Källkritik, manipulation och fejkade profiler – är Du en av dem?

Det här inlägget handlar om människans enorma valmöjligheter på sociala medier.

I grupper alternativ sidor på Facebook sitter det administratörer bakom sin dataskärm och skriver s k informationsinlägg till sina medlemmar utan att kunna ha belägg eller bevisa underlag för det man har skrivit. Källans ursprung och källkritik är så viktigt idag och att vi arbetar med det – vi som sitter bakom dataskärmen.
I skolans värld är en av del av kunskapskraven i svenska för årskurs 7-9 att ha informationssökning i olika medier och källor samt hur man bedömer informationens rimlighet och hur texters avsändare påverkar innehållet.
Kanske vi vuxna skulle ta och tänka på det också ännu oftare?
För annars kan man kanske kalla det propaganda/manipulation?

En annan sak, som vi vuxna människor också bör tänka på OM man vill vara och kallas förebild, är hur man själv skriver sin kommentar i ett kommentarsfält.
Jag ser en del som är medlemmar på Husdjurshjälpen.Skåne skriva inne hos oss en sak och sedan en helt annan åsikt på en annan sida. Då blir man väldigt kluven. Man undrar ”hur tänkte personen nu?” och ”varför skriver man en sak inne hos oss och en annan åsikt där?”.
Jag har under åren fått pm från personer som har fejkprofiler, det vill säga som inte har sitt riktiga förnamn och efternamn på sin profil. Jag vet att en del personer i samhället inte kan ha sitt riktiga namn utskrivet på grund utav olika omständigheter, men att använda det till att skriva eller tala illa om andra det är att utnyttja sin integritet på fel sätt och otroligt fegt.

Ett absolut färskt exempel på hur alla människor påverkas av dagens samhällsklimat och hur lätt en del människor kan manipulera och hetsa andra är bilden på den mörka lillkillen, smyckad till Lucia för Åhlen´s som las ut deras sida.
Man blir gråtfärdig!

När man inte kan eller vill se helheten eller delheten utan enbart sin egoism, använda sin försvarsmekanism och/eller
s k charm för att överleva själv, då behöver Du söka hjälp hos en professionell yrkesperson inom sjukvården.
Men förpesta inte oss som ser, hör och anser att människor har lika värden och som kan med klara bevis stå för det man skrivit eller sagt och inte ”vända kappan efter vinden”.

kallkritik
Bild från Skolit.moobis.se

 

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter