Hjälp, jag har hittat en tamfågel eller vildfågel – vad skall eller kan jag göra?

pizap.com14728381225341

Då upphittade djur (och fåglar) räknas som hittegods ska du ringa Polisen, telefonnummer 11414 och tala om att du har hittat en tamfågel.
Här är lite information om vad Du kan göra om Du hittar en tam- eller vildfågel.

Fågelns hälsa
Hur mår fågeln? Många som hittar en fågel och som vi talar med säger att fågeln är jättetam. Nu är tyvärr fallet att det ofta inte är sant, anledningen till att fågeln verkar vara så tam är att den är så utmattad att den inte orkar göra motstånd. En utmattad fågel sitter eller ligger ner och reagerar inte, eller väldigt lite, när du rör vid den. Ger du den mat så kanske den rör maten, men den tar inte in maten i näbben och äter.

Mat och dryck
En tamfågel som är van att vara inne i en bur och få maten serverad i en skål har mycket svårt att hitta mat och vatten utomhus. Det är därför av största vikt att fågeln får något att äta och dricka så fort som möjligt. Fåglar kan dricka och äta ut små skålar, äggkoppar, djupa tallrikar etc. Ge fågeln vatten så fort möjligt och börja fundera på vad du har för mat du kan ge den.

Till en papegoja eller parakit (undulat, nymfparakit, dvärgpapegoja etc) kan man ge olika nötter i små bitar (ej bittermandel) som ej är salta eller solrosfrön, olika frukter och grönsaker (avokado är dödligt giftigt!).

En fink (kanariefågel, risfågel etc) har mindre näbb och kan inte skala stora frön så som till exempel solrosfrön. Till finkar är det bäst att ge frukt och grönsaker (avokado är dödligt giftigt!), även små bitar av ljust knäckebröd eller skorpa går bra.

Har du inget av detta hemma går det också bra att ge müsli eller bre lite smör på en mjuk smörgås att ge fågeln. En fågel som har varit på rymmen behöver vätska och energi, så det är ok att ge den lite smörgås i detta fall.

Är fågeln utmattad måste du försöka få i den vätska och energi. Blanda en 0,5 dl vatten (+37 °C) med en tesked (5 ml) olja och en matsked (15 ml) socker. Försök att droppa det in i näbben på fågeln till exempel med ett sugrör.

Ringmärkt
Är fågeln ringmärkt? Försök att se om fågeln är ringmärkt. Ringen sitter på benet en bit upp och kan vara svår att se om fågeln sitter ner och låter fjädrarna ligga över fötterna. Se till att fågeln ”reser” sig genom att till exempel peta försiktigt på den och se efter om det sitter en ring på benet. För att kunna spåra ägaren vill vi veta i vilket material ringen är i, är den i plast eller metall? Vilken färg har ringen? Och det viktigaste, vad står det på ringen? Vissa siffror och bokstäver kan stå på tvären.

Förvaring
En bur är alltid det bästa att förvara fågeln i. Det kan till exempel vara en fågelbur, hamsterbur, kattbur eller hundbur med mindre maskor så att fågeln inte kan flyga ut. Har du ingen bur går även en kartong bra, framför allt till fåglar med mindre näbb så som undulat, kanariefågel, och nymfparakit. För att fågeln ska kunna sitta bekvämt i en kartong, kör igenom en pinne (t ex blompinne) genom väggarna som fågeln kan sitta på. För att den ska få ljus, gör små hål i kartongen.
Att förvara större papegojor i kartonger kan vara vanskligt då de lätt kan bita sönder en pappkartong. Har du inte någon bur, lås in fågeln i ett rum där den inte kan göra någon skada, till exempel bita sönder möbler och elledningar. Badrum eller toalett brukar fungera bra då det oftast inte finns några synliga elledningar där och då man inte brukar ha så mycket möbler där. Glöm inte att stänga toalettlocket om fågeln vistas där det finns en toalettstol.

Vildfågel

Misstänks en fågelunge eller fågelkull vara övergiven skall den övervakas på håll – långt håll – och under många timmar för att konstatera att den inte matas. Har du inte tid, så betrakta den inte som övergiven.

Tänk på att föräldrarna är bäst på att föda upp sina ungar. I vissa fall duger dock fosterföräldrar. Om Du är tveksam tag alltid först kontakt med någon som kan arten, innan Du tar in en unge som Du tror är övergiven.

 

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter