Vila i frid hunden på Husie Mosse <3

Måndagen den 4 januari var en kvinna ute och gick på Husie mosse när hon upptäcker en död hund. Kvinnan lägger upp en efterlysning med foto i en Facebookgrupp och när vi på Husdjurshjälpen.Skåne ser hennes inlägg lägger vi in efterlysning hos oss. I originalefterlysningen blir det många spekulationer, det visar sig bl.a. att kvinnan inte haft möjlighet att ta hunden därifrån, så vår administratör Daniel bestämmer sig på kvällen för att åka dit och ta hand om kvarlevorna samt se om han kan avgöra vilken ras det kan röra sig om. (Kvinnan anmälde vad hon sett till polisen.)
Efter att Daniel letat i området utan att hitta något får vi äntligen tag på kvinnan som kan berätta var hunden ligger och Daniel tar sig dit. Hunden låg i ett område vid bäcken, precis efter bron som finns norr om dammen, med stora & små träd och sly så den var inte synlig från stigen. På de foto som Daniel skickar till oss andra administratörer så ser det ut som att det kan röra sig om en ung räv men ingen av oss är 100 % säkra. Djursjukhuset Evidensia i Malmö kontaktas och de får frågan om de kan ta en titt på kvarlevorna för att avgöra om det är en hund, och i så fall vilken ras det kan vara, eller räv till djursjukhuset i Malmö, djursjuksköterskan säga att det är ok att komma in. Samma djursköterska tar en titt på kvarlevorna när Daniel kommit och säger att det är en hund men hon ska be jourveterinären ta en titt. Daniel ber att de ska återkomma med besked, lämnar sina kontaktuppgifter och åker hem till sin familj.
Trots att Daniel kontaktat Evidensia ett flertal gånger via telefon får han inget svar om vad de kommit fram till, nonchalant om ni frågar mig. Men idag, lördag, får han svar på ett mail han skickat till dem. Den som svarar är djursköterskan som Daniel hade telefonkontakt med och som sen var den första som tittade på kvarlevorna. Eftersom jourhavande veterinär inte hade tid att titta på kvarlevorna direkt bad hon två kollegor titta och de sa också att det var en hund, som inte var chipmärkt, senare på kvällen tog jourhavande veterinär en titt och kom fram till samma sak. ”Case closed” enligt Evidensia som skickade hunden till Sysavs Djurkremering.
Vi på Husdjurshjälpen.Skåne tycker inte det är ”case closed”!
Det kanske finns en ägare där ute som inte har Facebook och inte vet hur man ska efterlysa sin bortsprungna hund, en ägare som kanske vill veta vad som hänt deras 4-benta vän och som vill veta att deras familjemedlem fick ett värdigt (?) slut i en brännugn på Sysav så vi väljer att skriva om händelsen här på bloggen.

Beskrivning av hunden
Längd: ca 70 cm
Höjd: ca 30 cm
Päls: mjuk, ej sträv
Öron: stora
Färg: vitt bröst, vitt runt munnen, röd/brun (väldig smutsig så det var svårt att avgöra vad som var smuts och vad som var pälsens färg)
Färg på klorna: svarta (åtminstone på 3 av tassarna)
Tyvärr saknades svansen och lite till där bak så det gick inte att avgöra om det var en tik eller hane.
Det spekulerades att det var en tax men det var det med stor sannolikhet inte

Kartmarkering var hunden hittades ser ni här

 

Ulrika Bengtsdotter