Källkritik, manipulation och fejkade profiler – är Du en av dem?

Det här inlägget handlar om människans enorma valmöjligheter på sociala medier.

I grupper alternativ sidor på Facebook sitter det administratörer bakom sin dataskärm och skriver s k informationsinlägg till sina medlemmar utan att kunna ha belägg eller bevisa underlag för det man har skrivit. Källans ursprung och källkritik är så viktigt idag och att vi arbetar med det – vi som sitter bakom dataskärmen.
I skolans värld är en av del av kunskapskraven i svenska för årskurs 7-9 att ha informationssökning i olika medier och källor samt hur man bedömer informationens rimlighet och hur texters avsändare påverkar innehållet.
Kanske vi vuxna skulle ta och tänka på det också ännu oftare?
För annars kan man kanske kalla det propaganda/manipulation?

En annan sak, som vi vuxna människor också bör tänka på OM man vill vara och kallas förebild, är hur man själv skriver sin kommentar i ett kommentarsfält.
Jag ser en del som är medlemmar på Husdjurshjälpen.Skåne skriva inne hos oss en sak och sedan en helt annan åsikt på en annan sida. Då blir man väldigt kluven. Man undrar ”hur tänkte personen nu?” och ”varför skriver man en sak inne hos oss och en annan åsikt där?”.
Jag har under åren fått pm från personer som har fejkprofiler, det vill säga som inte har sitt riktiga förnamn och efternamn på sin profil. Jag vet att en del personer i samhället inte kan ha sitt riktiga namn utskrivet på grund utav olika omständigheter, men att använda det till att skriva eller tala illa om andra det är att utnyttja sin integritet på fel sätt och otroligt fegt.

Ett absolut färskt exempel på hur alla människor påverkas av dagens samhällsklimat och hur lätt en del människor kan manipulera och hetsa andra är bilden på den mörka lillkillen, smyckad till Lucia för Åhlen´s som las ut deras sida.
Man blir gråtfärdig!

När man inte kan eller vill se helheten eller delheten utan enbart sin egoism, använda sin försvarsmekanism och/eller
s k charm för att överleva själv, då behöver Du söka hjälp hos en professionell yrkesperson inom sjukvården.
Men förpesta inte oss som ser, hör och anser att människor har lika värden och som kan med klara bevis stå för det man skrivit eller sagt och inte ”vända kappan efter vinden”.

kallkritik
Bild från Skolit.moobis.se

 

 

 

 

Biodling och Musteri, lokalproducerade saker och Husdjurshjälpen.Skåne

 

Foto: Husdjurshjälpen.Skåne
Foto: Husdjurshjälpen.Skåne

Idag har Husdjurshjälpen.Skåne varit på en mysig gårdsmarknad, där man sålde lokalproducerade produkter. Vi på Husdjurshjälpen.Skåne var inbjudna att visa upp oss hos Grönalunds Bi & Musteri utanför Hässleholm.

Trots den råa luften kom det väldigt mycket folk, regnet visade inte sig förrän det var en timme kvar av Öppet Hus och marknaden.
Musteriet hade även en insamling till Cancerfonden, vilket resulterade i över 3000 kr. Bra jobbat!
De lottade också ut två korgar där alla som sålde på marknaden lämnat ett bidrag. Husdjurshjälpen.Skåne ville naturligtvis också skänka två saker, en tygpåse och en t-shirt där det står vårt namn på.

En av våra medlemmar kom förbi också. Alltid lika trevligt att träffas fysiskt och inte enbart ”ett namn” på Facebook. Kul att träffas Anna!

En härligt höstdag med glada miner.

Hunden Tessie stulen ifrån en 85-årig dam i Backaryd, Blekinge – hjälp damen att finna sin livskamrat.

Sibiriska Lajkan Tessie Foto: Privat
Sibiriska Lajkan Tessie
Foto: Privat

UPPDATERING! ÄRENDET ÄNDRAS TILL EGENMÄKTIGT FÖRFARANDE. 

Hunden Tessie, 2 år, stals ifrån sitt hem i Backaryd, Ronneby kommun, Blekinge ifrån en 85-årig dam den 30 september 2016 på eftermiddagen.
Tre ungdomar, tjej och två killar tog hunden och gick därifrån.
Hunden är damens enda livskamrat som alltid är vid hennes sida.
Tessie är chippad och ärendet är polisanmält.

Vet Ni var Tessie är eller vet vilka personerna är – ring Polisen 114 14. 

Kopplad hund påkörd utanför Kristianstad – bilföraren och vittnen sökes!

Rasen Borderterrier
Rasen Borderterrier

Idag, den 24 september 2016 vid 8-tiden på morgonen, en klar och vacker morgon, händer en hemsk händelse för en hundägare i Öllsjö/Skepparslöv utanför Kristianstad.

Hundägaren är ute och går med två hundar (kopplade hundar) på gång- och cykelvägen i korsningen Stenmästarvägen/Skepparslövsvägen. Den ena hunden sätter sig mellan gång- och bilväg för att göra sitt behov. Gräset är nerklippt så sikten är god. Då kommer en bil och kör på den ena kopplade hunden, en borderterrier (se bilden). Man hör inte att bilen bromsar. Bilföraren, en äldre man, stannar inte, utan kör bara vidare mot Skepparslöv. Bilen är en äldre bil, ljus grön/ljus turkos, typ Fiat- eller Opelmodell.

Borderterriern blir påkörd i huvudet och kämpar för sitt liv just nu på djursjukhus.
I den traumatiska händelsen så hinner och tänker man inte på att lägga registreringsnumret på minnet.
Ärendet är polisanmält.

Vet Ni vem som äger en sådan bil som stämmer överens med beskrivningen, är Du föraren eller såg Ni olyckan – kontakta Polisen 114 14.

UPPDATERING KL 12.42 OM HUNDENS TILLSTÅND: Pupillerna reagerar inte som de ska och hunden har även en blödning i ena lungan. Hunden är i för dåligt skick för att sövas inför röntgen o kan inte transporteras till Helsingborg. 🙁 Spår i gräset visar att bilen varit ca 60 cm utanför vägen då föraren körde på hunden. /Admin

Husdjurshjälpen.Skåne på Facebook

Hunden Gizmo försvunnen en bit från Oxie i Malmö – observera kan fastna pga koppel!

gizmo160921

Hunden Gizmo, 4,5 år, en Rednos, sprang iväg den 20 september i Toarp strax utanför Oxie (Malmö).
Han hade ett svart halsband och ett rött koppel på sig vid försvinnandet.
Han är kastrerad. De brukar promenera runt Skabersjö, Törringe ner i Oxie.
Gizmo är snäll och trevlig och gillar tikar.
Ärendet är polisanmält. Han är chippad och registrerad.
Om ni ser honom snälla kontakta ägaren Malin 0709-417010 eller ring Polisen 114 14.

Hunden Gustav – en av många som fallit i människans makt- och hatbehov. Vad är det som gör djur så ”förlåtelsebara”?

Berättelsen om Gustav

Detta är berättelsen om hunden Gustav.
Genom Gustavs försvinnande i veckan och som slutade lyckligt blev jag nyfiken på Gustavs liv.
Gustav är en av många många hundar (och jag vill även tillägga andra djur) som har fått uppleva människans makt- och hatbegär.
Gustav fick en andra chans.
När jag fick höra ett kort utdrag om Gustav så kan jag knappt idag förstå att Gustav överhuvudtaget litar på någon enskild människa efter vad han har fått utstå.
Vad är det som gör djur så ”förlåtelsebara” om och om igen? Förtjänar vi människor det?
En sak är säker – djuren förtjänar inte människans ondska. De är oskyldiga med känslor och med stora hjärtan av kärlek. Det är aldrig ett djurs fel med fel beteende.
Jag tog kontakt med Gustavs räddare i sitt hemland och jag tog kontakt med Gustavs nuvarande ägare för jag kände att jag ville skriva om Gustav och upplysa alla vad som försiggår i Europa och faktiskt även här i Sverige. Djur misshandlas och vanvårdas även i Sverige.

Gustav - misshandlad och mycket plågad
Gustav – misshandlad och mycket plågad

Här är Marlene och Rolfs egna berättelse;
Gustav var ca 4 år då han kom till oss. Han är född och uppvuxen som gatuhund i en mycket hård miljö och vardag. Liksom de flesta andra gatuhundar hade han inget som helst värde. Svält och stryk var vardagsmat. På något vis som många andra hundar fångades Gustav in och placerades i ett statligt hägn, där svälts och hundarna misshandlas till döds.

Gustav försöker andas ut efter en tuff operation. Man fick vänta i veckor innan hans kropp var redo.
Gustav försöker andas ut efter en tuff operation. Man fick vänta i veckor innan hans kropp var redo.

Gustav behövde omfattande veterinärvård när han hittades och lyckades släpa sig ut genom dödshägnet. Han räddades av en eldsjäl som tog honom till veterinär. Vanligtvis bekostar man inte så omfattande vård för så skadade hundar men Gustav hade livsgnistan i ögonen. Han kunde inte stå på sina bakben, ingen hud på vissa ställen och svåra förfrysningsskador. Han har inga genitalier (snopp eller testiklar) han kissar genom ett hål i magen. Paketet var så skadat att det inte gick att räddas de fick amputera.

Gustav när han fångades in.
Gustav när han fångades in.

Efter en tid i det nya hägnet där kärlek fanns och efter operation, tack vare eldsjälar av föreningen DogRescue, så behövde Gustav en familj med mycket kärlek och trygghet.
Det var jag som såg hans ögon i en annons och föll direkt. Gustav var min.

Han var så rädd vid ankomsten till oss att han inte vågade gå. Stod stelfrusen på golvet. Gick inte trots lockande med köttbullar. Jag bar honom hela vägen ut till parkeringen och in i bilen. Jag satt i baksätet och min väninna körde. Gustav lindade jag in i en filt för han var så kall. Efter någon mil kände jag att han stoppade sin nos i min hand och där låg han helt still i två timmar. Jag tror att vi båda kände kärleken till varandra. Han luktade skit verkligen. Som ett avloppsrör så det var nästan olidligt att sitta i bilen.

Väl hemma så går han med tvekan in i huset. Han har aldrig sett ett hem med möbler och saker. Han kröp på golvet och såg skräckslagen ut. Jag hade bäddat en säng vid soffan åt honom. Där lade han sig och jag fick ligga på soffan och sova i två nätter. Han vågade knappt röra sig från sin säng.

Han gjorde inte sina behov på två dagar.Tittade bara med stora rädda ögon.
Med mycket kärlek lock och uppmuntran så vågade Gustav mer och mer för varje dag. Han var mycket rädd för män och kröp ihop till en liten boll. Min svåger tränade med honom. Han satt på golvet med lammkött i handen. Gustav tog mod till sig och började äta ur hans hand. Jag var på den tiden singel när Gustav kom. Träffade därefter en man från Skåne (Malmö) och Gustav fick en husse som älskar honom över allt. De har ett speciellt band tillsammans. Husse bäddar varje natt åt Gustav i soffan med kudde, filt och nattlampa. Sedan skall Gustav ha en puss på nosen så han kan somna tryggt. Skulle husse glömma så vägrar Gustav gå upp i sin bäddade säng i soffan.

Gustav tycker idag mycket om barn till att börja var han reserverad och gick undan om han såg barn. Barn brukar också kasta sten och misshandla gatuhundar grymt så de var reserverade. Gustav hade mardrömmar till att börja med, det var otäckt att vakna till hans skräckyl. Det gick över efter en tid. Gustav har sedan han lade sin nos i min hand i bilen visat sin kärlek på alla sätt han kan.  Han hänger med på allt jag gör. I somras tältade vi på Gotland. Han åker båt, tåg och buss som han inget annat gjort i livet. Vad vi än gör, gör han det också för han  litar på oss och att vi inte utsätter honom för något hemskt.
Att bli matte och husse till en gatuhund eller en vanvårdad hund är det bästa som kan hända en människa. Han visar alla på ett så kärleksfullt sätt att han älskar världen. Han är vad man kan säga tacksam. Han visar tacksamhet varje dag.

Gustav idag
Gustav idag

Det bästa jag gjort är att adoptera honom! Gustav var veterinärbesiktigad innan avfärd och fått alla sprutor han behövde och veterinärbesiktigades även här hemma.

Gustav idag
Gustav idag

Gustav tycker om att gräva hål och ligga i husses knä. De är bästa vänner. Gustav kan skratta när jag kommer hem. Han är så härlig när han kommer fram till mig med en viftande svans och ett stort varmt leende. Han lärde sig själv att skratta och upptäckte att det blev positivt för honom.

Han har hundkompisar men tycker i övrigt inte om andra hundar. Han går inte till attack han försöker smyga undan.

Han tycker inte om människor som kommer med olika verktyg i handen, som borstar eller snöskyfflar m.m. Han har förmodligen blivit slagen av olika tillhyggen. Han drar in svansen och smyger försiktigt förbi. Han har mycket kalla tassar om vintern och tycker inte om att gå på isiga gator. Han vet hur att hitta mat i olika soptunnor.

När jag och min fästman träffades så bjöd han på grillad entrecote i trädgården. Vi gick in för att hämta lite tillbehör då var hela entrecoten borta. Gustav hade svalt den hel. Det blev bara tillbehör den sommarkvällen. Han är underbar och älskad av oss båda.
Den kvällen de 13 september 2016, då han försvann från husse så var husse helt förtvivlad.
Tack igen till er beundransvärda människor på Husdjurshjälpen.Skåne som engagerade er i att han kom tillbaka till oss. Jag åkte ned direkt till Malmö dagen efter för att ge Gustav en kram.

Gustav och sin älskade husse
Gustav och sin älskade husse

Jo,en sista sak man får inte säga gå till farmor om man inte går till farmor. Gustav älskar farmor för hon har alltid godsaker i skafferiet. Gustav älskar sin gudmor Gunilla Wingårdh. Gunilla är som Gustavs andra matte. Hon har en kolonilott som man får gå fri på och alltid något kul på gäng som att leka godsaker i en kastrull full med bestick. Marlene & Rolf.

Jag vill med detta inlägg belysa djurs kärlek och lojalitet till människan.
Jag vill med detta inlägg belysa djurplågeriet som pågår i Europa, och i för övrigt i hela världen.
Jag vill med detta inlägg berätta om eldsjälar som kämpar i motgång runt omkring i världen.
Jag vill med detta inlägg tacka Gunilla, Gustavs ägare och till Ewa som kämpade med Gustav i hemlandet för den tid Ni lagt till att hjälpa mig att skriva detta inlägg.
Jag vill med detta inlägg också upplysa att den 14 september 2016 tog man upp förslaget om ändringar i lagen för fängelsestraff för den som plågar, dödar eller torterar ett djur i Rumänien och kommissionen antog och röstade för en ändring. En stor seger för djuren och nu hoppas vi att det går hela vägen fram. En stort eloge till alla som protesterat, demonstrerat och verkligen jobbat hårt för att denna förändringen ska ske.
Detta är ett blogginlägg för alla djur som faller eller har fallit i människans ondska.
En sista sak ”Låt aldrig ditt makt- och hatbehov gå ut över oskyldiga – tvåbent som fyrbent”!

** NALLE HAR FÅTT HEM ** Husdjurshjälpen.Skåne på besök på hundpensionat för upphittade- samt omplaceringshundar. Nalle och Stumpan vill säga Hej till Er.

Idag har Husdjurshjälpen.Skåne varit och hälsat på hos ett hundpensionat utanför Hässleholm.
Pensionatet ligger mycket vackert med fridfull natur runt omkring. Stora ytor att leka, busa och vila om man önskar det.
Det är här dom upphittade hundar hamnar i hela Skåne, förutom nordvästra delen.

Vi fick träffa på några hundar som ligger för omplacering.
Underbart fina hundar som verkligen förtjänar ett nytt hem med kärlek, trygghet och bus.

Nalle
Nalle

Nalle är en ståtlig och fin kille långhårig kille på ca 7 år. Han är mycket social och älskar att gå och bära saker. När vi kom fram till honom blev han så glad, hela hans kropp viftade glatt. Han har ett underbart vackert huvud med nötbruna ögon.
Denna kille önskar en familj som gillar att gå promenader i naturen och att ha sällskap och mys.
160916 NALLE HAR NU FÅTT ETT EGET HEM. LYCKA TILL FINA NALLE.

Stumpan
Stumpan
Stumpan
Stumpan

Stumpan är en tjej på ca 2-3 år. En härlig liten tjej med kort päls som gillar att bli klappad.
Inte rädd för nya människor vilket visade sig direkt då hon fann famnen hos min sambo direkt.
Stumpan skulle trivas hos en familj där det redan finns en annan liten trygg hund att leka med.
160916 EVENTUELLT NYTT HEM I NÄSTA VECKA. ÅTERKOMMER.

Vi hoppas innerligt att både Nalle och Stumpan snart får ett eget hem precis som alla djur förtjänar.
Stort tack till Carina med man som tog av sin intensiva tid att visa oss runt.
Om Ni är intresserade av Nalle eller Stumpan, ring 0708-227325.
Vi hoppas sedan kunna meddela Er glädjande nyheter att båda har fått nya hem.

 

Fin blandrastik upphittad i Stoby 10/8 söker sin ägare

Stoby_hund160810

Denna fina blandrastik hittades i Stoby den 10 augusti 2016 och söker sin ägare.
Hunden är inte chippad. Hunden saknar sin ägare. En go´och trevlig tik.

I skrivandets stund har ingen ägare hört av sig till Polisen.

Ring polisen 11414
Eller hundstallet 0708-227325

TRE LABRADORER STULNA PÅ NATIONELL HUNDUTSTÄLLNING I RONNEBY – EFTERLYSNING PÅ OLIKA SPRÅK

Labradorer160814

160815

TRE LABRADORER STULNA PÅ RONNEBY HUNDUTSTÄLLNING!
BILDER/FOTO EFTERLYSES SOM KAN VARA INTRESSANTA!
Behöver allas hjälp idag var jag på utställning i Ronneby Brunnspark med 3 av mina Labradorer.
Alla 3 har blivit tagna inom utställningsområdet vid ca kl 16 tiden samt att en av mina stålburar 107×91
Och hundarnas läderkoppel o halsband samt buröverdrag.
Hundarna; gul tik , svart hane samt brun hane.
Hundarna är väldigt snälla.
Jag hoppas någon sett dessa eller händelse runt final ringen i Ronneby idag är så ledsen. Mvh Rose-Marie B

VET NI ELLER HAR SETT/SER NÅGOT – KONTAKTA OSS PÅ HUSDJURSHJÄLPEN.SKÅNE ELLER RING POLISEN 114 14.

TILL ER SOM STULIT HUNDARNA – SNÄLLA, LÄMNA DEM TILLBAKA OSKADDA. ÄGARNA VILL BARA HA SINA HUNDAR TILLBAKA. DET SITTER EN 4-ÅRING SOM SAKNAR SINA HUNDAR OERHÖRT OCH SOM INTE FÖRSTÅR VARFÖR NÅGON TAGIT HENNES HUNDAR.
LÄMNA DEM PÅ EN PLATS I TRYGGT FÖRVAR SÅ ÄGARNA KAN KOMMA OCH HÄMTA DEM.

Danish:
TRE LABRADORER STJÅLET PÅ HUNDEUDSTILLING I RONNEBY!
Har virkelig brug alles hjælp!!
I går søndag den 14. august var jeg på udstilling i Ronneby Brunnspark (Sverige) med tre af mine labradorer.
Alle tre , samt et av mine stålburer (107×91) med burovertræk og hundenes læderliner og halsbånd blevet taget inde på udstillingsområdet ved 16-tiden.
Hundene er en gul hunhund, en sort hanhund og en brun hanhund.
Alle tre hunde er utrolig søde!
Jeg håber nogen har set dem eller selve gerningen vid ”Finaleringen” i Ronneby i går.
Mvh Rose-Marie B.

Arabic:
ثلاث كلاب من نوع labradorer مسروقين من Ronneby من العرض الكلاب !

بحاجة الى مساعدة الجميع اليوم كنت في المعرض في Ronneby Brunnspark مع 3 من labradorer
اتخذت كل ثلاثة ضمن مساحة المعرض بحوالي 16 مساء الوقت بيوت الكلاب من 107×91 الصلب قفص
والمقاود الكلاب في بيت من حديد
الكلاب. أنثى الصفراء، ذكر الأسود والبني الذكور.

الكلاب الرقيقة جدا.
آمل أن أي شخص ينظر إلى هذه حول أو الحدث نهائيات كأس العالم في Ronneby صاحبت الكلاب
هي حزينة جدا
روز ماري Bjäre كلينت

Deutch:
Drei Labradoren worden gestohlen auf Ronneby hundeausstellung!
Ich brauche die Hilfe von allem, heute worden meine drei Labradoren gestohlen auf Ronneby hundeausstellung.
Alle drei worden gestohlen ungefähr um vier Uhr. Gelb Hündin, schwarze rüde und eine braune.

Holländska:
Aan al mijn buitenlandse vrienden, deel deze zo snel mogelijk. HET IS MOGELIJK DAT DE HONDEN REEDS HET LAND VERLATEN HEBBEN !!!!

Drie Labradors werden gestolen uit hun bench tijdens een grote hondenshow in Ronneby in Zweden, zondag 14 augustus. Ronneby is gelegen in het midden van Blekinge met Karlskrona en Karlshamn op slechts 20 minuten rijden met de auto, trein of bus. Mededelingen van Ronneby zijn uitzonderlijk en kunt u zowel Malmö, Göteborg, Stockholm en Kopenhagen te bereiken in een paar uur.
Blekinge is gelegen in de zuidoostelijke hoek van Zweden.
Ze werden even in de schaduw achtergelaten en de eigenaar was op slechts 15 meter van de benches, aan het kijken naar de finale. Niemand heeft iets verdachts gezien maar de Labradors, en een van de metalen benches waren weg genomen toen de eigenaar terug kwam om haar spullen en de honden te pakken om naar huis te gaan.
Gelukkig zijn het niet mijn honden, maar ik kan gemakkelijk voelen hoe het voor de eigenaar is. De diefstal is gemeld bij de politie, maar wat als ze het land al hebben verlaten…

De chocolade hond is nog maar een puppy, rond de 6 maanden en voor zover ik begrijp, een van de twee anderen, is ook een puppy .

Al mijn buitenlandse vrienden. DEEL DIT Overal waar u kunt !!!!!!!!
Deel het met vrienden, op Labrador groepen en clubs, zodat de dieven grote problemen zullen krijgen als ze ze proberen te verkopen. En hou je ogen en oren open.

*** ZIXTEN ÄR HITTAD *** Gamla hunden Zixten försvunnen från Furulund, Kävlinge – vi behöver Era ögon!

Zixten160727
Foto: Privat

160727 KL 18.58 ZIXTEN ÄR HITTAD

Zixten är försvunnen från sitt hem i Furulund, Kävlinge, sedan den 26 juli 2016.
Han fyllde 12 år i lördags så han är till åren gången. Vi hoppas innerligen att få se honom i livet igen. Han är chippad och vi har anmält till polisen och djursjukhusen, tidningsbärare, brevbärare i närheten är underrättade.
Zixten kan ev vara skadad då man sett blodspår.

Ser Ni honom ring ägaren Magnus 0707-XXXXXX.
VIKTIGT! Följ enbart efter Zixten – jaga inte honom. Ring Magnus.

160727 Lunchtid
Zixten verkar vara siktad på åkrarna mot Löddeköpinge, förbi/mot Borgeby.
Ser ni honom så observera bara! Ingen kontakt får göras alls!
Solklart spår innan Borgeby ute på åkern. Han har legat här för en stund sedan. håll utkik upp mot Borgeby fältdagar-området!
Nära AMERIKAVÄGEN 1, 244 94 Furulund
https://goo.gl/maps/feWc3E5GRPs

 

Husdjurshjälpen.Skåne – ett ideellt nätverk för djurägare.

Ulrika Bengtsdotter