Råd till Dig som funderar på att köpa en hund eller katt

 

Det finns så oerhört många internetsidor, Facebooksidor eller Facebookgrupper där man säljer hundvalpar eller kattungar, så man nästan får ont i magen. Varför jag får ont i magen? Jo, för att illegal smuggel av djur har ökat oerhört de senaste åren, och det är för mig oerhört sorgset att människor behandlar och föder upp djur enbart för pengars skull och utnyttjar de stackars djuren samt att människor som är godtrogna eller har fått för lite information om hur just dessa människor arbetar/agerar för att sälja smuggeldjur köper ett sjukt djur som de sedan får avliva eller avlider själv inom bara någon vecka. Det finns inte en möjlighet att ha koll på vilken som är en oseriös eller seriös uppfödare/säljare i en annons.

Här kommer därför lite tips för dig som har funderingar på att skaffa en familjemedlem. Jag påpekar ordet för ett djur skall vara en familjemedlem och inte en sak.

Be alltid om att få besöka djuret och säljaren i hemmiljö. Om det är en kattunge eller hundvalp du ska köpa, be också om att få träffa mamman. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket.

  • Gå aldrig med på att träffa säljaren på till exempel en parkeringsplats för att titta på djuret. Har du väl åkt dit kan det vara svårt att motstå det söta djuret sen, även om du anar att det har smugglats in i landet.
  • Hundvalpar ska vara minst åtta veckor gamla innan de lämnar mamman. Kattungar ska vara minst tolv veckor gamla.
  • Kontrollera stamtavla om hunden eller katten sägs vara renrasig. Den ska alltid följa med köpet och innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.
  • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att djuret är friskt vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden eller katten är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
  • Köp aldrig ett djur som inte verkar friskt, till exempel har diarré.
  • Kräv en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns med. Acceptera inte bara ett mobilnummer. Många av de mellanhänder som säljer vidare framför allt hundvalpar uppger ofta ett telefonnummer som går till ett kontantkort. Efter köpet går det inte längre att få kontakt med numret.
  • En hund med kuperade öron eller svans är inte född i Sverige, eftersom det är förbjudet här.
  • Sägs hundvalpen vara född i Sverige, ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Be om ett intyg över detta.
  • Hundar äldre än fyra månader ska vara chipmärkta. Begär att få ett besiktningsintyg där chipnumret framgår.
  • Om säljaren inte går med på dina krav, avråder Jordbruksverket från att fullfölja köpet – oavsett hur söt och vädjande kattungen eller hundvalpen än är.

Källor: Blocket och Jordbruksverket

 

Ulrika Bengtsdotter