Hur tillverkar Ni djurägare en SMELLER för ditt djur och varför?

08vattenmol

Har Ni funderat på att kontakta en ID-hund? Här är väldigt viktig information att veta innan Ni kontaktar dem. I dagar som dessa, då många djur försvinner pga rädsla av raketer och smällare är det bra att ha en eller flera smellers förberedda samt förstå vad de används och betyder i sökande.

En smeller för ett djur kan man göra på tre olika vis;

1. Man tar en rendiskad glas burk, klipper av lite päls i denna, utan att hantera pälsen o drar åt locket. Låter denna päls ligga i burken i 6 mån, sedan byter man ut den. Förslagsvis jul/nyår o midsommar.

2 Eller så laminerar man pälsen. Små olika pälstussar på ett papper lamineras så de går att klippa upp till olika IDHundar.

3 Sista alternativet, om hunden/katten/marsvin vad det nu är för djur, inte skulle ha någon päls man borstar ur, klipper bort, ska man ta en bomullspad, utan att vidröra den med egna händer. Använd plasthandskar . Stryk paden i mungipan, ögonvrån, på huden, någonstans. Stoppa denna pad i en glasburk. Märk dessa burkar med djurets namn o chippnummer, även om ni inte har mer än ett djur, så har ni alla viktiga detaljer till ert djur på samma plats.

Kommer djuret bort, utan att man sparat en smeller, går det för våra IDHundar att söka på en filt, ett halsband, sele, mat/vattenskålar en leksak, borste, allt som detta djur kommit i kontakt med. Det är alltså inte någon doft våra hundar går på, de söker MOLEKYLER o dessa finns överallt där djur, växter o människor rört sig. Det innebär att om du som hundägare hanterar hundens borste, utan plasthandskar (bajspåse på handen) sätter du dina molekyler på borsten o våra IDHundar kommer då att söka dig och din hund. Så noga med hur ni hanterar smellern!

Det är viktigt att EN hund/katt varit i kontakt med det ni spar som smeller. Om ni har flera djur, och det enbart är ett djur som varit ute o smeller finns från en hel kennel så går det att söka på den smellern. Men har hela kenneln trampat på en smeller o sedan gått o letat efter den bortkomna hunden, går det inte att söka med IDHund.

Länk till IDHund: http://www.idhund.se/

Ulrika Bengtsdotter