Alla dessa insamlings- och faddergalor – när ska en gala för våra djur bli av?

Eldsjälsgalan, Svenska Hjältar, Musikhjälpen, Faddergalan, Cancergalan – you name it – är en del av de insamlingsgalor eller galor där man vill höja enskilda personers agerade i samhället. Absolut INGET fel med det – tvärtom!

Men det jag saknar är en gala för våra djur. Då menar jag inte för de djur som har det bra utan till de djur som inte mår bra. Utan för de djur saknar ett hem och till de föreningar som jobbar ständigt med ideell hjälp och vänder och vrider på varenda krona för att hjälpa de stackars varelserna. Det finns fantastiska föreningar som hjälper hundar, katter, smågnagare, igelkottar, fåglar och hästar t ex här i Sverige. Varför kan vi inte Sverige hjälpa dom, få upplysningar och information om deras arbete och samtidigt lyfta deras hjärta av guld?

Vi säger att vi är stolta över det svenska djurskyddet. Nja, om vi ser på de domar som fallit i Sverige där djurplågeri har dömts är det en katastrof. Likaså finns ju ingen prioritering när det gäller upphittade eller försvunna husdjur. Snart är det ju dags för Länsstyrelsen att ta över Polisens arbete – vi får väl se hur det går. Jag är optimist så jag hoppas att ett bättre samarbete kan arbetas fram med allmänheten och men att man kan bevisa att man är en ”tyst” myndighet.

Men åter till ämnet – en kombination av insamlings- och faddergala för våra djur hade väl inte varit så tokigt? Vi har många svenska artister, skådespelare och idrottsprofiler i vårt land t ex som kanske skulle tänka sig att ställa upp med auktioner eller tävling eller musik. Vi får inte glömma vad djuren ger till oss människor om de får må bra. Kolla bara på de vårdhem som använder sig av terapihund eller de skolor som använder sig av pedagoghund.

Men sen finns det de djur som aldrig får känna kärlek, trygghet och ett hem. Vi får aldrig glömma dem! De kan inte göra något själva åt situationen utan de måste ha vår hjälp. Det skrivs mycket mera i media om misshandel, vanvårdade och tama djur som släpps ut i skogen då man har tröttnat och vill inte ta ansvar längre. Det är fruktansvärt respektlöst, empatilöst och som verkligen inte bör få skaffa något djur igen – inte ens vandrande pinnar. Och de som har valpfabriker eller säljer smuggelhundar – till de människorna har jag inte ord till – jo, det har jag men inga ord som jag vill skriva här.

Jag hoppas att detta blir verklighet en dag för våra djur behöver oss med varma hjärtan och föreningarna behöver all hjälp de kan få.

Vinter i Europa – en kamp emellan liv och död

Det är vinter i Europa.
Vinter i Europa kan både vara varm med några plusgrader eller otrolig kall med många minusgrader och snö och blåst. I Rumänien är det oftast kalla vintrar, med en hel del snö.
För gatuhundarna är det en kamp om liv och död. De finner inget skydd och att få tag i mat är väldigt svårt. Många hundar fryser ihjäl på grund utav undernäring på vintern samt de eventuella skador de har och som ingen bryr sig om.
För en del gatuhundar som räddas av djurvänner får de i alla fall ett tak över huvudet, men det är trångbott och trots att de har tak över huvudet så är det ingen garanti för att de ska slippa frysa eller kunna få vatten, då vattnet i vattenrören kan lätt frysa.

Hundhjälpen är en av de ideella föreningar som är politiskt och religiöst obundna och hjälper nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där de i särklass far mest illa. Rumänien har ca 22 miljoner invånare och uppemot två miljoner gatuhundar. De rumänska gatuhundarnas elände började på 80-talet när Ceaucescu ville industrialisera Rumänien. Människorna flyttades från landsorten till städerna. Eftersom bostadsbristen blev stor, revs de små husen till förmån för stora bostadskomplex med små lägenheter. Djuren fick betala priset – de kastades ut på gatan när utrymmet krympte. Så småningom började de föröka sig och snabbt befolkades gatorna av herrelösa hundar, samt deras valpar.

Trots att det numera är olagligt enligt den rumänska djurskyddslagen att döda friska gatuhundar, så sker det ideligen utrensningsaktioner i olika städer. Hundarna förgiftas systematiskt eller fångas in och blir antingen ihjälslagna, strypta eller släpas till döds efter bilar. Vissa kommuner betalar ut bidrag till privatpersoner som inkommer med avskurna öron för att bevisa att hunden har dödats.

De hundar som överlever dessa utrensningar, hamnar ofta i ett nytt helvete – kommunernas hundhägn. Kommunerna lejer ofta företag för att fånga in hundar som sedan placeras i kommunernas, eller det egna företagets, hundhägn. Hägnen är oftast fallfärdiga anläggningar utan tak och golven är fyllda av avföring och urin. Stanken är outhärdlig. Hundarna får utstå svält och grym behandling av de som är satta att se till hundarna. Skador som uppstår när hundarna slåss behandlas ej. Flera videoupptagningar från olika kommunala hägn visar hur svältande hundar äter på sina döda kamrater. Hägnen är oftast förbjudet för besökare att komma in i. Allt sker i tysthet och dolt från världens blickar.

När hundarna avlivas i hägnen görs det direkt bland de andra hundarna. Hunden hålls fast med en metallanordning och utan att något lugnande medel ges innan, så injiceras magnesiumsulfat direkt i hundens bröstkorg. Skulle hunden inte dö inom 20 minuter, görs proceduren om och hunden plågas under tiden mycket svårt. De andra hundarna bevittnar i skräck dessa fruktansvärda scener.

Efter 10 års verksamhet läggs nu hägnet och kliniken i Medgidia ner som Hundhjälpen stöttar. I slutet av februari ska alla kvarvarande djur ha flyttats till Cernavoda – ett enormt arbete att på ett tryggt sätt integrera alla inkommande hundar och katter. Den nya kliniken som är under uppförande i Cernavoda slukar stora resurser, liksom anställandet av internationell personal. En prioritering måste göras. Några ur personalen i Medgidia har fått nya anställningar i Cernavoda. Övriga har fått generösa avgångsvederlag. Katthuset kommer att flyttas till Cernavoda liksom all medicinsk utrustning och annat som kan återanvändas. SaveTheDogs överger inte Medgidia – det är ett löfte. Den mobila kliniken kommer att arbeta intensivt i staden med kastrationer och akutvård. Svåra fall kommer att flyttas till Cernavoda för kvalificerad vård / rehabilitering. Det är nu av yttersta vikt även för djuren i Medgidia att den nya kliniken i Cernavoda kan färdigställas. I Medgidia saknas helt fungerande djursjukvård i övrigt. SaveTheDogs för en dialog med myndigheterna för att tidigare grymheter mot djuren inte ska upprepas. (Text från Hundhjälpens hemsida www.hundhjalpen.se)

Bild från gatuhundensratt.se

Husdjurshjälpen.Skåne vill hjälpa dessa nosar, hundar och katter med att skicka ner material till Hundhjälpen.
Vad är det som behövs? Jo, koppel, sele, halsband, leksaker, borstar, klotänger, filtar etc.
Tyvärr är bäddar och mat så skrymmande så det kostar mer att skicka ner än värdet på saken, men man kan swisha valbar summa om man inte har något material att skänka.

Så har Ni något av dessa saker liggandes hemma och som inte kommer till användning – kontakta Husdjurshjälpen.Skåne via mail husdjurshjalpen.skane@hotmail.se . Tveka inte!

Vill Ni läsa mer om Hundhjälpen eller om en annan liknande ideell förening, Föreningen DogRescue kan Ni söka namnet på Facebook eller gå in på deras hemsidor www.hundhjalpen.se eller www.dogrescue.se

PS. Jag vill tillägga att det inte är enbart i Rumänien som djuren far illa. Ett annat europeiskt land är Grekland där man skadar eller dödar gatuhundar eller dumpar dem för att de inte vill ha dem längre. Greklands Svaga är en av de svenska Facebooksidorna där man kan följa eldsjälars kamp för dessa djur eller SAWA https://www.facebook.com/Santorinihundar/   DS

 

Pengainsamlingar – hur seriösa eller oseriösa är dessa – vad ska man tänka på?

SverigesLagbok

Är Du en av dem som gärna vill skänka pengar till personer/ideella föreningar/företag för välgörande ändamål?
Eller har Du ideell verksamhet/hobbyverksamhet?
Jag är själv en av dem som gärna vill hjälpa andra välgörande ändamål, speciellt när det handlar om djur,  men av erfarenhet om att bli lurad, ber jag faktiskt vem Du än är att läsa detta.

Året om cirkulerar det insamlingar på Facebook. Och speciellt nu i juletid ploppar många insamlingar upp.
En del insamlingar gäller saker och ting och ibland gäller det pengar.
När det gäller insamling av pengar är det självklart upp till Dig om Du vill skänka eller inte, men då media uppmärksammar nästan dagligen människor som blivit lurade på Blocket eller fått sitt konto kapat eller just vid insamlingar på Facebook, vill jag informera om hur Du kan ta ställning om insamlingen verkar seriös eller inte.
För inte vill Du vara en av alla lurande människor till bidragande orsaker till skattebrott eller penningtvätt och låta personer använda din gåva till helt andra saker än vad som är skrivet?

Som ideell förening är följande näringsverksamhetsärenden avgiftsbelagda;  aktiviteter eller evenemang, servering, bokförsäljning, kiosk, lotterier, bingo, reklamupplåtelse, fest- och danstillställningar eller om föreningen är moderföretag i en koncern. Alla föreningar som är bokföringsskyldiga ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut eller i vissa fall med årsredovisning. Föreningar som normalt har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan göra ett förenklat årsbokslut.

Även föreningar som inte är bokföringsskyldiga bör dock föra bok över inkomster och utgifter respektive tillgångar och skulder. Det är viktigt att kunna visa hur föreningens ekonomi ser ut för medlemmar, bank, leverantörer, kommun och andra intressenter till exempel. I lagen om självdeklaration och kontrolluppgifter föreskrivs också att den som ska lämna självdeklaration, särskild uppgift, kontrolluppgift med mera, ska se till att det finns underlag för att fullgöra uppgiftsskyldigheten och för kontroll av den. Enligt grundregeln ska resultatet som en förening redovisar i inkomstdeklarationen beräknas enligt bokföringsmässiga grunder och god redovisningssed.

Om Du har F-skattsedel, s k  F-skattare eller har hobbyverksamhet och har någon service att erbjuda, och som Du kontaktar och erbjuder får Du INTE kräva ersättning. Det är en tjänst Du erbjudit och den har kunden/personen rätt att neka att betala för utfört arbete.
Men om Du blir kontaktad av en person, som ber Dig utföra en tjänst, då erbjuder Du dina tjänster för ett uppdrag.
Jag rekommenderar också att Du som kund begär, innan uppdrag påbörjas att skriva ett avtal på summan och vad som ingår i den summan, för att ha svart på vitt och en överenskommelse parter emellan. Annars kan helt plötsligt personen begära mer pengar och så kan inte ärendet avslutas till exempel på grund utav att Du som kund inte kan betala mera.
För F-skattare är det alltid beskattningsbart. Det finns inget med hobby eller självkostnad eller ”kalla det något annat”, för om pengar kommer in så ska det betalas moms. Hur man sedan väljer att betala momsen, beror ju på hur mycket det kommer in. Om man betalar det via en firma, periodvis, eller tar upp det i sin årsdeklaration, det gick det med. Men är det större summor, ska firma stå för det o redovisas periodvis.

Kolla alltid upp personen/företag/förening via allabolag.se, Skatteverket, Länsstyrelsen, svenskhandel.se (svarta listan), Lexbase osv – vad är registrerat och vad är godkänt?
Be om referenser – kolla upp så inte parterna är goda vänner!

Vid förekommande av privata insamlingar, t ex att en privatperson önskar hjälp för kostnader till sitt sjuka husdjur, så se till att privatpersonen skapar ett konto direkt till veterinärskliniken och ALDRIG NÅGONSIN till privatpersonen själv genom t ex Swish.
Kolla upp så att veterinärskliniken finns och be att få se redovisningar och kvitto uppdateras hela tiden.
Jag är mycket mycket skeptiskt till sådana här insamlingar – för då veterinärskliniker har sekretess så kan de inte bekräfta att djuret faktiskt är där för behandling – och hur enkelt är det inte via en dator att göra falska kvitton som man sedan lägger ut?

Hoppas detta inlägg har fått Er att reflektera och kanske hjälper Er som faktiskt vill hjälpa att Era pengar hamnar rätt och används till rätt ändamål.
Jag vill till sist poängtera att det finns många seriösa ideella föreningar/företag/organisationer, men unna Dig alltid några minuter ändå och kolla upp saker och ting och be alltid att få se redovisningar!

 

 

Glada tvåbenta och fyrbenta i höstrusket

HDH_insamling141019

Foto: Husdjurshjälpen.Skåne

Nu är leveransen levererad till VOOV. Detta är en del av det som Ni ser på bilden som underbara butiker och privatpersoner lämnat. Hela bagageutrymmet på en V 70 blev fullt så även golvet i passagerarsättets golv fick användas för lasten.

Husdjurshjälpen.Skåne, Djurskyddet Nordostskåne samt VOOV säger ”Tusen tack!”

En sista leverans kommer att ske i decembermånad, så har Ni foder (hund,katt, fågel eller smågnagarfoder) eller annat materiella saker så som filtar, bäddar, burar med mera som Ni inte använder längre -tveka inte att kontakta oss via sms eller mail.

Vi behöver Er hjälp Skåne! Insamling VOOV, Husdjurshjälpen.Skåne & Djurskyddet Nordostskåne

Insamlingens mål

Goda krafter bör samordnas. Det menar Djurskyddet Nordostskåne, Husdjurshjälpen. Skåne och Voov i Malmö, som från och med januari 2014 samarbetar för att hjälpa både djur och människor.
Djurskyddet Nordostskåne och Husdjurshjälpen.Skåne samlar därför in allt som husdjur kan behöva, från foder till koppel , filtar, burar och leksaker. Insamlingen görs till förmån för Voov, som distribuerar ut sakerna till sina jourhem, spridda runt om i Skåne.

Djurskyddet Nordostskåne är en lokal djurskyddsförening ansluten till den rikstäckande organisationen Djurskyddet Sverige. Djurskyddet NOS arbetar framför allt med upplysning och kunskapsspridning kring djur och djurskydd. Avsikten är att påverka attityder samt förebygga och avhjälpa djurskyddsproblem. Kontaktperson: Jeanette Thelander, 0708-11 28 16.

VOOV är en förkortning för Veterinär omtanke om våldsutsatta, en sammanslutning av veterinärer och veterinärstudenter som ser till så att våldsutsatta kvinnor som uppsöker kvinnojourer och skyddat boende får ett tryggt jourhem där de kan lämna sina eventuella husdjur. På kvinnojourerna råder ofta djurförbud, vilket gör att en del kvinnor avstår från att söka upp dessa, då de inte vill lämna kvar sina husdjur hos en våldsam partner. VOOV gör det möjligt för både människor och djur att komma in i ett säkert boende. Kontakt VOOV: voovmalmo@gmail.com . (www.voov.nu)

Vad för saker behövs?

  • Hund, katt, gnagare, fågelfoder.
  • Hundtilbehör (koppel, halsband, skålar, leksaker, kammar, vårdartiklar, bäddar, filtar mm)
  • Kattillbehör (koppel, halsband, skålar, leksaker, kammar, vårdartiklar, bädd, klösbräda mm)
  • Gnagaretillbehör (leksaker, burar, spån mm)
  • Fågeltillbehör (burar, leksaker, spån mm)

Inlämningsställe

Kristianstad: 

* Studio Capelli frisör  http://www.studio-capelli.com/

 Hässleholm:

* Aktiva Tassar (djuraffär) https://www.facebook.com/pages/Aktiva-Tassar/195940273815910 (140304 NY!)

*Adseke Hundskola hundkurser http://www.adsekehundskola.se/Valkommen.html OBS! Smsa för att bestämma tid för inlämning 0708-418184

*Hundarnas Hus hunddagis/hundpensionat  https://www.facebook.com/pages/Hundarnas-Hus/283859481648031

Vinslöv:

*Roger Åberg hundkurser Norre Ljung OBS! Smsa för att bestämma tid för inlämning 0733-445870

Ystad:

*Open Sun solarium Ystad OBS! Smsa för att bestämma tid för inlämning

0704-83 16 88  

https://www.facebook.com/pages/Open-Sun/174731569238694?fref=ts 

 Malmö med omnejd:

VOOV Malmö – maila: voovmalmo@gmail.com

 Lund med omnejd:

*  VOOV Malmö – maila: voovmalmo@gmail.com

Hästveda

* Hästveda Hundcafé Kontakta Jeanette Thelander på Djurskyddet Nordostskåne

 Helsingborg

* Bergaterminalen  Kontakta Alice Möller  tel: 0704-171022

https://www.facebook.com/pages/Bergaterminalen-AB/104067112966483?fref=ts

Vill ditt företag/organisation/förening bli ett inlämningsställe här i Skåne?
Eposta eller smsa oss på Husdjurshjälpen.Skåne. Insamlingen pågår t o m årskiftet 2014/2015.

För mer information gå gärna in på https://www.facebook.com/groups/424248741039629/

Var med och hjälp oss – det betyder mycket både för människan och djuret som hamnat i en allvarlig situation.

Dela gärna vårt blogginlägg.

Insamlingsloggan

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter