Hund- eller kattägare? Vem är smartast? Rökning i hemmet – vem klarar sämst av passiv rökning?

hundkattbild

 

KATT- ELLER HUNDÄGARE – VILKA ÄR SMARTAST?

Vi har alla hört talesätten ”Många älskar hundar”, ”Tid med katter är aldrig bortkastad” , ”Hunden är människans bästa vän”.

Rivaliteten mellan kattälskare och hundälskare funnits sedan början av tid, och svaret på den till synes oförargliga fråga är du en hundälskare eller en kattvän?  Om vi skulle gå av stereotyp, kattvänner är till sin natur, isolerade varelser, vanligtvis av den kvinnliga övertalning, som är högdragen, dömande, och som är avsett för ensamhet. Hundälskare, å andra sidan, är vänliga, atletisk och energisk-livet i partiet, lätt nöjd, och så lätt att läsa som en öppen bok. Ny forskning visar mätbara skillnader mellan människors preferenser för husdjur. Och som alla kattägare kommer att hävda och som de har vetat hela tiden –  kattälskare är mer intelligent än hundälskare.

Vid det årliga mötet hos Föreningen för Psychological Science, där forskaren och docenten i psykologi vid Carroll University Denise Guastello närvarade, berättade hon om personlighetsskillnaderna mellan kattmänniskor och hundfolk, inte bara på ett ekonomiskt sätt utan bedömning av karaktär. Delvis på grund av de miljöer de föredrog, blev resultatet att kattvänner hade högre intelligens än hundälskare.

”Det är logiskt att en person som har hund vill vara ute, prata med folk, att föra sin hund,” sade Guastello. Å andra sidan ”… om du är mer introverta och känslig, kanske du är hemma och läste en bok, och din katt behöver inte gå utanför för en promenad.”

Om du är som din katt –  fri och benägen att spendera en hel del tid ensam, är du förmodligen också mer benägna att använda denna tid effektivt i ensamhet, oavsett om det är att läsa eller lära sig ett nytt språk. En sådan känslighet och slutenhet kan bero på att katter har 300 miljoner nervceller, medan hundar har ungefär hälften av det, rapporterar Live Science . Och denna skillnad är betydande, från förmågan att överleva i vildmarken till ökad visuella minne.

Hundar har förmågan att vädra ut droger och upptäcka cancer, bland andra sjukdomar, katter visar mer uttrycksfulla och sofistikerade läten. Det konstaterades att en vildkatt kan manipulera ett bakhåll till sin fördel genom att ha förmågan att härma samtalet av dess byte. Katter är oberoende och självständighet, vilket enligt vissa, vilket är kännetecken av intelligens och framgång.

Man har naturligtvis olika åsikter om detta resultat – och huvudsaken är faktiskt att vad man än är – hund-, katt – eller annan husdjursägare så är det att man tar hand om sitt husdjur med obegränsad kärlek, försiktighet och trygghet. Eller hur? 
Källa: http://www.lifehack.org/352040/study-finds-cat-people-are-more-intelligent-than-dog-people

 

HUND- ELLER KATTÄGARE – RÖKARE ELLER ICKE RÖKARE

Husdjur löper större risk från passiv rökning än människan, eftersom de tillbringar mer tid i hemmet och närmare mattor där cancerframkallande partiklar kan dröja kvar. Ny forskning visar att djur som utsätts för passiv rökning utvecklar en rad hälsoproblem, inklusive cancer, cellskador och viktökning.

Forskare vid University of Glasgow har etablerat en direkt koppling mellan familjens husdjur som bor i en rökig miljö. Studien fann att katter är särskilt utsatta för passiv rökning, eventuellt på grund av att katter tvättar sig själva, och hundar som har kastrerats är mer benägna att gå upp i vikt än de i ett rökfritt hem. Det har redan visat att hundar kan ta in stora mängder rök när de bor i ett hushåll med rökare. Som ett bifynd, konstaterades också att hundar som lever med en rökande ägare fick ökad vikt efter kastrering än i en icke-rökares hushåll.

Vår nuvarande studie hos katter visar att katter är ännu mer drabbade. Det kan vara på grund av att katter tvättar sig själva, eftersom det kan öka mängden att rök (kemikalier) tas upp av kroppen. Victoria Smith MRCVS, som undersöker kopplingarna mellan passiv rökning och lymfomcancer i blodcellerna hos katter, säger: vårt arbete hittills har visat att katter tar in betydande mängder rök och tillgången till utomhusvistelse gör mycket liten skillnad.

Forskarna sade också att husdjur kan löpa större risk för hälsoproblem på grund av sin låga höjd och mer benägna att andas in rökpartiklar som tros vara ännu mer cancerframkallande än passiv rökning.

Till viss del löper husdjur större risk, säger Professor Knottenbelt. Husdjur är ofta i närheten av sina ägare mer än barn som kan vara borta exempelvis i skolan hela dagen. Dessa faktorer gör att husdjur troligen utsätts för större mängder passiv rökning.
Källa: The Telegraph 15/12/30

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter