Djur är individuella och ger oss eller/och andra djur gåvor – här är bevisen.

bokbild

Man får tycka vad man vill, men jag hävdar bestämt att alla djur är fantastiska på sitt sätt och är individuella. Och precis som vi människor har djur sina egna egenskaper och gåvor.

För någon vecka sedan köpte jag en bok.
En bok som jag inte hade hört talas om innan, men utsidan på boken gjorde mig nyfiken och lockande och så handlar den naturligtvis om djur. Jag köpte den och har i veckan börjat att läsa den.
Jag måste erkänna att jag kan inte titta på djurfilmer utan att tårarna kommer, så som filmerna om hunden Lassie eller Lejonkungen. Men att läsa böcker om djur är annorlunda, där rinner inte tårarna direkt så som när jag tittar på filmer.
Boken som jag köpte och börjat läsa heter ”Katten Cleo” av Helen Brown. Boken handlar en familj, mamma, pappa och två söner, Sam och Rob. Sam firar sin födelsedag, och dagen efter så hittar pojkarna en skadad fågelunge som de ska ta till veterinären men då sker det som inte får ske. Sam blir påkörd av en bil och dör. Familjen blir helt förlamad av sorg men efter några dagar så ringer det på dörren och utanför så finns kattungen – Cleo – som mamman, Helen, direkt vill lämna tillbaka. Men Sams lillebror, Rob, ler för först gången sen olyckan och de bestämmer att katten får stanna.
Cleo är en bestämd dam med massa bus och hyss i sig, men det är också en katt som får familjen att ibland glömma bort det hemska som har hänt.

En annan fantastiskt bok och som dessutom är sann, läste jag för cirka ett år sedan är ”Sjukhuskatten Oscar: en vanlig katt med en ovanlig gåva” av David Dosa.
Den handlar om ett vårdhem och en katt. Det är vårdhemmets sjuksköterskor som först märker det. Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen inte vet. När en patient inte har långt kvar, hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren och geriatrikern David Dosa tror inte riktigt på det, han är ju utbildad naturvetare och skeptisk till den här sortens påståenden. Men det händer gång på gång och till slut kan han inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva.
För att gå till botten med frågan börjar han samtala med sin personal och sina patienters närstående. Samtalen ger honom insikter som han skriver ner. Det blir en varm och fin, rent av uppmuntrande, berättelse om hur relationer och livet som helhet förändras när en nära och älskad blir dement. Och vad en liten katt kan göra för att förgylla den sista tiden i livet, både för patienten och för de anhöriga.

Ett tillägg är att David Dosa jobbar fortfarande på vårdhemmet i Providence på Rhode Island, vid sidan av sin forskning inom geriatrik vid Brown University. Även Oscar tassar fortfarande omkring på avdelningen.

Det finns en hel del böcker i denna genré ute i butikerna eller att köpa på internet och jag bara ÄLSKAR dessa böcker.
Här kommer en lite andra tips;

”Gubbe och katten – en kärlekshistoria”  av Nils Uddenberg

”Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem” av Mikael Lindnord

”Katter & Döttrar” av Helen Brown

”Mitt liv med Bob” av James Bowen

”Tappra hjältar: 37 inspirerande berättelser om mod och hjältedåd från djur”

”Mannen som talade med elefanter: ett liv i frihet på den afrikanska savannen” av Lawrence Anthony

”Vår hund Ougy: det är insidan som räknas” av Larry Levin

”Hitta Ivan” av Britta Staake

”Marley och jag” av John Grogan

”Världar av liv” av Mattias Klum

”Renzo, berättelsen om en hund” av Johan Wallman och Anna Wilson

 

Har Ni andra boktips i samma genré? Hör gärna av Dig till oss då.

 

 

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter