskrämda djur, tama som vilda – stora som små.

Det finns aldrig en garanti även om ditt djur inte reagerade förra nyår att den inte skulle göra det i år.
Medan jag skriver detta så tänker jag på valpen Bosse, som försvann nyårsnatten i Hanaskog i Östra Göinge och som aldrig blev funnen trots intensivt letande och massor av människor ställde upp.
Det är en enorm saknad och sorg att aldrig ha hittat honom – levande eller avliden.

I detta mail jag fick idag erbjöd Evidensia en ”Knallkoll” vilket betyder att de hjälper dig gärna med förberedelserna. Under november och december månad kan du boka tid för ”Knallkoll” hos många av våra kliniker och sjukhus.

I kollen ingår:

  • Kontroll av hjärta och allmän hälsa.
  • Tips & rådgivning inför nyår – individuella behov för just ditt djur.
  • Information om tillgängliga tillskott.
  • Eventuell rekommendation och förskrivning av läkemedel.

Jag tycker definitivt att Ni ska ta möjligheten att göra en sådan koll NU, och inte vänta. Om det skulle bli rekommendation av läkemedel är det snart dags att påbörja eventuell medicinering, då vissa mediciner skall man påbörja veckor/dagar innan nyår och inte samma dag.
Jag tänker speciellt på äldre djur.
SJÄLVKLART behöver Ni inte göra kollen på Evidensia utan hos din lokala veterinär, men det viktigaste är att om man är osäker på hälsan eller märkt skillnad då t ex hunden börjar eller är gammal – hade jag definitivt gjort detta.

Och lova mig att vi slipper få in din efterlysning under mellandagarna fram till Trettondagsafton hos oss på Husdjurshjälpen.Skåne om att ditt djur blivit skrämd på grund utav att Du tagit ut djuret på tolvslaget.
Och till Er som nu måste smälla raketer – ta hänsyn till djuren – hundar som hästar. 

Vita hundvalpen Bosse försvunnen utanför Hanaskog – har koppel på sig och kan ha fastnat!

Foto: Privat 

180106 Valpen Bosse saknas fortfarande.

Hundvalpen Bosse försvann nyårsafton en liten bit utanför Hanaskog, Östra Göinge kommun.

Bosse är 4.5 månad gammal och hade vid försvinnandet ett blått koppel efter sig, vilket kan medföra att han kan ha fastnat någonstans i skog och mark i skrymsliga ställen. Området han försvann på är okänt för honom, då ägare inte bor i orten/kommunen.

Man har lagt ut filt på den plats han försvann.

Ärendet är polisanmält.

Har Ni sett Bosse eller ser honom – ring ägaren Benjamin 0739-044316 eller Polisen 114 14.

It is BS – det här med smällare och raketer!

Jag sitter och kollar mitt flöde på Facebook och blir förbannad och mitt hjärta dunkar hårt när jag läser alla inlägg i olika grupper om hur dåligt deras husdjur mår på grund utav detta smällande som försiggår TROTS att det enbart är tillåtet att smälla raketer alternativ smällare den 31 december från kl 18.00.

Varje år är detta samma sak. Detta är bull shit! Lagen är bull shit! Och företag som säljer detta skriver i annonserna och på plats att man REKOMMENDERAR att användas den 31 december. Det finns en handfull som INTE följer dessa rekommendationer och det räcker för att hundar, katter och hästar ska vara livrädda, inte i några minuter utan i veckor innan. Ta Ert förbannade ansvar som företag och som medmänniska och sälj ”skiten” endast på nyårsafton om Ni nu måste (tjäna pengar).

Varje år dör flera av någons pälsfamiljemedlem av hjärtattack, påkörning pga att hunden slitit av sig sele eller koppel, hästar som får panik och rusar ut ur hagen mm.

Som djurägare bör man också ta ansvar för så länge det är tillåtet att sälja bör man vara väldigt uppmärksam på sitt eller sina djur på hur de reagerar vid varje enskild händelse. Djur som inte reagerat innan KAN reagera när som – då måste Du som ägare vara beredd och ta ansvar.

Ta din hund och kör ut i skogen och gå promenader så hunden kan få miljöbyte om det smäller redan nu i tid och otid i villaområdet.

Visar din hund rädsla – vad Du än gör – LÄMNA INTE DIN HUND ENSAM PÅ NYÅR! Det finns mediciner som skrivs ut av veterinär, men nu är det bara få dagar kvar, och det kan vara svårt att få tag på. Ett annat alternativ som inte ger biverkningar är thundershirt. Här under kan Ni läsa om denna tshirt. Men jag vill åter igen påpeka att även om Ert djur får medicin eller har thundershirt på sig eller Ni använder Er av andra metoder – lämna INTE Er hund ensam på nyårsafton och ta inte med Er, Er hund med Er ut runt och på tolvslaget. Er hund kan bli skräckslagen denna gång. Utsätt inte Er familjemedlem för något som kan sätta negativa spår för livet. Om Du är en riktig djurvän – lämnar Du inte din familjemedlem när den som allra mest behöver Dig. Med det sagt så menar jag inte att Du skall ligga och krama din hund eller katt i 24 timmar på nyårsafton, men vara tillgänglig och hålla kolla. Att visa ömkan stärker inte ditt djur, men att vara i samma rum hjälper.

Som sagt – this is bull shit! Och jag önskar att någon dag alla företag tar sitt förnuft till fånga och tänker på både djur och människor gällande säljande av smällare och raketer SAMT en ändring i försäljningslagen. Polisen vill att man ska göra anmälan om det försiggår smällande redan nu, men vad blir det av det?? Folk ringer och anmäler eller iallafall informerar, men när väl Polisen är på plats eller om de överhuvudtaget kommer har ju de människor förflyttat sig till annan plats.

Från www.thundershirt.se

Info för djurägare gällande smällare och raketer. Se bild.

Bangers skrämmer djur lika mycket som smällare

På nyheterna idag, både i radio, TV och tidningar pratar man om ökningen av smuggling av bangers. Bland annat Lokaltidningen skrev en artikel den 25 oktober 2017 om detta och om lagändringen som nu skett den 1 november.

Alla reportage som jag hört idag via radion har nämnt de skador dessa bangers kan ge om de exploderar i en folkmängd men man har inte nämnt något om djuren (som vanligt). SJÄLVKLART kan dessa bangers även skada djuren i naturen eller våra sällskapsdjur som råkar vara i närheten där en sådan här exploderar. Kraften av explosionen kan vara likt en handgranat. Jag anser att det är lika viktigt att lyfts det som att det kan skada människor.  Det kan ge men för livet, för både människor och djur.

Vi är i november nu, snart är det dags för nyårssmällare igen och den ohyggliga rädsla hos många djur återskapas.

Jag ber och hoppas att alla kommuner i Sverige inom kort förbjuder försäljning (även lagstiftar) av smällare överhuvudtaget och att man istället skapar en gemensam plats och plattform på en plats för att fira nyår, så man visar respekt för vår natur och djur.

Amen på det!

** SNUTT ÄR HEMMA ** 90-åriga Doris vill ha hem sin lilla Snutt, försvunnen från Vollsjö – Snutt är en kinesisk nakenhund

pizap_1483305906955

170112 EFTER 11 DAGAR I VÄLDIGT KYLIGA NÄTTER OCH SNÖOVÄDER LYCKADES TRE UNDERBARA FLICKOR ATT FÅNGA IN SNUTT. DET VAR I GREVENS TID DÅ HAN VAR MYCKET MAGER OCH UTTORKAD. BRA JOBBAT!

 

170102 Tre IDhundsförare har idag varit och säkrat spår efter Snutt. Man går vidare med att t ex lägga doftspår mellan fyndplatsen och hemmet.

Ser Ni Snutt, så ring Emely 0768-XXXXXX eller Doris (se nummer på bilden).

Snutt är rädd och chockad, så inga snabba rörelser eller höga röster.

Husdjurshjälpen.Skånes Årskrönika

 

godjulhusdjurshjalpenskane

Vilket år! Ännu ett år är snart till enda.

Det har varit ett tufft år måste erkännas, mycket för att en av de viktigaste i hjärtat lämnat Husdjurshjälpen.Skåne för andra uppdrag i livet, det vill säga administratörerna.
En annan oroande orsak som till och från visat sig är det hårda klimat och språk emellan vuxna människor. En del människor finns det inga gränser för och är otroligt manipulerande och en del människor anser sig ha frihet att skriva vad som helst för att få sin publik att applådera och hetsa igång en händelse eller berättelse som är föga sann.
Det är därför som jag velat uppmärksamma er läsare med blogginlägg gällande källkritik och oseriösa/seriösa insamlingar när det gäller pengar.
När man då vet den riktiga sanningen gör det en oerhört frustrerad och mycket ledsen.

Det har varit, som varje år, många solskenshistorier inne hos oss, men också en hel del sorg.
Sorg för att en del husdjur fortfarande är försvunna sedan en lång tid tillbaka och sorg för dem som hittats avlidna.

Det som reflekterats är de hundar som blivit påkörda i höst och vilken skyldighet eller icke skyldighet du som bilförare har. Enligt försäkringsbolaget Agria så gäller detta vid påkörning av hund;

Stanna bilen, ställ ut varningstriangel och värna om din egen säkerhet
Se efter hur det gick för hunden
Ring polisen
Var försiktig vid hantering av aggressiv hund
Ge första hjälpen om det är nödvändigt
Ring djurägaren om kontaktuppgifter finns på halsbandet
Se till att hunden snarast kommer till en veterinär

Om det springer ut en hund på vägbanan och en olycka sker utan att du som bilförare agerat vårdslöst ses du generellt inte som ansvarig för olyckan. Det betyder att du vanligtvis inte blir skyldig att ersätta hundägaren för skador som hunden fått. Men alla situationer är unika och bedöms separat, så det är inte ovanligt att undantag förekommer. Har du som bilförare däremot kört på en hund vid ett övergångsställe eller på annat vis agerat vårdslöst kan situationen vara en annan.

När det gäller påkörning av katt gäller detta;
Oavsett hur allvarlig du uppfattar att olyckan varit är det viktigt att du stannar för att se efter hur katten mår. Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller trots sina skador tar sig en bit från själva olycksplatsen. Ta dig tid att leta intill vägen och försök minnas hur katten såg ut om den sprungit iväg.

En katt som blivit skadad försöker nästan alltid gömma sig eller fly.  Risken att katten springer från platsen är stor och då kan den vara väldigt svår att hitta. Men en skadad katt behöver tas till veterinär, därför är det bra om man tar sig tid att försiktigt leta kring olycksplatsen.

Om katten inte sprungit iväg så försök att skapa dig en uppfattning om hur skadad den är. Är den illa skadad är det bra om du försöker ge första hjälpen. Ta sedan katten till en veterinär så snart som möjligt. Var då försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly. Även om katten ser ut att må bra kan den ha fått inre skador som ger symptom först senare.
Som bilförare är du skyldig att meddela polisen eller djurets ägare om du kör på en katt. Något som många inte vet är att du inte har rätt att avliva katten på plats för att förkorta dess lidande. Den bedömningen måste göras av polis eller veterinär. Många katter som ser illa tilltygade ut kan räddas med rätt behandling. Kontrollera om kattägarens telefonnummer finns i kattens halsband. Om du hittar ett telefonnummer så uppskattar ägaren helt säkert att du ringer upp och berättar att katten varit med i en olycka.

När det gäller påkörning av vilt gäller jaktlagen § 26 och § 40 i Jaktförordningen, måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

I de ärenden som vi haft inne på Husdjurshjälpen.Skåne gällande påkörning av hund har endast en av tre hundar överlevt.
Jag vill skänka hälsning till familjen med hunden Bless utanför Kristianstad som trots mycket allvarliga skador är och kommer att förbli en riktig kämpe i mångas ögon.
Jag skulle önska att inga djur blir påkörda, för någonstans tillhör djuret en familj (oftast) och som saknar sin fluffiga familjemedlem oerhört.

Även i år har Husdjurshjälpen.Skåne varit med i olika medier. Vi har varit med i tidningar men också i radio.
I radion fick vi höra en hundägares egna berättelse om hur hennes hund kom hem och vilket gensvar hon fått.

Den 15 augusti i år hämtade jag priset som ”Årets Djurvän 2015” av Djurskyddet Nordostskåne. Att jag vunnit priset fick jag reda på den 30 december 2015, men den konkreta bekräftelsen fick jag ta emot i augusti.
En händelse jag aldrig kommer att glömma!

En annan händelse som jag aldrig kommer att glömma är de tre labradorerna som försvann ifrån utställningen i Ronneby i september. Dessa tre hundar är, vad vi vet, inte funna ännu.
Det har spekulerats både hit och dit i olika riktningar på olika sociala medier, och det är inte vårt jobb på Husdjurshjälpen.Skåne att avgöra den saken, men oavsett så saknas tre labradorer.
Det påminner faktiskt oss alla att INTE binda sin hund utanför affären och att INTE lämna hunden/hundar i sina burar på utställningar eller faktiskt (hur dumt det än låter) låta sina hundar vara kvar i sin bil när man går in och handlar. Vid ett antal tillfällen har biltjuvar tagit tillfälle i akt och gjort inbrott i bilen och tagit saker och hund eller till och med tagit hela bilen med hunden/hundarna i. Jag ryser av tanken att någon har fått uppleva detta.

En ny ”filial-sida” på Facebook har haft premiär. Den heter ”Husdjurshjälpen.Skånes Hemkomna Djur & Diverse Information”. Där blandar vi med inlägg om hemkomna husdjur med andra artiklar ifrån olika källor som vi anser är intressanta och informativa.

Denna årskrönika blir inte så lång som de andra har varit, men slutklämmen är detsamma.
Vi vill tacka ALLA läsare, ALLA medlemmar och ALLA som på något sätt deltar att Husdjurshjälpen.Skåne växer.
I skrivande stund har vi över 12 300 medlemmar – fantastiskt!

Vinternsfarordjur_HDH2015

EN SISTA SAK – HÅLL HÅRT I KOPPLET PÅ ERA HUNDAR OM NI NU ÄR TVUNGNA ATT TA MED DEM UT VID NÄR DET SMÄLLER SOM MEST.
TILL ER SOM HAR SMÄLLRÄDDA HUNDAR OCH ANDRA HUSDJUR – VI LIDER MED ER SOM ÄGARE OCH MED DEM.

 

 

 

 

 

 

Om ca 1.5 månad är det nyår – hur gör Ni?

nyar

NU kan vi komma in på vår blogg igen. Det har varit lite strul med det plus att en hel del privata händelser kommit i vägen.

Om ca 1.5 månad är det nyår – det betyder att det kommer att smällas raketer.
Många husdjur bryr sig inte om att det smäller, men många djur blir livrädda.

Ni som har livrädda djur – hur gör Ni för att skydda/hjälpa dem mot smällandet?
Skriv gärna till oss på husdjurshjalpen.skane@hotmail.se eller skriv Er kommentar inne i vår grupp på Facebook.

Alla tips och rekommendationer är vi tacksamma för, medicinskt till hundpensionat.

Berättelsen om valpen Lisa i Skåne – född för pengar och död av skräck

Lisa_hund

Foto: Privat

Det här är valpen Lisa. Lisa är död. Hon fick inte leva i många månader. Hon blev ca 5 månader gammal. Fotot Ni ser är det sista fotot på henne, taget av Lisas ägare, när Lisa hittas på nyårsdagen. Detta hände i Skåne, den 31 december 2015 – verklighetens mörka sida men ack så viktig att upplysa och informera om.
Men allra mest – till minne av valpen Lisa som föddes enbart för pengar.
Det här är Lisas ägares berättelse som vi vill att Ni ska få ta del av och att Ni delar vidare av två anledningar. Anledning nummer ett är KÖP ALDRIG EN VALP utan att kolla upp papper, namnet på uppfödaren, SKK, billiga priser eller vid konstiga snyfthistorier. Lisas papper såg helt okej ut, men vid registrering på Jordbruksverket visade det sig vara en hundsmugglare från ett sydeuropeiskt land. Anledning nummer två är att lyfta upp hur mycket rädsla nyårssmällare och raketer kan orsaka på djur. I Lisas ärende slutade det med döden. Här är ägarens egna berättelse.
”Jag fann Lisa genom en annons på Blocket. Det var en man som tyckte alla skulle ha råd med en Golden. Han la ut ett pris som jag tyckte vi kunde ha råd med. Tio minuter efter annonsen var lagd så ringde jag och vi var utanför Helsingborg bara någon timme efter vårt samtal.
Lisa och hennes syskon var placerade i en avsides byggnad på ca 10 kvm. Mannen som mötte oss hade en son med sig. Sonen var trött och vilade på hans axel. Lisa var en av de valpar i det lilla rummet som kom fram, hon var nyfiken och rädd. Lisa följde med oss hem, med papper på veterinärbesiktning och vaccination var vi glada. Vi betalade mannen kontant och vi fick aldrig mer kontakt med honom.
Tre dagar efter att vi hämtat Lisa blev hon sjuk. Hon kräktes och hade lös avföring. Den fjärde dagen orkade hon inte resa sig. Vi tog henne till veterinären där hon blev inskriven, undersökt och de visste inte vad som vad fel. Dagarna tickade på och hon blev sämre. Våran ängel, våran ögonsten! Veterinären hittade mask i hennes system och hon blev sakta bättre. Efter en vecka kunde hon komma hem till oss.
Lisa var undergiven och rädd – rädd för allt..människor, djur, läten. Men hon var den mest hängivna hund man kan tänka sig men hon litade på oss. Hon litade på oss! Nyårsafton kom, våra vänner kom och vi hade det mysigt, åt mat och tittar på”Grevinnan och betjänten”. Smällare sköts av innan klockslaget och då började jag oroa mig över den kommande stunden. Hon var förskräckt, livrädd, inte alls den fina hund som hon brukade vara. Timmen gick och klockan blev tolv.
Lisa var ett nervvrak, hur skulle man kunna lugna henne – jo genom att ta ner henne till källaren som var tystare. Min sambo tog på henne kopplet och min dotter höll i Lisas koppel. Smällarna blir allt fler och Lisa fick panik. Min dotter orkade inte hålla emot och hon slet sig. Hon hade kopplet hängande efter sig. Hon sprang i panik! Vi var fyra vuxna som letar efter henne: jag, min sambo och min son samt hans flickvän. Jag springer mot skolan, där vi alltid gått på våra promenader. Jag tänker att hon tagit den vägen som känns tryggast. På vägen möter jag familjer, som står längst vägen och skjuter sina raketer. Frågar om de sett någon hund men det har de inte. De fortsätter skjuta sina raketer utan att bry sig om att hjälpa eller fråga. Jag som själv är rädd för raketer gömmer mig under en viadukt, samlar kraft för att ta mig ut. Bron dundrar, det smäller, det låter som åska, det dånar, spricker, knakar……jag är rädd. Jag samlar mod, mod som blir till vrede och jag tar mig tillbaka hem från mitt gömställe. På vägen hem frågar jag samma människor igen om de kan hjälpa mig att leta, men de ignorerar mig. Jag går ifrån platsen och hem. Det är kaos, alla gråter och vet inte vad de ska göra. Jag och min son går mot den plats som hon troligtvis sprang mot, ut på en åker. Jag ropar hennes namn, högt, skriker hennes namn, hoppas på att hon hör mig och kommer hem. Men ingenting, det är svart, det är mörkt, ingen hör. Sonen blir utskälld på vägen ut mot gärdet att vi är otrevliga och högljudda. Jag ser en folksamling och frågar de om de sett en hund springa förbi. En man svarar att de sett en Golden komma springandes förbi och sen tittar han ner och fortsatte skjuta sina förbannade raketer.
Jag följer andras tips att Lisa sprungit ut på åkern, med ficklampan tänd, letar, ropar, gråter, halkande och slog upp mitt ansikte, arm, reser mig, ropar, skriker, gråter….ger upp, sätter mig ner, mitt på åkern. Min son hittar mig. Jag orkar knappt gå, jag är arg, ledsen, och tom…. Letandet slutar vid femtiden på morgonen efter att jag skrikit mig hes genom dörren efter Lisa. Det är mörkt och omöjligt att gå längre än till åkern.
Sambon tar reda på när solen går upp och ställer klockan. Han går ut och letar igen tidigt på morgonen. Han letar i rutmönster i energiskogarna för att se att Lisa inte fastnat med kopplet där. Han letar hela vägen fram till en bondgård. Väl framme vid bondgården går han tillbaka vägen mot motellet, samma väg som förra natten fast åt andra hållet. Efter en kort stund glimmar det till i ögonvrån – han säger att han såg en ängel. Han har aldrig trott på det övernaturliga, men han litar alltid på att det man ser i ögonvrån verkligen finns där. Han följer en av bondens vägar mellan två stengärdsgårdar och kommer fram till platsen – där Lisa ligger! Kopplet ligger rakt bakom Lisa och inte inlindat. Lisa har alltså sprungit rakt ifrån vårt hus och sedan rakt fram för allt vad tygen höll tills hennes kropp gav upp. Lisa ser ut som hon badat, hon lyfter huvudet lite och möter hans blick. Hon ser väldigt trött ut, rör sig knappt, gnyr inte. Sambon tar av sig handskarna och plockar fram de två extrafiltar han släpat med sig hela vägen ut, han lindar in Lisa i filtarna och jackan. Handskarna ligger kvar där ännu. Han bär 16 kg Lisa de 1200 meter som det är hem och lägger henne i soffan och ringer veterinären i Malmö som har jouröppet dygnet runt. Veterinären tycker att vi ska komma in med Lisa. På vägen till sjukhuset flyttar sig Lisa i bilen, hon kryper fram till passageraren i baksätet och lägger huvudet i hans knä. På sjukhuset får vi hjälp direkt, men Lisa är illa däran. Febertermometern visar ingen temperatur och hon lämnar inget blod till sköterskan, inte ens från halsen. Personalen sätter en ingångskanyl och börjar ge Lisa varm dropp. Efter cirka 45 minuter på undersökningsbordet rycker Lisa till och tar upp huvudet och ser sig omkring och försöker ställa sig upp. Vi hjälper henne att lägga sig ned och hon börjar kräkas. Personalen tillkallas och de rushar Lisa till operation. Sambon sköter pappersarbetet med personalen och efter något som känns som en evighet kommer läkaren ut och säger att Lisa har klarat sig. Läkaren har ”startat” henne eftersom hennes hjärta slutat slagit. Vi kan åka hem då Lisa är i goda händer.
Men det ofattbara händer igen senare. Lisa får ännu ett stillestånd och läkaren starar om henne igen. Nu sövs Lisa och får ligga med maskiner som hjälper henne att andas och hjälper hjärtat att slå. Men varje gång man försöker ta bort maskinerna så slutar Lisa andas. När läkaren ringer för att fråga hur vi vill göra, så säger sköterskan i bakgrunden att Lisa slutat andas igen. Valpen Lisa somnar in – hennes späda lilla kropp orkar inte mera.
Bland de människor som vägrade hjälpa till, bedömer jag att 10 %…dvs barnen var nyktra men resten brydde sig inte ett skit. Detta är våran historia som vi givit samtycke till Husdjurshjälpen.Skåne att få skriva och berätta om – för Lisas skull och minne – för att påminna alla om hur viktigt det är att kolla upp uppfödare innan man köper en valp trots att alla papper ser okej ut – hur mycket skada nyårsraketer och smällare kan orsaka djur och på människors olika syn på att hjälpa”.

 

Husdjurshjälpen.Skånes Årskrönika med minnen av lycka och sorg

GottNyttÅr_HDH2015

 

Då var det dags att sammanfatta år 2015. Jag förstår inte att ett helt år börjar ta slut och ett nytt väntar runt hörnet.

I förra årets årskrönika skrev jag ”Vi har under året som gått växt otroligt mycket i antalet medlemmar. Vi räknade ut precis innan jul att vi fått ca 35 nya medlemmar per dag under ett helt år. Det är helt galet! Just nu ligger vi på över 7800 medlemmar.” I skrivandets stund är vi uppe i 10 838 medlemmar.

Vad har hänt hos oss under 2015?

Under ett helt år finns det en massa solskenshistorier med glädjetårar att berätta om och sen finns det ä historier där man gråtit sorgetårar. Här kommer ett litet litet axplock;

Ett av de tidiga ärenden, januari, som vi fick in hos oss var dansk-svenskagårdshunden Ebba i Osby. Ebba hade rymt och var svårfångad då hon var väldigt skygg men människor såg henne då och då och vi fick in observationer. Till sist, dagen efter, hamnade hon i trygga händer igen. http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/01/12/bra-jobbat-osby-ebba-ar-infangad/

I början av februari fick vi in en efterlysning på 8 månadersvalpen Molly, hemmahörande på Helgedal utanför Kristianstad. Molly var en valp med energi och hon syntes både mitt inne i staden för att sedan ta sig mot Fjälkestad. Totalt sett sprang hon över 3 mil innan hon fångades in – och det var inte lätt kan jag säga. Här kan Ni läsa mina egna ord om sökandet då jag var med och sökte efter henne. http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/01/12/bra-jobbat-osby-ebba-ar-infangad/

Samma månad fick vi in ett rop på hjälp gällande en påkörd 18 månaders hund vid namn Lissie. Lissie, 14 månaders schäfer rymde i närheten av crossbanan  från sin nya ägare som hämtat henne samma dag. Hon slet sig ur halsbandet och sprang iväg. En halvtimme efter att hon försvann så var de nära att fånga in henne när EN BIL KÖRDE PÅ HENNE, hon flög iväg och sen sprang hon iväg. Lissie var på rymmen i sex långa och intensiva dagar för oss alla! Och jag poängterar ALLA då det var en massa människor som engagerade sig dessa dygn över att försöka leta och fånga in henne.
Tack vare Er där ute kunde vi sätta ihop en observationskarta och följa henne. För att fånga in henne fick vi placera ut två fällor på två olika ställen som där hon synts till upprepade gånger. Hon gick till sist in i fällan som stått vid Hagensvägen i Saxtorp och kära nån vilken LYCKA och GLÄDJE! http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/02/24/lissies-agare-behover-er-hjalp-pakorda-unghunden-lissie-maste-komma-hem/

En annorlunda efterlysning fick vi in i början av mars. Det gällde en försvunnen landsköldpadda vid namn Nalle. Nalle försvann ifrån sin trädgård och han var spårlöst borta. Man letade och letade, satte upp efterlysningslappar och en efterlysning på Blocket, men Nalle var försvunnen. Den 20 april, nästan 2 månader efter försvinnandet, fick vi läsa ett positivt besked inne i Nalles kommentarstråd ”Vår fina Nalle har nu blivit hittad! Han har legat nergrävd under vår stentrappa och bestämde sig för att komma fram idag när det var fint väder. Han är märkbart medtagen och mörkare i skalet men mår annars bra. Tack för all hjälp!”. Nalle hade ”bara” tagit sig en liten tupplur för han tyckte det var för kallt ute i luften och grävde då ner sig för att sen vakna när solen sken.

Den 8 augusti 2014 försvann katten Pricken med sele och koppel på sig i Hjärup. Ägarna letade förtvivlat efter honom, men Pricken var försvunnen. I 215 dagars oro (mars 2015) och letande kom det plötsligt in en länk på en katt som liknade väldigt mycket Pricken. Prickens ägare åkte dit, på en gård i Åkarp, och det var Pricken! Glädjen var total! http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/03/11/7-manader-eller-215-dagar-i-ovisshet/

Den 3 april fick vi in ett akut ärende då hunden som försvunnit hade epilepsi. Hunden Lotus, 7 år försvann från sitt hem i Röstånga den 3 april. Lotus var en tysk jaktterrier. Hon hade tatuering i örat samt chippad och reggad. Vid försvinnandet hade Lotus inget halsband på sig. Det var mycket brådskande att finna henne då hon behövde sin medicin varje dag. Folk letade och letade och vi fick in observationer som kunde tänkas vara Lotus, men svårt att avgöra då man sett en lös hund när det var mörkt. Fem dagar senare hittades Lotus – vid liv! Det var ett mirakel att hon levde! ”Hon mår bra, lite mager men glad att vara hemma. Hon hade trillat ner i grannens brunn, 5m ner. Vi vill tacka alla fina människor som ställt upp och hjälpt oss. Tänk att det finns så många fantastiska människor!”  http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/04/04/akut-epilepsihunden-lotus-forsvunnen-fran-rostanga-hon-maste-fa-sin-medicin/

I majmånad försvann ett par busiga kossor söder om Sjöbo. Det var inte det enklaste att finna dem för de var försvunna på ett stort rapsfält. Då ställde en kille vid namn Martin Malmberg upp med sin drönare och med hans drönare kunde man se var kossorna befann sig i rapsfältet. Foto finns i länken. Tre av fem kossor hittades vad vi vet, tyvärr fick vi ingen info senare om de två kvigor som inte fångades in tillsammans med de andra tre. http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/05/20/fem-kossor-forsvunna-tre-hittats-av-dronare-tva-fortfarande-forsvunna/

I slutet av julimånad hade vi på Husdjurshjälpen.Skåne vår allra första sommarträff och den hade vi planerat nere i Malmö, i Pildammsparken. Vi fick träffa hunden Lissie med ägare, ID-hundar med förare, några av våra medlemmar och den stulna mopsvalpen Nellies ägare som jag träffade i juli 2014 i just Malmö i samband med Nellies hemska försvinnande. http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/07/26/efter-regn-kommer-solsken-en-kort-sammanfattning-av-var-sommartraff/

I augusti försvann hunden Ray från Mala Stenar. Ray hade setts vid ett hus vid väg 117 och trots att hans familj var snabbt på plats så hittades han inte. Vi beslutade att sätta ut en fälla vid huset han setts vid och vid 23.30 samma kväll var fällan på plats och riggad. Innan vi åkte från platsen stod vi med familjen och småpratade ifall Ray var i närheten och kunde höra oss, vi ville han skulle känna att det var en trygg plats som luktade familjen. Dagen efter ringde Ingmar, som bor i huset där fällan stod, och berättade att Ray gått in och att familjen äntligen kunde få hem sin lille kille. Lycka! http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/08/09/hassleholm-bjarnum-och-mala-bor-hunden-ray-behover-er-hjalp-att-komma-hem/

I september fick vi in ett förtvivlat rop på hjälp om en skadad hund som försvunnit i samband med en trafikolycka. Hunden Mulle var en tik, 5 år, av ras Papillon, och hade danskt chipp och försvann i samband med att hennes ägare hamnade i bilolycka den 11 september 2015 från Malmö mot Ystad, lite efter avfarten mot Svedala. Mulles ärende berörd väldigt många och Mulles ägare Katja som höll på att flytta till Bornholm blev överväldigad av tacksamhet av alla fina svenskar som var ute och letade. Mulle Mulle hade halsband med namnbricka på sig vid försvinnandet och Mulles ägare fick stanna kvar på sjukhuset och kunde inte hjälpa till att leta direkt efter olyckan. En ID-hund med förare hjälpte till i sökandet efter henne två dagar senare, och då hittades Mulle avliden inte långt ifrån den plats där olyckan skedde. Det var fruktansvärt att ringa ägaren och berätta att vi hittat Mulle avliden. Jag minns det samtalet som om det var igår. Media följde letandet efter Mulle också. Så här skrev jag dagen efteråt – http://www.skd.se/husdjursbloggen/2015/09/15/nar-den-svenskdanska-gransen-forsvann-och-tillsammans-bildade-gemenskap/

 En liknande historia, som med katten Pricken, är om katten Gizmo som försvann i november 2014 och Gizmos ägare la in en efterlysning på honom bland annat inne hos oss. Jill såg att fönstret stod på vid gavel gav hon sig ut för att leta efter Gizmo, men utan framgång. Därefter påbörjades en till synes fruktlös jakt efter den bortsprungna katten. ”Jag såg honom i en buske men när jag kom nära så sprang han iväg. Vi letade hela natten med ficklampor men vi vågade inte gå in i några trädgårdar utifall någon skulle ringa polisen. Sedan letade jag dag och natt i minst en månad. Vi satte upp kameror och ställde ut mat för att se om han skulle komma hem och äta men det var bara igelkottar och andra katter som kom dit. Jag polisanmälde och efterlyste efter honom i olika kattgrupper men till slut fick vi inse att ”det kommer inte hända något.”  Den 7 november, nästan 1.5 år efter försvinnandet är nu Gizmo hemma igen. Han dök upp på Jills arbetsplats. En otrolig sagohistoria!

Nu i början av december fick vi in en efterlysning på en skadad hund vid namn Sigge i Malmö. ”Min hund är spårlöst försvunnen och försvann runt strax efter midnatt i den kraftiga stormen i Malmö.
Sigge är rätt så liten, mörkbrun/ljus päls, svarta ögon och nos. 
Sigge ska också ha blivit biten av en annan hund strax innan han försvann och det kan betyda att våran Sigge är skadat med.” Många fina människor var ute och letade efter Sigge och tiden tickade då man inte visste hur pass skadad Sigge blivit efter att han blivit biten. Sigge hittades rädd och skadad vid deras garage där han låg och skakade av rädsla. De for iväg med honom för veterinärvård. Till en början såg hoppet ljust ut men sen blev det mörkt. Sigge var svårt skadad i baken och såren ville inte läka. Man flyttade Sigge till en annan veterinär för att finna hopp att rädda honom och till en början såg det ljust ut igen. Men Sigges lilla kropp och immunförsvar var svagt. Till sist, ungefär två veckor senare, orkade inte hans hjärta längre. Han fick tre hjärtattacker och sista gången kunde man inte återuppliva honom. En väldigt sorglig avslutning denna månaden och ett fruktansvärt trauma för Sigges ägare och familj. Sigge händelse skrevs det om i olika medier och Sigges ägare skrev ”Stor tack till Husdjurshjälpen.Skåne …. Att få se och höra ni gör detta på ideellt bas värmer mig och gör mig ledsen ni ska fan få allt stöd och uppmärksamhet. Stort tack till paret som hittade Sigge… Tack till mina grannar, vänner, bekanta och främlingar som stöttade och hjälpte oss att leta. Utan er vore inget möjligt. Kärlek föder kärlek. Tillsammans gör vi skillnad.” Sigges ägare kommer att starta en stiftelse till minne av Sigge – gå gärna in och läs på deras sida som är under uppbyggnad – https://www.facebook.com/siggesfoundation/

Jag kan ju inte avsluta denna årskrönika med en sorglig historia. Jag vill avluta den med glädje och hoppfullhet! Därför vill jag berätta att jag är en av de nominerad till ”Nordostskånes Djurvän 2015” som djurskyddet Nordostskåne arrangerar varje år vid denna tiden. Den 30 december, det vill säga om två dagar, avslöjar de på sin sida vem eller vilka som vunnit den fina titeln. Jag är oerhört tacksam och stolt över att bara blivit nominerad av någon eller några (jag vet inte vem eller vilka).  Här kommer iallafall länk till Djurskyddet Nordostskånes hemsida om Ni vill läsa vem som vunnit –  http://www.djurskyddet.se/nordostskane

Nu önskar vi på Husdjurshjälpen.Skåne ett Gott Nytt år (utan smällare och raketer).

Ta hand om varandra och djuren och TUSEN TUSEN TACK för detta året.

 

 

Ulrika Bengtsdotter