Information om den nya typen av gulsot som drabbar kaniner runt omkring i Sverige

kaniner160808

Vi har i ett antal veckor nu fått läsa och höra i tidningar och tv om kaniner som insjuknat snabbt och avlidit. Fruktansvärt otäckt är det.
Jag tog kontakt med Cassandra, som tillsammans med Emma från Sveriges Kaninvälfärdsförening skrev denna text åt oss och alla kaninägare. Stort tack!

Det är många som just nu är oroliga över den nya typen av gulsot (RHDV2) som verkar ha brutit ut ordentligt nu i sommar. Det finns ett antal nyligen bekräftade fall av gulsot, några av den nya typen, och ett hundratal misstänkta fall bara i sommar. Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt meddelade i maj att ny forskning visar att de svenska fall av kaningulsot vi känner till sedan december 2011 orsakats av just RHDV2.

Viktigt att veta är att sjukdomen är väldigt smittsam, men även att den inte kan smitta människor eller andra arter än kaniner. Man behöver alltså inte vara rädd för att själv smittas eller för att andra husdjur än kaniner ska bli smittade. För kaninernas och kaninägares del är RHDV2 däremot väldigt fruktad. Viruset påverkar blodcirkulationen och blodkärl i hela kroppen, det ger inre blödningar och levern drabbas hårt. Många gånger märker man inte på kaninen att den är sjuk innan den hittas död, och dödligheten är nästan 100 %. I de fall man hinner se symptom handlar det om hög feber, neurologiska symptom och att kaninen tappar aptiten. Efter att kaninen är död kan man ibland se att det har kommit blod ur näsan. Inkubationstiden är 1-3 dygn och det går därför väldigt snabbt när smittan väl kommit till ett nytt område.
I Skåne är det många kaniner som misstänks ha dött av RHDV2, speciellt i Malmö hittar man döda kaniner på många ställen. Tyvärr är många konstaterade fall av gulsot inte typade (kan vara både RHDV och RHDV2) men flera kaniner som dött har varit vaccinerade mot RHDV. I de allra flesta fall har ägarna inte skickat kaninen på obduktion eftersom det är dyrt. Det som gör att man ändå misstänker gulsot är att så många kaniner plötsligt dör i närliggande områden. Smittan sprids bland annat via direktkontakt, insekter eller via förorenade föremål (till exempel kläder och skor som förorenats, eller via kaninhår, avföring, blod, saliv, färskt gräs, hö och foder). Viruset överlever relativt länge utanför sitt värddjur. Detta gör att man kan råka få med sig smittan hem när man är ute och rör sig på områden där RHDV2 finns, eller när man plockar gräs där sjuka kaniner befunnit sig.

För att skydda dina kaniner bör du skydda dem mot insekter med t.ex. myggnät, inte plocka grönt ute där det finns vildkaniner och undvika att resa mellan olika kaningrupper (t.ex. olika kanintävlingar). Inköpta kaniner bör sättas i karantän 2 veckor och rengöring av föremål kaninen varit i kontakt med bör göras med virkon eller klorin.
Ett vaccin är på väg till Sverige men det finns lite byråkratiska hinder som gör att det tar tid.
Fågel och Smådjurskliniken i Lomma, Skåne och Mälaren Smådjursklinik i Märsta, Uppland är några av de som jobbar för att få in vaccinet till sin klinik. Så länge rekommenderar veterinärerna att man fortsätter vaccinera mot den gamla typen av gulsot och mot kaninpest.
Kontakta din veterinär och visa intresse för det nya vaccinet.

Kaniner kaniner kaniner

Både i traditionell och social media har det den senaste tiden skrivits mycket om att kaniner blivit den nya ”sommarkatten”, folk som tröttnat på sin kanin släpper ut den till ett liv i det fria som en tamkanin inte är anpassat för.  Vi på Husdjurshjälpen.Skåne har läge tänkt att vi måste uppmärksamma ”sommarkaninerna” här på bloggen men vi har känt att vi inte haft så stor kunskap om kaniner så det har tyvärr inte blivit av. Nu har vi bett en av våra medlemmar om hjälp, Cassandra Lindahl, hon kan mycket om kaniner och här nedan följer hennes blogginlägg. ⇓ Tack Cassandra ♥

Hej där! Jag som skriver detta blogginlägg heter Cassandra Lindahl. Jag har under några år varit aktiv med att omplacera kaniner och har under denna tid stött på många underbara individer som lärt mig otroligt mycket. Just nu är det jag som sköter smådjursomplaceringen hos Djurens Vänner Malmö och jag är även vice ordförande i en den nystartade föreningen Sveriges kaninvälfärdsförening.

Som många kanske har märkt så finns det just nu ett stort problem med folk som släpper ut sina tamkaniner. Våra tama kaniner må vara nära vildkaninerna men det har hänt mycket under tiden dom har bott med oss. Det märkt så väldigt tydligt när man är ute och fångar in kaniner eller när man ser en katt jaga dom. Våra tama kaniner har inte alls samma flyktbeteende som deras vilda släktingar. Så släpp inte ut din kanin vad du än gör. Dom vi får in är sällan i speciellt bra skick. Kaniner gillar dessutom inte kaniner dom inte känner, så när någon släpper ut sin kanin är risken stor att den blir skadad av dom vilda kaninerna. Framförallt hanarna lever väldigt farligt. Jag fångade för inte så länge sedan in en hane som sprang omkring i Malmö, vid infångande kollade jag igenom honom lite snabbt och såg att han hade ett sår på pungen så vi åkte in till veterinären. När vi sen undersökte det noggrannare såg vi att det var ett djupt sår som gick in i kaninen och det var ingen vacker syn. Jag och veterinären bestämde oss för att avliva kaninen pga. att det hade blivit en väldigt komplicerad operation och läkning. Vi tyckte båda två att kaninen hade lidit nog som hade sprungit omkring med det såret. Utöver skador det kan dom även bli smittade av sjukdomar ute. Just nu går det kaninpest och även en ny typ av kaningulsot. Glöm inte vaccinera din kanin. Pesten är en sjukdom som kaninerna lider något enormt av innan dom tillslut dör av den, så ser man en kanin med pest bör man försöka få tag på kommunjägaren som kan avsluta kaninens lidande innan den självdör plågsamt.

Några kaniner som just nu söker nytt hem. Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö
Några kaniner som just nu söker nytt hem.
Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö

När man skaffar kanin är det så klart bra att ha läst på innan, och sen gäller det att sortera ut den bästa informationen. En kanin kan aldrig ha för stort utrymme. Minimåtten som finns är rent för litet och en kanin kan knappt ta tre små skutt på den ytan och absolut inte sträcka på sig. Kaniner är som mest aktiva på morgonen och kvällen och därför rekommenderar jag inte att man låser in en kanin under natten. Risken är ju i så fall stor att man låser in den under den delen av dygnet som den faktiskt hade behövt ordentligt med plats. Det är även viktigt att tänka på att ge kaninen bra foder. Dom ska nästan bara äta hö. Den bästa kosten är om kaninen får hö som bas och sen får en liten del bladgrönt varje dag. Man kan om man vill även ge en liten mängd pellets varje dag men det bör bara vara 1tsk/kg till kastrerade kaniner eller 1msk/kg till okastrerade kaniner.

Kaniner är sociala djur och det märks tydligt på dom att dom trivs att bo ihop med andra kaniner. Det bästa paret är en kastrerad hane med en kastrerad hona. Jag kommer aldrig rekommendera att man har två hanar ihop även om båda skulle vara kastrerade. Dom kan fungera bra men det kan också sluta väldigt illa även om dom är vänner från början. Kaniner kan vara lite kluriga att sätta ihop och kan bråka en del i början, därför är det bra om man kan få råd och hjälp från någon som har satt ihop kaniner tidigare.

Vi på Djurens Vänner Malmö får just nu många samtal och mejl om kaniner som behöver nya hem. Detta gäller både kaniner som har ett hem men som behöver omplaceras och kaniner som hittas ute. Eftersom det är så väldigt många kaniner har vi ingen möjlighet att hjälpa alla. Vi har därför valt att enbart fokusera på dom som är hemlösa.

Kaninen Sture som fått nytt hem genom Djurens Vänner Malmö Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö
Kaninen Sture som fått nytt hem genom Djurens Vänner Malmö
Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö

Vi är även några personer runt om i Sverige som skapat Sveriges kaninvälfärdsförening där vi har som mål att sprida fakta om kaniner men även att hålla i ett register. Så nu kan man äntligen märka och registrera sin kanin. Förhoppningen är att fler och fler börjar märka sina kaniner och att man på så sätt kan spåra upp ägarna när dom tröttnar och släpper ut sin kanin. Vi hoppas så klart även att detta långsiktigt kommer att höja kaninens status.
Vill du registrera din kanin så hittar du information om registret här: Sveriges kaninvälfärdsförening 

Tack för ordet. //Cassandra

Mer om kaniner:

Utbrott av kaninpest i södra Sverige (SVA)
Myter om kaniner (Kaninmagazinet)
Föda som inte är bra för en kanin (Kaninmagazinet)
Kaniner som sällskapsdjur (Jordbruksverket)

 

Ulrika Bengtsdotter