Fästingarnas himmelrike är kommen!

Fästingtiden är här!

Det första vi vill upplysa alla läsare om är att sjukdomssymptomerna på djuren är väldigt individuella – kontakta alltid veterinär för rätt diagnos. Likadant är det med fästingmedlen som vi tipsar om – alla medel fungerar olika på varje enskilt djur – man får helt enkelt prova sig fram – kontakta alltid veterinär vid osäkerhet.

Fästingar

Dessa små leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever 2–3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen.

Områden i Sverige där TBE förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt 70-80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer därifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren, men områden runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden.

Sjukdomsymptomer på hund och katt

Symptomen är feber, slöhet, allmän smärta och stelhet och ibland hälta som kommer och går. Hundar drabbas framför allt av borrelios och så kallad anaplasma. Hundar kan även smittas av TBE även om det är mycket ovanligt.

Smittade katter får liknande symptom som hundarna, men det är ytterst ovanligt att katter drabbas. Det är framför allt för att hindra spridning av fästingar till människan som det finns anledning att använda preparat på katten och att dagligen plocka bort och oskadliggöra de fästingar som sugit sig fast.

Diagnos hund och katt

Borrelia: Diagnosen ställs med hjälp av kliniska symtom tillsammans med ett blodprov. I akut skede kan förekomst av borreliabakterier konstateras med hjälp av PCR-teknik, medan djur som haft symtom i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet. Många hundar som blir smittade utvecklar inte sjukdom utan kan göra sig av med smittan på egen hand. När man utsatts för smittan bildas antikroppar som kan finnas kvar i blodet i åratal. Hittar man antikroppar i blodet kan man därför inte säga att hunden är sjuk om den inte har kliniska symtom. Det är därför viktigt att en klinisk bedömning styr provsvarstolkningen.

Behandling med antibiotika har vanligtvis god effekt. Ett fåtal djur kan dock utveckla kroniska symptom, framför allt från ben och leder. Efter genomgången Borrelia infektion kan man bli smittad på nytt.

Anaplasma:  Anaplasmos orsakas också av en bakterie, Anaplasma phagocytophilum. Fästingen måste även i detta fall ha sugit blod minst ett dygn för att kunna överföra smittan. Anaplasma infekterar neutrofiler, en sorts vit blodkropp. Exakt hur de orsakar sjukdomssymtom är ännu okänt. Det tar ungefär 1-2 veckor från det att hunden blivit biten tills den uppvisar symptom.

De symtom man ser är ospecifika. Akut feber (som kan komma och gå), slöhet, dålig eller ingen aptit samt tecken på smärta, stelhet, ömhet som leder till en ovilja att röra sig är vanliga symtom.

Man kan ibland se förändringar i blodbilden och då ofta för låga värden av blodplättar samt lymfocyter (en slags vit blodkropp). Lindrig blodbrist och mag-tarmstörningar kan också förekomma.
Diagnos ställs på samma sätt som vid borrelios, en kombination av kliniska symtom och blodprov. I akut skede kan förekomst av anaplasmabakterier konstateras med hjälp av PCR-teknik, medan djur som haft symtom i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet. Antikropparna kan finnas kvar i månader efter att man stött på smittan. Precis som med Borrelios så klarar de flesta smittade hundar sig utan att bli sjuka. Efter genomgången infektion kan man bli smittad på nytt.

TBE: TBE (Tick Borne Encephalitis) är en allvarlig, men tack och lov ovanlig sjukdom som kan överföras från fästingar och orsaka hjärninflammation. Sjukdomen orsakas av ett virus och det finns ingen specifik behandling. Den behandling man kan ge är understödjande t.ex. vätsketerapi och febernedsättande. Endast ett fåtal fall hos hund har rapporterats i Sverige.

Medel mot fästingar

Insektsspray

Sprayen som heter Centatura kan användas för människa, hund och häst. Sprayen ger ett skydd direkt och skyddar oss och djuren i 14 timmar mot fästingar. Sprayen innehåller ett insektsmedel som WHO förespråkar i kampen mot malariamyggan, så det är ett väldokumenterat medel.  En säkerhet är även att medlet har en verkan mot fästingar i 14 timmar. Till skillnad mot de läkemedel som finns försvinner substansen från oss människors kläder/hud, hundens päls efter 14 – 24 timmar. De läkemedel som finns stannar kvar i djuret under 1 månads tid. Sprayen är lätt att använda du sprayar djuret och dig själv med svepande rörelser. Ansikte behandlar du genom att spraya i handflatan och stryka över ansiktet med stängda ögon. Sprayen luktar gott och är mild. De är godkänd för människor över 2 års ålder och för hund och häst. Sprayen ger dessutom skydd mot irriterande flygor, knott och mygg.

Fästinghalsband

Scalibour är ett fästinghalsband som hunden bär på sig och som avger en liten dos fästingförebyggande läkemedel under en längre tid. Detta halsband räcker ca 5-6 månader. Fästinghalsband är mycket effektivt mot fästningar men det finns tillfällen då jag tycker att man inte skall ha det.

Undvik om du har små barn! Läkemedlet kan vara skadligt för små barn som tuggar på halsbandet eller tar på det och sedan stoppar fingrarna i munnen. Välj därför ett annat alternativ om du har små barn.

Precis som med alla läkemedel så kan även detta ge biverkningar. Den vanligaste biverkningen är hudpåverkan där halsbandet sitter, men i sällsynta fall kan hunden få centralnervösa symptom. En av mina patienter är en 1-årig liten hund som kliade sig mycket på halsbandet och slickade sedan på tassarna. Hon blev påverkad centralnervöst via häftiga darrningar. Detta löste sig med flera noggranna bad med milt schampo men hon är lite känslig just för denna substansen så hon skall inte ha detta igen.

OBS! Scalibour får absolut inte ges till katter! Det är mycket giftigt för katt.

Spot-on mot fästingar

Expot är ett läkemedel mot fästingar som man sätter 1 gång i månaden på hunden i nacken. Det är inte lika effektiv som fästinghalsband. Expot har inte heller lika mycket biverkningar som Scalibour. Substanserna i de båda läkemedlen är närbesläktade så om man är känslig mot den ena så kan man även reagera på den andra.

OBS! Detta är mycket giftigt för katter. Varje sommar dör det någon katt då djurägare har gett medlet som bara får ges till hundar.

Frontline är det sista läkemedel som finns mot fästingar och det är mindre effektivt än de två ovan men med fördelen att det har mindre biverkningar. Detta är det enda fästningmedel som katter kan ha. Om man har både katt och hund är detta ett bra alternativ. Frontline är även det en så kallad spot-on som man sätter på hud i nacken 1 gång om månaden under hela fästningperioden, som i Skåne under milda vintrar varar nästan hela året runt.

Vad som är gemensamt för alla fästingläkemedel är att man inte skall sova hud mot hud med sitt djur. Det man i så fall utsätter sig för är att läkemedlet går över även till oss. Det är ingen fara om man sitter tätt ihop och gossar i TV-soffan på kvällen.

Alternativa medel

Bärnstenshalsband mot fästingar är ett halsband med bärnstenar som man låter hunden ha på sig dygnet runt. Det skall fungera via statisk elektricitet. Människor som testat detta har gått blandade resultat –  många säger att de har fått mindre fästningar än åren innan men att det inte är 100 %. Därför är det viktigt att söka igenom hunden varje dag.

Huskursrecept Koka upp 1 liter vatten och tillsätt 1/2 burk rosmarin. Låt detta dra i 1 timme. Sila därefter bort rosmarinen. Tillsätt 1-2 citroner eller en matsked vinäger. Blandningen blir sur och det gillar inte fästingar. Häll upp på sprayflaska och spraya innan skogspromenaderna!

Funderar du på att ge vitlök mot fästingar?  Gör INTE det! Detta ger många djurägare mot fästningar, men observera att lök är giftigt för hunden och katten, det påverkar dom röda blodkropparna och kan ge djuren blodbrist. Vitlök innehåller dessutom mer av det giftiga ämnet i fråga. Vissa hundraser är genetiskt känsligare mot lök så som Akita och Shiba. Så ingen lök till våra hundar eller katter! Lite lök i matresterna som vi ger till våra djur är ingen fara men ge inte vitlök eller lök för att förebygga fästningar.

HAR NI ANDRA TIPS? SKRIV GÄRNA I KOMMENTARFÄLTET!

******************************************************************************

MER FAKTA OCH INFORMATION OM FÄSTINGAR

Veterinären Christopher på Tv4 visar hur Du skyddar hunden mot fästingar http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2183015

Läs mer om fästingburna sjukdomar på http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/

På www.fasting.nu och www.1177.se kan Du läsa information och se film med mera hur man tar bort en fästing.

Ulrika Bengtsdotter