Hallå Polisen, detta håller INTE!

röttkort

 

Minns Ni hundvalpen Lisa som dog dagar efter nyår och som även konstaterades att hon var en smuggelhund?
Vi skrev om Lisa i januarimånad här på bloggen.
Den 26 februari var Lisas husse med i Sveriges Radio P3 gällande smuggelhundar i Sverige.
Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6377828
N
ej Polisen, detta håller INTE! Mer bemanning för att stoppa illegal verksamhet gällande oskyldiga djur – för tullen och även för spaning.

Nu till en helt annan sak – Polisens arbete gällande anmälan om upphittad eller försvunnen hund.
Under kort tid har två individuella ärende hos oss gjort oss oerhört besvikna och frustrerade. Och det är inte första gången och tyvärr inte den sista heller.

Lokaltidningen i orten skrev en helsida om detta ärende i helgen, då hundägaren och upphittaren bearbetar sin sorg och saknad. En kort version av ärendet är att de två hundarna som rymt blev infångade samma dag som de försvann och upphittaren ringer Polisen för att meddela att man har fångat in två hundar. Upphittaren kunde inte ta hand om hundarna av olika skäl och ber Polisen komma och hämta dem. Polisens svar till upphittaren är ”Släpp dem lösa igen” och då gör upphittaren detta med förtroende om att den Polis som hon pratar med kan sin sak gällande detta. Hela ärendet slutar med att hundarna hittas påkörda några dagar senare. Ägaren hade polisanmält försvinnandet samma dag och t o m innan upphittaren ringer och meddelar sin ”fångst”.
Polisens förklaring till det hela är att de hade ont om bemanning och att den som tagit emot samtalet från upphittaren inte jobbar inom den avdelning som oftast tar emot dessa djuranmälningar.
Släpp ALDRIG hunden lös igen om Ni lyckats fånga in den.

Det andra ärendet är en hund som försvinner. Ägarna ringer Polisen och meddelar försvinnandet direkt. Två timmar senare hittas hunden av en person som ringer in och meddelar att man hittat en hund. Trots att en anmälan gjorts, precis som man skall, så matchas inte dessa två anmälningar utan cirka 30 timmar efteråt får hundägaren veta var deras hund är och kan köra och hämta den hos upphittaren. Det är 28 timmar för mycket av oro om anmälningarna hade matchas direkt!

Polisen har avtal med olika företag runt om i Skåne som skall ta emot ett upphittat djur . Varför kallades inte någon av dessa in i första ärendet om de nu själva hade för lite bemanning? Eller varför kontaktade inte Polisen oss? Vi är helt övertygade om att X antal Poliser känner till Husdjurshjälpen.Skåne, speciellt i Kristianstadsområdet, då vi varit i dessa tidningar för inte så länge sedan. Och om personen i fråga som tar samtalet är osäker på hur man ska göra, varför inte säga ”Jag är osäker på just detta, men kan jag få återkomma snarast då jag får fråga en kollega som kan detta bättre”. Hur svårt kan det vara? Eller är det förnedrande? Istället har man två döda hundar på sitt samvete…. För att inte tala om tjejen som fångade in hundarna och som bara löd Polisens ord. Hon mår fruktansvärt dåligt just nu.

Nej Polisen, detta håller INTE! Under 4 år inom Husdjurshjälpen.Skåne har vi fått höra ifrån många upphittare som fått precis samma svar när de ringt och anmält upphittande djur gällande ärende nummer ett och precis samma gällande ärende nummer två är inte heller ovanligt. Och hallå Skånes landshövding, vad anser Du om detta?

Vi ställer gärna upp med ett samarbete med Er Polisen, för våra familjemedlemmar betyder något för oss.
Det är bara att höra av sig på vår mail.

Till Er läsare – har Ni råkat ut för något liknande som i ärende nummer 1 eller nummer 2?
Kommentera gärna eller maila oss: husdjurshjalpen.skane@hotmail.se

 

 

Ulrika Bengtsdotter