Hallå politiker i Skåne!! Ni glömmer väl inte djuren?! Var står Ni i djurskyddsfrågor?

 

Om några veckor är det val i Sverige.
Och just nu pratar kan man läsa och höra om politikers tycke i vård och omsorg, skola och utbildning, klimatet, invandring, den svenska arbetsmarknaden med mera – men har inte läst eller hört ett ord om Era åsikter i djurskydd.  Med det vill jag påpeka att de ovanstående kategorierna ÄR viktiga i vårt samhälle, men jag vill att djurens också ska vara lika viktiga att tala om och för.

Kom inte och säg att Sveriges nuvarande djurskydd är bra, möjligen kan det vara bättre om man jämför med många andra Europeiska länder (Rumänien och Greklands djurhållning är fruktansvärd till exempel) MEN trots det är djurskyddet alldeles för svagt, t ex att ett djur är en egendom  och om man misshandlar eller vanvårdar sin djur så är straffet så lågt att det är skrattretande. Djuret kan ha lidit oerhört och utsatt för groteska saker som människor kan göra och djuret har inte en möjlighet mot dess makt.

Efter lite googlande så fick jag fram en kort sammanställning av Djurskyddet Sverige, där man ställt nio djurskyddsfrågor till åtta riksdagspartier nu . http://www.djurskyddet.se/aktuellt/valet-2018/
Frågorna löd;

* Vilka är de viktigaste djurskyddsfrågorna idag?
* Regeringen la i vintras fram sin proposition på en ny djurskyddslag. Vad anser ditt parti är förslagets styrkor och vad saknas?
* Djurskyddskontroller: Anser ditt parti att den nya rutinen med uppföljning via brev istället för fysiska besök vid
anmälningsärenden tillgodoser djurens skydd?
* Hur kommer ditt parti att arbeta för att stärka fiskars djurskydd?
* Smågrisar får idag i vissa fall skiljas från sin sugga tidigare och sluta dia efter 21 dagar istället för 28 dagar. Finns det skäl att ändra det?
* Livsmedelsstrategins övergripande mål är ”en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet”. Hur tänker ditt parti se till att ett högt djurskydd också blir en konkurrensfördel?
* Bör Sverige likt Norge avveckla sin pälsdjursuppfödning?
* Ska obligatorisk IDmärkning och registrering av katt införas?
* Tänker ni arbeta för att Sverige ska införa en positiv lista för exotiska djur?

Svaren kan Ni läsa härhttp://tidningen.djurskyddet.se/wp-content/uploads/2018/06/Partienk%C3%A4t-Uppslag-1-1.pdf

HUR SER VÅRA KÄRA KOMMUNPOLITIKER I FRÅGORNA?
Därför önskar jag…
”Kära politiker i våra kommuner i Skåne
– Ni är mycket välkomna att kontakta mig på Husdjurshjälpen.Skåne och ge mig Era svar – det går bra att maila på husdjurshjalpen.skane@hotmail.se – kanske vi t o m kan träffas och diskutera om tid finnes.”

Och till våra läsare – kan Ni hjälpa till och ställa frågorna till Era kommunpolitiker och meddela svaren till oss – så lovar vi att skriva om detta så fort det bara går. Dela blogginlägget – eller skriv ut blogginlägget eller gör både och.

Det är bråttom för snart är det val 2018!

Katter lämnar spår av tassar i ditt hjärta ♥

Jag har själv ingen katt men vi hade katter under min uppväxt. Först hade vi en röd perser som hette Mozart. Mozart var en riktig hemmakatt, han gick inte många meter från husets trygga vrå. Sen kom Månzan till oss, hon var till synes utan ägare, och hon bestämde sig för att hon skulle bo hos oss. Månzan var väldigt tacksam för mat och husrum men hon bodde hos oss på sin villkor vilket bland annat innebar att vi fick ta hand om hennes kattungar. Kattungar är ju så söta ♥ MEN ack vilket besvär vi hade att hitta hem till dom, på den tiden fanns inte Blocket och andra annonssajter… det fanns ju knappt internet. Nej, man fick vackert annonsera på anslagstavlan på ICA, Regnérs och några rader under ”bortskänkes” i lokaltidningarna. Vi hade tur vi hittade hem till ungarna, vi behöll 2 st: Olle Olsson & Gosan som båda kastrerades när de var stora nog för fler kattungar skulle det inte bli. Gozan, Olle Olsson  och Gozan levde många långa och lyckliga år hemma i mitt barndomshem och nu är de kattänglar för evigt ♥
Apropå söta kattungar, ”kattungesäsongen” här nu, om katthemmen inte redan har fullt så lär det inte dröja länge förrän de har det. Övergivna eller hemlösa kattmammor som är dräktiga eller som redan fått sina ungar hittas och behöver hem, det är samma sak varje år tyvärr. Blocket och kattgrupper på Facebook svämmar över av kattungar som behöver hem, kattungar som hittats övergivna, kattmammor i dåligt skick, kattpappor i dåligt skicka och alla söker ett hem att få bo i…
Vad kan du som kattägare göra åt detta kanske du undrar? Jo chipmärka eller tatuera samt registrera din katt så att om olyckan är framme och katten försvinner så är chansen på återförening större eftersom det genom id-registret går att få fram vem som  är ägare till den upphittade katten. Det finns två kattregister i Sverige DjurId – SKK/Svenska kennelklubbens ägarregister och SVERAK Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Om du hittar en katt som verkar vilsen så kontrollera om den är chipmärkt om den inte har någon synligt id.märkning, chipet kan bara läsas av med en chipläsare och en sån har alla veterinärerna. Sen är det där med kastrering som faktiskt är den bästa lösningen för att hålla kattbeståndet i skick, idag finns det ca 100.000 – 150.000 hemlösa katter i Sverige så fler hemlösa katter behöver vi inte. En okastrerad hona kan få upp till 120 ungar under sin livstid och en okastrerad hankatt kan bidra till tusentals oönskade kattungar under sin livstid. En katt lider inte av att vara kastrerad och den enda nackdelen är väl att katten kan gå upp i vikt och i och med det så får man hålla koll på vad vågen visar och kanske dra ner på mängden alternativ byta foder.

Här kan ni hitta andra sommarinlägg som vi bloggat om tidigare:
Katter på vift

Fästingarnas himmelrike är kommen!

Den blomstertid nu kommer med….

Kaniner kaniner kaniner


”A balanced home needs a dog to adore you and a cat to ignore you”

Bild: privat
Bild: privat

 

För varenda katt i Sverige

Alla_hj_rtans_katter

Vi på Husdjurshjälpen.Skåne fick ett mail för några dagar sedan som berör oss alla.  Mailet var från Mjau som i samarbete med Svekatt vill ha hjälp med att trycka på regeringen om en obligatorisk ID-märkning av katter.

Redan 2011 föreslog den dåvarande regeringens utredare att en ny djurskyddslag skulle träda i kraft, vilken skulle innefatta obligatorisk ID-märkning av katter. 2012 gick förslaget ut på remiss. Sedan dess har ingenting hänt, trots att förslaget mottogs positivt från djurskyddsorganisationer och kattförbund. Nu höjs allt fler röster som menar att processen tagit för lång tid.

Det finns alldeles för många hemlösa katter i Sverige idag. En obligatorisk ID-märkning skulle förändra den siffran.
Katten är Sveriges populäraste husdjur. Av de mer än 1,4 miljoner katter som finns i landet är endast 600 000 både ID-märkta och registrerade. Det betyder att över hälften av alla katter inte kan hitta tillbaka hem när de sprungit bort, eller har blivit lämnade. Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Katter som lider, är sjuka och som dessutom troligtvis aldrig kommer att hitta hem!!
– För hundägare är det idag obligatoriskt att ID-märka sitt djur, men för kattägare är det fortfarande valbart. Därför är det många bortsprungna katter som aldrig hittar hem igen. Med en IDmärkning och registrering skulle ägaren kunna spåras, därför är det enormt viktigt. Vi kattälskare frågar oss förstås varför det dröjer, är katter mindre värda än hundar? undrar Lotta Hell, ordförande i Svenska Kattskyddsförbundet.
När namninsamlingen fått minst 30 000 underskrifter , lämnas den både till Jordbruksdepartementet och till landsbygdsminister SvenErik Bucht.

 

Skriv på här: http://mjau.se/forvarendakatt

Vi ber Er alla att skriva på – det tar endast ett fåtal sekunder att skriva på. Det Du gör – gör skillnad.

Kaniner kaniner kaniner

Både i traditionell och social media har det den senaste tiden skrivits mycket om att kaniner blivit den nya ”sommarkatten”, folk som tröttnat på sin kanin släpper ut den till ett liv i det fria som en tamkanin inte är anpassat för.  Vi på Husdjurshjälpen.Skåne har läge tänkt att vi måste uppmärksamma ”sommarkaninerna” här på bloggen men vi har känt att vi inte haft så stor kunskap om kaniner så det har tyvärr inte blivit av. Nu har vi bett en av våra medlemmar om hjälp, Cassandra Lindahl, hon kan mycket om kaniner och här nedan följer hennes blogginlägg. ⇓ Tack Cassandra ♥

Hej där! Jag som skriver detta blogginlägg heter Cassandra Lindahl. Jag har under några år varit aktiv med att omplacera kaniner och har under denna tid stött på många underbara individer som lärt mig otroligt mycket. Just nu är det jag som sköter smådjursomplaceringen hos Djurens Vänner Malmö och jag är även vice ordförande i en den nystartade föreningen Sveriges kaninvälfärdsförening.

Som många kanske har märkt så finns det just nu ett stort problem med folk som släpper ut sina tamkaniner. Våra tama kaniner må vara nära vildkaninerna men det har hänt mycket under tiden dom har bott med oss. Det märkt så väldigt tydligt när man är ute och fångar in kaniner eller när man ser en katt jaga dom. Våra tama kaniner har inte alls samma flyktbeteende som deras vilda släktingar. Så släpp inte ut din kanin vad du än gör. Dom vi får in är sällan i speciellt bra skick. Kaniner gillar dessutom inte kaniner dom inte känner, så när någon släpper ut sin kanin är risken stor att den blir skadad av dom vilda kaninerna. Framförallt hanarna lever väldigt farligt. Jag fångade för inte så länge sedan in en hane som sprang omkring i Malmö, vid infångande kollade jag igenom honom lite snabbt och såg att han hade ett sår på pungen så vi åkte in till veterinären. När vi sen undersökte det noggrannare såg vi att det var ett djupt sår som gick in i kaninen och det var ingen vacker syn. Jag och veterinären bestämde oss för att avliva kaninen pga. att det hade blivit en väldigt komplicerad operation och läkning. Vi tyckte båda två att kaninen hade lidit nog som hade sprungit omkring med det såret. Utöver skador det kan dom även bli smittade av sjukdomar ute. Just nu går det kaninpest och även en ny typ av kaningulsot. Glöm inte vaccinera din kanin. Pesten är en sjukdom som kaninerna lider något enormt av innan dom tillslut dör av den, så ser man en kanin med pest bör man försöka få tag på kommunjägaren som kan avsluta kaninens lidande innan den självdör plågsamt.

Några kaniner som just nu söker nytt hem. Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö
Några kaniner som just nu söker nytt hem.
Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö

När man skaffar kanin är det så klart bra att ha läst på innan, och sen gäller det att sortera ut den bästa informationen. En kanin kan aldrig ha för stort utrymme. Minimåtten som finns är rent för litet och en kanin kan knappt ta tre små skutt på den ytan och absolut inte sträcka på sig. Kaniner är som mest aktiva på morgonen och kvällen och därför rekommenderar jag inte att man låser in en kanin under natten. Risken är ju i så fall stor att man låser in den under den delen av dygnet som den faktiskt hade behövt ordentligt med plats. Det är även viktigt att tänka på att ge kaninen bra foder. Dom ska nästan bara äta hö. Den bästa kosten är om kaninen får hö som bas och sen får en liten del bladgrönt varje dag. Man kan om man vill även ge en liten mängd pellets varje dag men det bör bara vara 1tsk/kg till kastrerade kaniner eller 1msk/kg till okastrerade kaniner.

Kaniner är sociala djur och det märks tydligt på dom att dom trivs att bo ihop med andra kaniner. Det bästa paret är en kastrerad hane med en kastrerad hona. Jag kommer aldrig rekommendera att man har två hanar ihop även om båda skulle vara kastrerade. Dom kan fungera bra men det kan också sluta väldigt illa även om dom är vänner från början. Kaniner kan vara lite kluriga att sätta ihop och kan bråka en del i början, därför är det bra om man kan få råd och hjälp från någon som har satt ihop kaniner tidigare.

Vi på Djurens Vänner Malmö får just nu många samtal och mejl om kaniner som behöver nya hem. Detta gäller både kaniner som har ett hem men som behöver omplaceras och kaniner som hittas ute. Eftersom det är så väldigt många kaniner har vi ingen möjlighet att hjälpa alla. Vi har därför valt att enbart fokusera på dom som är hemlösa.

Kaninen Sture som fått nytt hem genom Djurens Vänner Malmö Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö
Kaninen Sture som fått nytt hem genom Djurens Vänner Malmö
Foto: Cassandra L/Djurens Vänner Malmö

Vi är även några personer runt om i Sverige som skapat Sveriges kaninvälfärdsförening där vi har som mål att sprida fakta om kaniner men även att hålla i ett register. Så nu kan man äntligen märka och registrera sin kanin. Förhoppningen är att fler och fler börjar märka sina kaniner och att man på så sätt kan spåra upp ägarna när dom tröttnar och släpper ut sin kanin. Vi hoppas så klart även att detta långsiktigt kommer att höja kaninens status.
Vill du registrera din kanin så hittar du information om registret här: Sveriges kaninvälfärdsförening 

Tack för ordet. //Cassandra

Mer om kaniner:

Utbrott av kaninpest i södra Sverige (SVA)
Myter om kaniner (Kaninmagazinet)
Föda som inte är bra för en kanin (Kaninmagazinet)
Kaniner som sällskapsdjur (Jordbruksverket)

 

Schillerstövaren Sigge ett offer för trafiken och påkörda katter

På kvällen vid 8-tiden i tisdags blev Schillerstövaren Sigge påkörd, en timme senare tog han sitt sista andetag i mattes famn hos veterinären i Helsingborg. ♥

Föraren, en man, av den lätta lastbilen som körde på Sigge stannade och pratade med Sigges husse men eftersom husse & matte var chockade och bara ville komma iväg till veterinären så bad matte honom att återkomma… men han har inte återkommit ännu. Sigges husse & matte efterlyser nu föraren genom oss.
Om du (föraren), den kvinnliga passageraren eller någon som vet vem föraren är läser detta så snälla hör av dig till Sigges ägare eller till oss på Husdjurshjälpen.Skåne.

Tyvärr ser man många påkörda katter längst våra vägar, dessa katter har en ägare som saknar sin katt och som vill veta vad som hänt sin familjemedlem. Kör man på en katt så är det lag på att man ska anmäla det till polisen.  Man bör säkerställa om katten lever, om katten lever så snälla se till att den kommer under veterinärvård. Kontrollera om katten är märkt i örat och/eller har halsband på sig, kanske finns det kontaktuppgifter till ägare där men även om detta saknas så kan katten vara chipmärkt och det kan man bara få reda på om man söker av en katt med en chipläsare. De flesta veterinärer kontrollerar om katten är chipmärkt gratis så dra er inte för att plocka upp katten och ta den till en veterinär även om katten inte lever, hade det varit er familjemedlem så hade ni väl inte velat att den skulle bli liggande i ett vägdike?  Ge de påkörda katterna ett värdigt avslut ♥

Schillerstövaren Sigge som blev påkörd den 9/6 på Tranarpsvägen i Åstorp ♥
Schillerstövaren Sigge som blev påkörd den 9/6 på Tranarpsvägen i Åstorp ♥

Den blomstertid nu kommer med….

…kattungar!
Den underbara tid som ligger framför oss med grönska, blomster och solsken är inte på alla sätt så underbar. För nu är vi här igen, nu börjar snart alla nödrop på hjälp att hitta hem till söta små kattungar. Snart kommer kattföreningarna att fyllas med kattungar som hittas övergivna. Snart kommer gravida katter att behöva hjälp att få föda sina ungar på en trygg och varm plats där de kan få mat och omsorg. Blocket och andra annonssajter kommer att fyllas med annonser på kattungar som säljs eller bortskänkes. Om du inte ska använda din katt i avel så kastrera den. En katt får inte ett sämre liv bara för att den är kastrerad.
När man ändå är hos veterinären för att kastrera sin katt så passa på att id-märka den! Glöm inte att sen registrera katten i SKKs register och SVERAKs register, för en id-märkt men oregistrerad katt är samma som en katt som inte är id-märkt.

Om ni skulle hitta en katt som verkar vilsen och den inte är id-märkt i örat så VÄNTA INTE med att kontrollera om katten är chipmärkt, det gör du oftast gratis hos en veterinär. Är katten chipmärkt och registrerad så kommer man snabbt i kontakt med ägaren och slipper då annonsera efter ägaren med allt vad det innebär i tid.

Läs gärna dessa tidigare blogginlägg
Hjälp dem att hjälpa! 
 Den osynliga id-märkningen och Varför id-märka sitt husdjur?

 
Vi på Husdjurshjälpen.Skåne önskar er alla en trevlig helg ♥

Foto: privat
Foto: Pernilla Ekberg

Katten Marabou återfanns av en händelse

Jag satt häromdagen och bläddrade igenom efterlysningar på Blocket när jag fastnade för rubriken ”Återfunnen-Tigrerad kastrerad hankatt”. Tänkte att det var ju annorlunda att lägga in på Blocket att katten är hittad men alla sätt att tacka en hjälpsam upphittare är ju bra fast när jag började läsa så insåg jag att det inte riktigt var ett tack till hjälpsamma som kattägaren var ute efter. Någon hade hittat Marabou men inte anmält att de hittat honom till polisen och inte efterlyst ägaren på annat sätt. Marabou är en katt med öronmärkning så det var inget osynligt litet id-chip som upphittarna ignorerade.
Hur kan det komma sig att man tycker det är fritt fram att stjäla någons katt? Hade det varit en hund hade upphittarna med stor sannolikhet anmält hunden som upphittad. En annan sak som jag reagerar på är det att veterinären bara köper att det är ägaren som kommit till kliniken med sin katt, borde det inte vara så att en veterinär kollar om en ny patient är registrerad och stämmer av så det är samma person som den som är med på veterinärbesöket? Nu slutade det lyckligt och Marabou är hemma hos matte men jag kan inte låta bli att undra hur vanligt det är att upphittade katter inte anmäls och framförallt varför de inte anmäls? Kommentera gärna.

Med tillstånd från kattägaren så publicerar vi hela texten från annonsen:

Återfunnen-Tigrerad kastrerad hankatt

14/1-2015
För att vara uppriktig känner vi oss verkligen inte tacksamma efter det att vi uppdagat att upphittaren helt enkelt stulit katten. Hade vi inte råkat se honom utanför deras hus hade vi aldrig anat att han varit så nära hela tiden. Först fick vi veta att de haft honom i 2 månader och det drogs snyfthistorier om hur fästa de var vid katten, sedan skickar de en faktura för 5 månader gällande omhändertagande av katt… alltså det var just 5 månader som Marabou hade varit försvunnen. Dessutom sa de att de lagt ut massa pengar på veterinärbesök för att han varit mager och haft skabb… fotona i annonsen (de två längst ned) togs strax före försvinnandet och då var han inte sjuk. Det är så tråkigt när människor inte kan låta andras djur vara ifred… det matas och ”räddas” och det är tydligen inte helt ovanligt att katter blir stulna.

Varje återfunnen katt eller hund inger hopp till andra förtvivlade djurägare.
Ge inte upp!

14/12-2014
Marabou är nu av en slump återfunnen, han mår bra och är som han brukar vid gott hull. Vi är evigt tacksamma till upphittaren och kommer att reglera ev utgifter. Marabou är försäkrad.

(Ursprunglig annons: Marabou, 7 år gammal tigrerad kastrerad hankatt, tatuerad i örat med xxxxK, försvann ifrån sin sommarvistelse på landet från vår gård på Söderåsen i Bauseröd utanför Kågeröd. Bor annars i Kalmar hos vår dotter. Brukar vara borta flera veckor varje sommar vid skördetid då det är gott om möss. Var borta först två veckor och kom hem utan halsband. Gick igen innan vi hann sätta på ett nytt. Kanske någon matar honom eller låtit honom flytta in. Snäll, jättego och mycket saknad. Sågs hemma senast i juli månad.
Önskar all sorts information om Marabou, men önskar mest att han ska få möjlighet att komma hem igen.

Bild: Marabous matte
Bild: Marabous matte

Djurskyddsbestämmelser för hund och katt

Det finns djurskyddsbestämmelser som djurägare ska känna till. Dessa bestämmelser är till för att skydda djuren och visst vill vi som djurägare att våra fyrbenta familjemedlemmar ska ha det så bra som möjligt?
Jordbruksverkets hemsida kan du läsa deras broschyrer, som är en sammanfattning av djurskyddslagen, djurskyddsförordningen samt föreskrifter och allmänna råd för hund respektive katt.

Djurskyddsbestämmelser för hund
Djurskyddsbestämmelser för katt

Tidigare blogginlägg om katt som rör ämnet djurskyddsbestämmelser:

Katt på balkong


Tidigare blogginlägg om hund & katt som rör ämnet djurskyddsbestämmelser:

Varför id-märka sitt husdjur?
Den osynliga id-märkningen

iPhone 8 feb 2013 570

 

HJÄLP DEM ATT HJÄLPA!

Överallt på Facebook ser man i dessa dagar rop på hjälp att ta hand om katter som vandrar omkring och verkar vara övergivna av sina ägare. På Husdjurshjälpen.Skåne har vi de senaste veckorna fått in massor av rop på hjälp när det gäller övergivna katter och våra medlemmar gör verkligen sitt yttersta för att hjälpa. Många av katterna är i dåligt skick och många är dräkiga eller har redan fått sina kattungar. Att fånga in dessa katter är inte lätt men heller inte det stora problemet i det hela, problemet är att det måste finnas jourhem för de infångade katterna och det måste finnas folk som är villiga att betala veterinärvård för dem. Tyvärr är verkligeheten inte till förmån för dessa katter: katthemmen har fullt och kan inte ta emot fler katter, de jourhem som funnits har redan fyllt sina hem och kattföreningarnas plånböcker gapar tomma. Naturligtvis förstår vi att alla varken kan eller vill ta emot en katt i behov av ett hem, naturligtvis förstår vi att alla inte har inte alla råd att ge ett bidrag till en kattförening MEN kanske finns det någon som läser det här som har ett hem ledigt för en katt/kattfamilj, kan donera kattmat, bäddar, leksaker eller annat till en kattförening. OM ni vill hjälpa till så finns det med stor sannolikhet en kattförening i er närhet som tacksamt tar emot er hjälp. Nedan länkar vi till de kattföreningar i Skåne som vi känner till och som tacksamt tar emot all hjälp de kan få.

Björne hittades skadad på en parkering i Helsingborg i april 2014. Veterinärvården för kostade runt 20.000 kr. Bild: Mysan Svensson KKS
Björne hittades skadad på en parkering i Helsingborg i april 2014. Veterinärvården för kostade runt 20.000 kr. Bild: Mysan Svensson KKS

Vi ska alla vara tacksamma över att kattföreningar och privatpersoner gör sitt yttersta för att hjälpa alla dessa hemlösa katter. Dessa föreningar och privatpersoner lägger många gånger all sin fritid och många gånger sina privata pengar för att alla katter ska få det bra, få mat och få den veterinärvård de behöver. Några bidrag från kommunen är det inte ofta tal om och de är ofta helt beroende av de donationer från annat håll.
All respekt till dessa eldsjälar & vardagshjältar!

Björne idag i sitt jourhem i väntan på ett permanent hem. Bild: Mysan Svensson KKS
Björne idag i sitt jourhem i väntan på ett permanent hem. Bild: Mysan Svensson KKS

KATTKOMMANDO SYD 
FÖRENINGEN FÖR HÖÖR HEMLÖSA KATTER
RÄDDA KATTEN
KATTHJÄLPEN
KATTJOUREN
FÖRVILDADE KATTER
DJURHEMMET TASSEBO
PÄLSBOLLARNA I HÖGANÄS

Har vi missat någon kattförening i Skåne som behöver hjälp med jourhem och bidrag till mat, veterinärvård mm så skriv gärna en kommentar så ser vi till att även deras länkar kommer in i inlägget.

Det finns andra föreningar som vi inte länkar till i detta inlägget, det är föreningar som på andra sätt jobbar för att katterna ska få det bättre i samhället, de är naturligtvis också värda att bli omnämnda men det får bli i ett annat inlägg.

Den osynliga id-märkningen

Det är ju inte riktigt så enkelt som att bara alla id-märker och registrerar sina husdjur så är allt frid och fröjd. En förutsättning för att det ska göra någon nytta är ju att den som hittar ett husdjur kontrollerar om djuret är chipmärkt. Många känner inte till att istället för en tatuering i örat så id-märks många husdjur numera med ett osynligt litet chip som bara syns om man skannar djuret med en chipläsare. Hittar du ett husdjur som inte har tatuering i örat så ta det till en veterinär som kan kontrollera om det är chipmärkt. De flesta veterinärer gör det gratis. Har djuret ingen id-märkning och/eller inte är registrerad så ska man kontakta polisen och gör en anmälan av upphittat djur.

207_41648749376_1377_n

Katten K försvann från sitt hem sommaren 2013 och matte efterlyste sin katt på olika sätt men utan resultat. När det gått 10 månader fick matte ett samtal från ett par i närheten, de berättade att K bodde hos dem och hade gjort det i 9 månader. Paret hade tagit väl hand om K och när hon skadade sig så tog de henne naturligtvis till veterinären. Veterinären upptäckte att K var chipmärkt och efter en sökning i ett kattregister fick de fram vem som ägde K. Matte kontaktades, lyckan var fullständig och K fick komma hem igen. K trivdes dock bättre hos paret är hemma hos matte så hon fick flytta tillbaka till paret. Ägarbyte gjordes och paret registrerades som ägare åt K.

Denna berättelse från verkligheten fick tack o lov ett lyckligt slut och alla inblandade är nöjda. Men tänk om paret känt till att husdjur kan ha en osynlig id-märkning i form av ett chip och då tagit K till veterinären, det hade besparat matte 9 månaders oro och saknad.

Ulrika Bengtsdotter