Bönderna behöver Dig just nu – så kan Du hjälpa bönderna i extremtorkan

Är Du markägare?
Har du i vanliga fall betesputsar eller mark som Du låter stå oskördat?
Husdjurshjälpen.Skåne har en önskan till Dig.

I stort sett hela Sverige lider av svår torka och vem vill inte hjälpa våra bönder i Skåne, med tanke på att Husdjurshjälpen.Skåne håller till här och majoritet av våra läsare bor i Skåne, MEN självklart bor Ni i något annat landskap och läser detta gäller det så klart Er också.
Om man har möjlighet och äger mark som inte är till någon användning när det ser ut att gå mot en katastrofsäsong där man inte vet hur man ska få ihop foder till sina djur är vår uppmaning till Dig att fråga en bonde i närheten om han/hon vill ta vara på gräset på din mark.

Klartext – har du något att skörda som du inte vill ha, kolla med en bonde om han/hon vill ha det.
Vi tror att ditt erbjudande skulle vara extremt tacksamt för bonden och framför allt för djuren.
I en fråga till medlemmar om de upplever att de har problem med torkan på LRF;s hemsida har totalt 87 personer svarat (i nuläget) och 95% har svarat ”ja” och 5% ”nej”. Siffrorna säger allt.

Det finns en Facebookgrupp som heter ”Betesmark åt betesdjuren” som man kan bli medlem i och där man diskuterar om vem som behöver mer betesmark och vem som har betesmark att erbjuda.

Nedan finns lite länkar om ämnet och även förslag på bondgårdar i Skåne man kan kontakta – observera att vi vet inte om de gårdar som är i länkarna är i behov, men frågan är ju fri och kanske tacksamt mottaget;

Bondgårdar i Skåne – https://www.skanemejerier.se/mjolkgardar/besok-en-gard/
Bondgårdar i Skåne – https://www.ica.se/buffe/artikel/sodra-sverige/

Lokaltidningen Malmö – http://malmo.lokaltidningen.se/2018-06-08/-Sommartorkan-lamsl%C3%A5r-%E2%80%93-akut-l%C3%A4ge-f%C3%B6r-sk%C3%A5nska-b%C3%B6nder-2311889.html

SvD – https://www.svd.se/extremtorka-tvingar-bonder-till-slakt

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) – https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2018/06/basta-satten-att-samarbeta-i-torkan/

 

Fem kossor försvunna – tre hittats av drönare – två fortfarande försvunna.

Ja visst, inte första gången vi på Husdjurshjälpen.Skåne får in efterlysningar på boskap. Men denna gången är det lite skillnad ifrån andra. De försvann på ett stort rapsfält!

Djuren hör hemma på Påhlstorps gård som ligger söder om Sjöbo.
Ägaren tror att kossorna har delat upp sig, går 2 st för sig själv och de andra 3 på sitt håll. Tre av fem har blivit funna med hjälp av en drönare. Helt fantastiskt!

Här ser Ni bilden från drönaren där de tre korna befann sig.

Drönare_kor_2015

Foto: Martin Malmberg

Två kossor är fortfarande försvunna. Kossorna försvann söndag 17/5 vid markering nr 1 och sågs igår måndag 18/5 ungefär vid markering nr 2. Länk till karta: http://kartor.eniro.se/m/sITjs

Vi på Husdjurshjälpen.Skåne vill tacka Martin Malmberg för hans oerhörda generösa gest och hjälp att finna kossorna både igår och idag. Däremot kanske kossorna inte är lika lyckliga över att bli funna – massor att äta överallt. Vi hoppas att de två kossorna som fortfarande är förvunna hittas snarast så de kommer hem till flocken.

Ulrika Bengtsdotter