Vad är det för mat vi ger våra hundar egentligen?

 

Jag satt och googlade häromdagen på torrfoder till hundar.
Jag fann ett torrfodertest som Råd & Rön gjort på 17 olika sorters torrfoder år 2016/06. Blev oerhört nyfiken att läsa det resultat de kommit fram till samt vilket eller vilka märken de gjort testerna på, så jag betalade 25 kr för att kunna läsa artikeln och se resultatet.

För det första höll jag på att sätta Coca Colan i fel strupe när jag till min stora chock läste att i några av de torrfoder man gjort testet (4 st) hade man funnit innehåll av mögelgifter (!!), Aflatoxin, som är cancerframkallande och kan i stora mängder orsaka akut leverskada. Andra gifter var fumonisin och/eller zerealeon.
Ca 95 % av alla hundar äter torrfoder i Sverige, hur många av dessa hundar får torrfoder med mögelgifter i? Vad det beror på? Dålig hantering av majs och spannmål.
I testet fanns både foder med spannmål och foder med kött som huvudsaklig proteinkälla.

Man påpekar att vissa tillverkare är luriga och delar upp i ”majs” och ”majsmjöl” i innehållsförteckningen. Vad är skillnaden?
Man jämförde kilopris, pris per dag, näringsinnehåll, protein, proteinkvalitet, cystine, metionin, lysin, treonin, fett, fettkvalitet, lindsyra, Omega 3 och 6, mineraler och spårämnen, fosfor, kalcium, järn, kallum, magnesium, natrium, selen, vitaminer, märkning, mögelgifter, huvudingredienser, spannmålsfritt-, vegetariskt- eller ekologiskt torrfoder samt åldersgrupp.

Som i allt annat är det väldigt individuellt vad hunden gillar och hur dess magsmältning fungerar och allergier för att torrfodret skall fungera som bäst. Men det mest oroväckande tyckte jag var just mögelgifterna… För hur märker vi det själva? Står ju knappast på innehållsförteckningen.

Jag har sedan många år funnit ett torrfoder som passar bäst och som mina hundar mår bra av och jag känner många som ger sina hundar BARF istället. Valet är upp till en själv. Huvudsaken är ju att hunden mår bra av det.

Ulrika Bengtsdotter