Hundbett och hundbråk

 

Om din hund blir biten av en annan hund – vad har Du rätt till då?

Jo, Du kan kräva ersättning för de kostnader som skadan medför. Det kan innefatta exempelvis veterinärvård, medicinering och rehabilitering. Ägaren till den skadade hunden har normalt inte rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, men däremot för resekostnader (18,50 kr/mil). Som hundägare har man ett strikt ansvar för de skador ens hund orsakar. Du kan kräva att den andra hundägaren ersätter de veterinärvårdskostnader som uppstod med anledning av skadan. Även mediciner och andra hänförliga kostnader kan ersättas. Vanligen ersätts detta genom den andra hundägarens hemförsäkring.

Du går med din hund i koppel och din hund blir attackerad av en annan hund som får skador från din hund?

Om din hund skadar en annan hund är du ersättningsskyldig för de kostnader som uppstår med anledning av skadan, oavsett förhållandena kring händelsen. Det spelar alltså ingen roll om du hade din hund kopplad eller inte, inte heller om den andra hunden var lös och tog sig in i din trädgård där din hund befann sig.
I vissa fall kan ett skadestånd jämkas, exempelvis om den skadelidande själv varit vållande till skadan. Endast domstol kan dock besluta om jämkning av skadestånd.

Om din hund får skador i ett hundslagsmål och den andra hundägaren vägrar betala – vad kan Du göra då?

Du kan börja med att skicka ett skriftligt skadeståndskrav till personen i fråga. Hjälper inte detta får du skicka en stämningsansökan till domstolen i kommunen där personen du riktar kraven mot bor. Domstolens beslut är verklighetsbaserat och du kan vända dig till Kronofogden med en ansökan om verkställighet om din motpart fortfarande inte har betalat.

I det område där Du bor springer ofta en lös hund som är aggressiv mot andra hundar – vad kan Du göra då?

Om hunden är lös inom ett område med koppeltvång kan du göra en anmälan till Polisen, med anledning av brott mot den lokala ordningsstadgan. Vid problem med aggressiva hundar krävs ofta fler anmälningar eller att en person skadats allvarligt för att polisen ska vidta några åtgärder. I sådana fall kan Polisen omhänderta hunden och genomför då ofta ett mentaltest som lägger grund för vad som beslutas härnäst. Polisen kan besluta att utfärda föreläggande om koppel eller munkorg, att hunden ska omplaceras eller att hunden ska avlivas.

Polisen kan även besluta att en person ska få hundförbud, vilket exempelvis kan ske om en person använt en hund som vapen. Polisen kan även omhänderta en hund av djurskyddsskäl. I sådana fall kommer Länsstyrelsen att underrättas och avgöra om beslutet ska fortsätta gälla eller inte.

Vid hundslagsmål bör Du kolla upp din hund gällande sår så som…

När en hund biter en annan hund använder den sina stora hörntänder. Tänderna perforerar huden varefter hunden sliter loss huden från underlaget. Resultatet blir en fickbildning mellan huden och underlaget. Efter några timmar har blod och sårvätska samlats i sårfickan.
Samtidigt som bettet perforerar huden lossnar bakterier från tänderna. Den proteinrika sårvätskan är ett utmärkt skafferi för hungriga bakterier. Efter ett eller ett par dygn har en kraftig inflammation utvecklats. Mer vätska och var samlas, huden blir svullen och öm och ur de ganska små såren rinner vätska. I vissa fall bildas bölder med var.

Om hundens päls är lång kan de små hålen efter hörntänderna vara svåra att hitta. Ett tecken på att hunden har bitsår är givetvis förekomst av blod eller att pälsen har klibbat ihop. Sära på håret och titta i hårbotten. Om du hittar ett sår bör du klippa bort håret som finns runt omkring och kontakta veterinär.

Ett bitsår måste ofta dräneras. Veterinären gör då en öppning på sårets lägsta punkt så att var och sårvätska kan rinna ut. Ofta lägger veterinären in en gummislang i såret – ett dränage. Den brukar få sitta i tre dagar för att sårvätskan inte ska stängas in utan kunna rinna ut ur såret.

Ibland slits huden upp och större eller mindre sår bildas. Dessa sår bör sys och man måste även i detta fall lägga i ett dränage.
Behandlingen kombineras med en antibiotikakur, till exempel penicillin. Under eftervården i hemmet är det viktigt att följa de instruktioner om sårvård du fått av veterinären.

Tips på vad Du skall göra om din hund blivit biten;

  • Inspektera huden och leta efter bitsår eller hål efter bett
  • Klipp rent runt såret
  • Kontakta veterinär

 

Hund och människa

Varje år skadas cirka 12 500 människor så allvarligt i kontakten med hund att de behöver uppsöka ett akutsjukhus. Uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Omkring hälften av olycksfallen där hunden är inblandad orsakas av hundbett. Tre fjärdedelar av betten återfinns på händer och armar. MSB redovisar tyvärr inte orsaken till skadorna men det finns skäl att tro att den vanligaste orsaken till hundbett är att man gått emellan i ett hundslagsmål.

För att undvika skador orsakade av hund rekommenderar Svenska Kennelklubben några gyllene umgängesregler mellan hund och människa.

  • Skapa en god relation med din hund så att du lätt kan hantera den.
  • Respektera hunden och utsätt den inte för saker som du själv aldrig skulle göra.
  • Stör aldrig en hund som äter eller sover.
  • Rör aldrig en främmande hund eller en hund som är ensam och bunden.
  • Spring inte i närheten av en lösspringande hund.
  • Alla hundar behöver inte hälsa på andra hundar.
  • Känner du dig hotad av en hund, stå alltid helt stilla och invänta ägaren.

Källa: Agria och Svenska Kennelklubben

Nu är den sköna sommaren här!

I helgen kan vi räkna med att kvicksilvret kommer att skjuta i höjden och på sina håll här i Skåne kommer den att nå ända upp till 30 graders strecket – äntligen sommar jublar vi människor i kör!

Bild: privat
Bild: privat

Men vill be er att inte glömma bort djuren som många gånger lider i värmen. Sätt ut en skål vatten till katterna, fåglarna och igelkottarna. Fyll på vattenskålen till ditt husdjur så den inte står tom.  Se till att era husdjur inte är längre tider i solskenet. Ställ kaninhagen, hamsterburen eller fågelburen på en plats där det är skugga hela tiden och håll koll på att det trots skuggan inte bli för varm. Många har en liten pool som deras hund kan svalka sig i men om din hund inte gillar att bad och lider av värmen så blöt en handduk och låt hunden svalka sig genom att ligga på den. Korta ner hundpromenaderna under dagen och ta en längre promenad på kvällen när det är svalare. Tänk förnuftigt så kommer nog även era husdjur att tycka den efterlängtade sommarvärmen är ok.

Apropå att tänka förnuftigt, LÄMNA INTE DITT DJUR KVAR I BILEN.
Ja det är uttjatat tänker många, det finns väl ingen som gör det längre tänker andra men tyvärr så får polisen rycka ut och rädda djur (och barn) från stekheta bilar varje sommar. Funderar på att lägga en länk till en otäck film från verkligheten där man får se en instängd boxer lida något fruktansvärt i sin husse & mattes bil medan de är inne på Ikea och handlar (obs filmen är ej från Sverige) men jag väljer att inte lägga ut länken för den är hjärtskärande. Som sagt LÄMNA INTE DITT DJUR KVAR I BILEN och om du råkar hamna på en större parkering så ta en runda och kolla så där inte sitter några kvarlämnade djur som lider i någon annan bil, alla djurägare är ju inte så upplysta som du & jag är.

En annan sak som jag kom att tänka på nu i sommarvärmen är hur man packar bilen när man ska iväg på semester. Förra året på väg till Gotland, det var en varm och solig morgon, såg vi en fullpackad kombi som stannade till på parkeringen till färjan. Bilägaren gick ut och öppnade bakluckan och tog ut två fullpackade pappkassar. Efter en stund böjde sig bilägaren in i backluckan på bilen och plockade ut en liten hund! Denna lilla hund hade alltså suttit i sin lilla bur som ”gömts” under alla packning och framför hade man ställt 2 pappkassar… den hundägaren hade inte tänkt på hundens bästa när han packade bilen, där måste varit noll syretillförsel i den buren. Det är viktigare att husdjuret har det bra under resan än att ni får med er allt som ni tycker måste med. Så glöm inte tänka på hur ni packar bilen!

Njut nu av sommarvärmen med gott samvete ♥

Bild: privat
Bild: privat

 

 

Se upp för smällare & fyrverkerier!

Nu gå vi in på de sista dygnen av 2014 och det innebär ett litet helvete för många djur.
Håll era katter inomhus, hästen i spiltan och håll hårt i koppel när ni rastar era hundar!
Dessa dagar runt nyår är inga dagar som man ska tänka ”det händer inte mig”, ”min hund går alltid fot”, ”min hund viker inte från min sida” m.m. det är bättre att ta det säkra före det osäkra och använda koppel på hundar, låta katten gå på lådan, sätta kaninburen på ett skyddat men svalt ställe, sätta öronproppar och luva på hästen.
För er hunds skull, och för att bespara er själva stressen med en hund som sliter sig och springer iväg i skräck, kontrollera att halsband/sele sitter som de ska innan ni går ut genom dörren för en promenad.

Varje år får vi på Husdjurshjälpen.Skåne in många efterlysningar runt nyår som gäller djur som är försvunna efter att ha blivit skrämda av en raket/smällare som smällde av. Varenda en av dessa djurägare kan intyga att det inte är värt att inte hålla hårt i kopplet om man måste gå ut med hunden, att inte låta katten vara in och gå på lådan istället för att gå ut o.s.v.

Tips till hundägare, även för kattägare trots att artikeln är skriven för hund, hittar ni här på Agrias hemsida
Tips till hästägare hittar ni här  på Hippsons hemsida

Skulle olyckan vara framme och ert djur rymmer så ring polisen 11414 och kontakta Husdjurshjälpen.Skåne på Facebook.
Hundstråkets tips och råd ”Vid en hunds försvinnande”.

Vi önskar alla våra läsare en riktigt trevlig nyårsafton!
 

Ovanstående gäller naturligtvis inte bara hund, ring alltid polisen 11414 när du blivit av med eller hittat ett husdjur. Om ett djur utgör trafikfara bör man även ringa Trafikservice (de går ut på radion och varnar) på 020-999 444.

 

En hundägares rörande tack

Matte Cecilia till hunden som vi skrev om i förra blogginlägget skrev ett rörande tack till alla som hjälpt henne hitta sin hund och det tacket vill vi, Husdjurshjälpen.Skåne & Cecila, gärna dela med oss av här i bloggen:

”TACK!!!

Det ordet känns så otillräckligt och fjuttigt att använda.

Hur ska jag kunna visa och förklara min tacksamhet till 100-tals (ja det är faktiskt så många!) människor för den kärlek de visat mig och min hund? Jag gör ett försök.

Kl 22 i onsdagskväll blev min hund Kenzo skrämd av en flygande drake när han sprang lös på Limhamnsfältet. Han flydde i panik över fältet och blev påkörd av en bil när han korsade Limhamnsvägen. Jag såg inte smällen men jag hörde den och förarens inbromsning. När jag kom fram såg jag en liten skymt av Kenzo försvinna runt en buske i hög fart. Jag slängde av mig mina flipp flopp, kastade allt jag hade i händerna, mobilen och kopplet på trottoaren och sprang efter honom åt det håll jag såg honom springa. Efter några 100m vände jag och sprang tillbax. Föraren och vittnen hade stannat på platsen och stod och höll mina saker tills jag kom tillbax. Tack och tack till föraren som stannade, hjälpte till att leta och som hört av sig i efterhand och frågat hur det gått.

Bild: Cecilia

Jag skrev snabbt ihop ett inlägg med bild på Kenzo och orden SNÄLLA HJÄLP MIG och delade på Facebook. Efter bara någon minut började telefonen ringa, ett 10 tal av mina vänner släppte allt och gav sig ut för att leta. Några körde med helljus över hela Limhamnsfältet, andra tog sig in på innergårdarna i husen runt där han försvann. Föraren och vittnen till olyckan engagerade sig också direkt. Tack!

Efter bara en liten stund såg jag på fb hur inlägget om Kenzo redan delats över etthundra gånger och för mig helt okända människor började ringa och skicka sms och gav sig ut mitt i natten för att leta.

Organisationer som Husdjurshjälpen Skåne och Doggie Rescue mfl organiserade sig och plötsligt kryllade hela slottsstaden av frivilliga som till fots, på cykel eller i bil letade efter kenzo i mörkret. Varje människa jag stoppade för att fråga om de sett en hund var redan inblandad i sökningen och mina ögon tårades gång på gång av dessa fina människors vilja att hjälpa

Runt midnatt fick vi in första tipset genom polisen att han synts till på Köpenhamnsvägen och vi begav oss dit. Jag fick numret till uppringaren och fick exakta detaljer om var han hade sett honom. Jag har inte kvar ditt nr men om du ser detta är jag dig evigt tacksam för din insats. Du berättade även att en bil med 3 killar hade följt efter Kenzo ända från Limhamn centrum och dom hade flera gånger försökt fånga in honom men han kom undan och dom fortsatte följa honom för att ha koll var han befann sig. Tack till er!

Runt kl 02 hade vi fortfarande inte sett honom och alla som skulle upp och jobba dagen efter fick avbryta för att åka hem. De fortsatte dock att sprida och dela.

Att fortsätta leta i mörkret kändes lönlöst men jag hade absolut ingen ro att gå och lägga mig och hög på adrenalin fortsatte jag att cykla runt och ropa och vissla. Jag fick tipset att en skadad hund antingen gömmer sig eller försöker ta sig hemåt. Min underbara mamma som stannade vid min sida under hela ”äventyret” och jag ställde upp porten på fram och baksida av mitt hus och gick av och an på vars en sida om huset och ropade och kallade tills det började ljusna.

Eftersom Kenzo alltid är med mig på jobbet fanns ju chansen att han sprungit dit och mina kollegor på natten lät dörrarna stå öppna på jobb och gick med jämna mellanrum ut och kallade på honom. Tack!

När det började ljusna tog jag cykeln och betade av olika områden, parker, kompisars portar mm men utan resultat.

Timmarna gick och jag började få panik. Varför har ingen sett honom? Lever han? Har någon tagit honom? Varför kommer det inte in några tips? Vi fick ju ett tips runt midnatt men nu hade det gått 12 timmar och inte ett ljud.

kenzo lys
Bild: Cecilia & Husdjurshjälpen.Skåne

Telefonen ringde oavbrutet och då menar jag bokstavligt talat oavbrutet. Kommentarer och delningar pep konstant på displayen och min tacksamhet visste inga gränser! Husdjurshjälpen Skåne gjorde efterlysningslappar, folk ringde alla veterinärer, djursjukhus, hemtjänstpersonal och flera andra företag som har utomhusjobb. Jag kan inte avgöra vem som gjort vad bara att så många gjorde så mycket på så kort tid!

Vid 12 på dagen, 14 timmar efter han försvann fick vi ett nytt tips att han fanns i Rönneholmsparken och vips kryllade parken och kvarteren runt om av folk som letade. Vi satte upp lappar, stoppade varenda människa, folk gick med sökhundar och cyklade eller körde runt men ingen såg honom.

Men så….och jag väljer att kopiera Gabriella Klintestam-Ali ord som skrev det så bra.

”Han höll sig runt Köpenhamnsvägen, Beridaregatan/ Rönneholmsparken. Plötsligt såg ett par frivilliga sökande honom och ”styrde” honom in i parken rakt i famnen på husse Peter som letade i buskarna med en värmekamera. Peter sätter sig bara ner på marken när han får syn på honom med armarna utsträckta.

Då ser Kenzo honom och han springer rakt i famnen på honom.

Zia var bara en bit bort i parken och hör Peter skrika de där efterlängtade orden…. JAG HAR HONOM!!!!!!

Total lycka!!! ”

Vi hittade honom!!

Peter Christian Larsson ord ekar fortfarande i mitt huvud – Jag har honom!!

Kenzo var borta i 18 timmar!

Jag gick, cyklade, ropade och visslade i 18 timmar utan stopp.

Jag upptäckte när vi kom till djursjukhuset att jag haltade, jag hade glas i fötterna efter att jag sprungit barfota på limhamnsvägen. Hur kan vår hjärna stänga av hunger, törst, trötthet, smärta, köld och värme och bara fokusera och fortsätta. Jo därför att kärleken övervinner allt och kärleken till dig Kenzo är oändlig!! Men du är min hund och självklart älskar jag dig. Det är kärleken, stödet och hjälpen från alla andra som fascinerar mig

Jag såg idag ett inlägg att Husdjurshjälpen Skåne slog sitt rekord med 519 delningar om Kenzo. Eftersom min mobil dog mitt i allt såg jag när jag startade den att jag fått 76 meddelande under gårdagen varav mer än hälften var från helt okända människor som ville hjälpa till. 134 missade samtal, även detta från okända omtänksamma människor.

Jag borde skrivit och lagt upp detta igår men orken räckte inte till.

Jag vill med detta otroligt långa inlägg på något vis ge alla 100 tals människor, vänner och främlingar den uppmärksamhet och kärlek som ni förtjänar för vad ni gjorde för mig och min hund Kenzo.

Jag är alldeles överväldigad av tacksamhet till er alla och ordet tack känns så fjuttigt och otillräckligt.

Jag hoppas att detta inlägg når ut till er alla då jag antagligen aldrig kommer få veta era namn eller kunna tacka er personligen!!

Kenzo mår bra!!!

Han är lite låg, tilltufsad, några blåmärken och sår som behandlas med salva men han är HEMMA!

Och det är er förtjänst och alla mina vänner!”

Kenzo
Bild: Cecilia

/Cecilia

UPPDATERING 20140624: Artikel om Kenzo i Skånskan

Det händer på ett ögonblick!

Vi har under de två och ett halvt år vi funnits, fått in efterlysningar på stulna hundar runt om i Skåne.

Några har slutat lyckligt medans andra fortfarande är försvunna. Det har ingen betydelse vilken ras hunden är, ålder eller kön, vilket vi har fått uppleva att många hundägare tror. Det är också så att dessa hundtjuvar blir mer och mer fräcka att de till och med stjäl hundarna som finns inne i sina hundgårdar, är lösa ute i trädgården, på parkeringsplatser utanför varuhus och hundar som binds utanför affären. Man lockar med något riktigt smaskigt eller drogar hundarna för att få dem till sig. Allt för att tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det är verkligheten och den är hemsk! Det är därför vi skriver om detta – och vi kommer troligtvis att skriva om det igen – för det händer på ett ögonblick och tyvärr kommer det alltid att finnas människor som inte kan skilja på ditt och mitt.

Ett av de första fallen hände 4 mars 2013. En hundägare binder sin hund utanför en tobaksbutik och går in och är borta i endast 5 minuter. När han kommer ut ifrån tobaksbutiken är hunden borta. Man polisanmäler händelsen direkt och vi får kontakt med en väldigt förtvivlad hundägarfamilj. Vi går ut med en efterlysning sent på eftermiddagen på Facebook.

En polis får ut på ett uppdrag under natten till en lägenhet inte långt ifrån där hunden blivit stulen. När polismannen kommer till lägenheten tycker han att han känner igen hunden ifrån efterlysningen. Lägenhetsinnehavaren får en massa frågor om hunden som denna inte kan svara på riktigt och när man ordnar en chipläsare konstateras det att det är den stulna hunden.  Här kan Ni läsa polisrapporten om detta fall. Och Skånskan tog upp detta ärende i sin nyårskrönika för 2013.

Sydsvenska Dagbladet_131227

 

Ett annat fall som slutade lycklig hände sommaren 2013 – fallet med den stulna mopsvalpen Evert som många tidningar skrev om. Lille Evert stals ifrån sin inhängnad på Miniarken i Folkets Park i Malmö. Här kan Ni läsa en artikel skriven av Kvällsposten när mopsen Evert är åter i hundägarnas famn.

Det fall  som hänt ganska nyligen, i mars 2014, och som hände i Malmö är om valpen Peppar. Peppar är en långhårig Chihuahua valp på 8 veckor, som stals från sitt hem 21 mars 2014 på eftermiddagen i Lindeborgsområdet i Malmö.
Händelsen är polisanmäld. En kille som kallade sig Adam  ringde från dolt nummer på en Blocket-annons om valpar som var till salu. Han var artig och trevlig, tog i hand och hälsade och tittade ägarna i ögonen. Det verkade helt normalt allting. Inget annorlunda som ägarna hann se då allt gick så snabbt på ca 4 minuter. Tjuven lyckades tränga sig förbi uppfödaren med valpen i famnen och sprang ut och körde iväg i en bil. Allt hände som sagt så snabbt!

Peppar_maj

Bildcollage på Peppar 

Vi ger inte upp om att finna Peppar! Vi ger inte upp att finna någon av de andra stulna hundarna heller! Vi har över 1500 engagerade människor ifrån hela Sverige som letar, kollar sidor och kollar runt sitt område efter Peppar. Vi är tacksamma för varje tips som Polisen eller vi får in. Mer information finns i Peppars egna Facebookgrupp.

Som jag skrev i början i detta inlägg så finns det ett antal hundar till som är stulna och som inte har fått komma hem. Vi kommer att nämna dessa också senare i denna blogg – och kan Ni inte vänta tills dess så finns information om dessa inne hos oss på Facebook.

Snälla människor där ute – håll ögonen öppna – och hjälp de stulna hundarna att kunna komma hem igen. 

Och till Er hundägare -var försiktiga – håll hårt i kopplet – bind inte Er/Era hundar utanför affären – håll uppsikt över Er trädgård och så vidare. Det händer på ett ögonblick. 

Ulrika Bengtsdotter