Husdjurshjälpen.Skåne lärde sig Första Hjälpen med hjälp av veterinär

I lördags var Husdjurshjälpen.Skåne på föreläsning gällande första hjälpen på hund och katt.
Det var en gratis föreläsning som Djurskyddet Snapphanen anordnat, där man fått föranmäla sig för att deltaga.

Det var en jätte bra föreläsning som veterinären Ida Pettersson höll i, som innehöll både teori och praktik.
Ida Pettersson är utbildad veterinär och har företaget VetidA på deltid – hon gör hembesök hos djurägare istället för att djurägare ska behöva komma till en klinik.

Föreläsningen innehöll vad vi som hund- eller kattägare ska göra om vi behöver göra Hemlich Manöver (skillnad på en liten eller stor hund), konstgjord andning, hur man kollar djuret cirkulation, HLR på små hundar/katter samt stora hundar (även där skillnad), att tänka på vid blödning, chock, brännskador, ormbett, värmeslag etc.
Vi fick praktiskt lära oss var du lättast finner pulsen samt kolla cirkulationen på en livslevande hund. Och sen fick vi göra Hemlich och HLR samt bandagering på två snälla hundar som var väldigt tysta och medgörliga (köpta på Ikea).

Foto: Petster

En sak som vi skulle vilja att alla djurägare har i sin bil/bilar samt hemma är Första Hjälpen-kit för djur. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det bra att ha grejor tillgängligt så fort som möjligt.
Ett Första Hjälpen-kit kostar inte så mycket och kan göra stor skillnad för ett djur vid skada tills Du kommer till en veterinär, så snälla, skaffa detta omgående och om Du redan har ett eller flera – kolla om det behövs fyllas på.

Vi vill tacka Djurskyddet Snapphanen för denna väldigt viktiga föreläsning. Djurskyddet Snapphanen kommer att ha två aktiviteter till, som kommer att ske i höst, så håll utkik på deras Facebook-sida eller på vår Facebookgrupp och sida. Kanske är Ni sugna att bli medlem också hos Djurskyddet Snapphanen?

Länkar:
http://www.djurskyddet.nu/snapphanen
https://www.facebook.com/djurskyddetnos/?hc_ref=ARQkUs9WSa_mE0v0wPz8b_aiobrEuXkfhz25R_lpLyfRMp1oE_mmonNTAyZVVX13IYE&fref=nf

https://www.facebook.com/groups/husdjurshjalpen.skane/

Husdjurshjälpen.Skånes föreläsningskväll i Åhus

FöreläsningHDH_IDHUND_ÅhusBK 151015

Igår kväll, torsdagen den 15 oktober, hade Husdjurshjälpen.Skåne och en av ID-hundsförarna i Skåne föreläsning hos Åhus Brukshundsklubb.

Brukshundsklubben ligger i ett mycket vackert naturområde med mycket skog runt omkring, och just igår kväll susade trädkronorna rejält runt husknuten.

Nästan varenda sittplats var upptagen, och det var härligt att Åhus Brukshundsklubbs medlemmar tog sig tid att lyssna på oss. Det hade inte varit så mycket folk på en föreläsning sedan Polisen hade varit där och haft föreläsning en gång.

Först pratade jag om Husdjurshjälpen.Skåne – vad gör man om man ”hittar” ett bortsprunget djur? Vem ringer man o vad ska hända för det ska gå rätt till? Vad gör man först när djuret försvunnit? Vem ringer man? Vem kontaktar man? Vad är viktigt att upplysa om när man efterlyser ett djur? Hur söker man själv, på egen hand? Vad ska man tänka på det första dygnet? Var efterlyser man sitt djur? Vilka uppgifter ska vara med i denna efterlysningen? Om djuret är försvunnet länge – vad kan man göra? Detta var några av sakerna jag pratade om.

Ingrid Marien som har en ID-hund pratade bland annat om hur fungerar ett IDHund Team? Vilken utbildning har detta Teamet? Vad får man fram, genom att anlita ett IDHund team? Spåret visar vad som hänt, hunden tar upp apporter. Hur söker ett IDHund team? Hur olika de olika IDHund teamen är och jobbar på olika villkor. Hur blir ett IDHund team bättre? Varför har några licens och andra ”bara” utbildning? Ideellt eller avgifter?

Tiden gick väldigt fort och klockan tickade iväg, men en härlig och varm kväll trots blåsten där utanför.

Vi hoppas på flera bokningar från andra brukshundsklubbar, djurgymnasium, djursjukhus eller ideella organisationer. Föreläsningen är ju gratis!

Ulrika Bengtsdotter