Vinter i Europa – en kamp emellan liv och död

Det är vinter i Europa.
Vinter i Europa kan både vara varm med några plusgrader eller otrolig kall med många minusgrader och snö och blåst. I Rumänien är det oftast kalla vintrar, med en hel del snö.
För gatuhundarna är det en kamp om liv och död. De finner inget skydd och att få tag i mat är väldigt svårt. Många hundar fryser ihjäl på grund utav undernäring på vintern samt de eventuella skador de har och som ingen bryr sig om.
För en del gatuhundar som räddas av djurvänner får de i alla fall ett tak över huvudet, men det är trångbott och trots att de har tak över huvudet så är det ingen garanti för att de ska slippa frysa eller kunna få vatten, då vattnet i vattenrören kan lätt frysa.

Hundhjälpen är en av de ideella föreningar som är politiskt och religiöst obundna och hjälper nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där de i särklass far mest illa. Rumänien har ca 22 miljoner invånare och uppemot två miljoner gatuhundar. De rumänska gatuhundarnas elände började på 80-talet när Ceaucescu ville industrialisera Rumänien. Människorna flyttades från landsorten till städerna. Eftersom bostadsbristen blev stor, revs de små husen till förmån för stora bostadskomplex med små lägenheter. Djuren fick betala priset – de kastades ut på gatan när utrymmet krympte. Så småningom började de föröka sig och snabbt befolkades gatorna av herrelösa hundar, samt deras valpar.

Trots att det numera är olagligt enligt den rumänska djurskyddslagen att döda friska gatuhundar, så sker det ideligen utrensningsaktioner i olika städer. Hundarna förgiftas systematiskt eller fångas in och blir antingen ihjälslagna, strypta eller släpas till döds efter bilar. Vissa kommuner betalar ut bidrag till privatpersoner som inkommer med avskurna öron för att bevisa att hunden har dödats.

De hundar som överlever dessa utrensningar, hamnar ofta i ett nytt helvete – kommunernas hundhägn. Kommunerna lejer ofta företag för att fånga in hundar som sedan placeras i kommunernas, eller det egna företagets, hundhägn. Hägnen är oftast fallfärdiga anläggningar utan tak och golven är fyllda av avföring och urin. Stanken är outhärdlig. Hundarna får utstå svält och grym behandling av de som är satta att se till hundarna. Skador som uppstår när hundarna slåss behandlas ej. Flera videoupptagningar från olika kommunala hägn visar hur svältande hundar äter på sina döda kamrater. Hägnen är oftast förbjudet för besökare att komma in i. Allt sker i tysthet och dolt från världens blickar.

När hundarna avlivas i hägnen görs det direkt bland de andra hundarna. Hunden hålls fast med en metallanordning och utan att något lugnande medel ges innan, så injiceras magnesiumsulfat direkt i hundens bröstkorg. Skulle hunden inte dö inom 20 minuter, görs proceduren om och hunden plågas under tiden mycket svårt. De andra hundarna bevittnar i skräck dessa fruktansvärda scener.

Efter 10 års verksamhet läggs nu hägnet och kliniken i Medgidia ner som Hundhjälpen stöttar. I slutet av februari ska alla kvarvarande djur ha flyttats till Cernavoda – ett enormt arbete att på ett tryggt sätt integrera alla inkommande hundar och katter. Den nya kliniken som är under uppförande i Cernavoda slukar stora resurser, liksom anställandet av internationell personal. En prioritering måste göras. Några ur personalen i Medgidia har fått nya anställningar i Cernavoda. Övriga har fått generösa avgångsvederlag. Katthuset kommer att flyttas till Cernavoda liksom all medicinsk utrustning och annat som kan återanvändas. SaveTheDogs överger inte Medgidia – det är ett löfte. Den mobila kliniken kommer att arbeta intensivt i staden med kastrationer och akutvård. Svåra fall kommer att flyttas till Cernavoda för kvalificerad vård / rehabilitering. Det är nu av yttersta vikt även för djuren i Medgidia att den nya kliniken i Cernavoda kan färdigställas. I Medgidia saknas helt fungerande djursjukvård i övrigt. SaveTheDogs för en dialog med myndigheterna för att tidigare grymheter mot djuren inte ska upprepas. (Text från Hundhjälpens hemsida www.hundhjalpen.se)

Bild från gatuhundensratt.se

Husdjurshjälpen.Skåne vill hjälpa dessa nosar, hundar och katter med att skicka ner material till Hundhjälpen.
Vad är det som behövs? Jo, koppel, sele, halsband, leksaker, borstar, klotänger, filtar etc.
Tyvärr är bäddar och mat så skrymmande så det kostar mer att skicka ner än värdet på saken, men man kan swisha valbar summa om man inte har något material att skänka.

Så har Ni något av dessa saker liggandes hemma och som inte kommer till användning – kontakta Husdjurshjälpen.Skåne via mail husdjurshjalpen.skane@hotmail.se . Tveka inte!

Vill Ni läsa mer om Hundhjälpen eller om en annan liknande ideell förening, Föreningen DogRescue kan Ni söka namnet på Facebook eller gå in på deras hemsidor www.hundhjalpen.se eller www.dogrescue.se

PS. Jag vill tillägga att det inte är enbart i Rumänien som djuren far illa. Ett annat europeiskt land är Grekland där man skadar eller dödar gatuhundar eller dumpar dem för att de inte vill ha dem längre. Greklands Svaga är en av de svenska Facebooksidorna där man kan följa eldsjälars kamp för dessa djur eller SAWA https://www.facebook.com/Santorinihundar/   DS

 

Ulrika Bengtsdotter