Vinterinformation för hund, katt, häst och fåglar

Vinternsfarordjur_HDH2015

 

Vädergudarna har bestämt att det ska komma snö till helgen i Skåne. Då passar det utmärkt tycker jag att informera Er läsare om vinterns faror för djuren. En självklarhet för vissa, men inte för alla. Och för de som redan vet, så skadar det ju aldrig med en ”reminder” ändå.

Lite om julmaten som vi lagar och sätter på bordet. Julmat är ofta fet och förutom att djuret kan gå upp i vikt av den så kan den även göra djuret sjukt. Pankreatit – inflammation i bukspottkörteln – är en vanlig följd av utfodring med mycket fett. Svåra fall av pankreatit kan till och med leda till döden.

Mat med ben i, tex revbensspjäll, bör man se upp med. Tillagade ben splittras lätt och kan fastna på vägen genom magen. Hundar som inte är vana vid att få ben kan också få diarré och börja kräkas.

Lök är farligt. Den kan orsaka blodbrist.

Nötter kan fastna på vägen genom tarmen och ibland krävs en operation för att ta bort stoppet. De kan också i värsta fall fastna i halsen. Då kan djuret få svårt att andas och då är det bråttom till veterinären!

Choklad är gott för oss och både katten och hunden kan mycket väl tänka sig att äta denna läckerhet. Dock innehåller choklad teobromin som är giftigt för både hund och katt. De saknar nämligen det enzym som bryter ner teobromin. Katter blir sällan förgiftade då de sällan äter några skadliga mängder av choklad. Hundar kan dock lätt sätta i sig större mängder. Mängden teobromin i chokladen beror på vilken sort det är. Ren kakao och mörk choklad innehåller högst halt. Det kan räcka med 60 gram mörk choklad till en 10 kg tung hund för att den skall visa förgiftningssymptom.  Kontakta veterinär om djuret ätit choklad även om det inte visar symptom. Oftast visar sig symptomen inom 2-4 timmar men det kan dröja upp till ett dygn innan de visar sig. Symptomen kan variera, illamående, dregling, kräkningar, diarré och buksmärtor. Höga doser teobromin kan ge rytmrubbningar i hjärtat som kan led till plötslig död.

Ge aldrig russin till din hund eller katt! Några få russin kan leda till att djuret blir akut sjuk i njursvikt, ibland med dödlig utgång. Man vet inte säkert hur många russin hundar och katter tål. En del blir inte sjuka trots att de ätit många russin och en del blir sjuka av några få. Om du vet att ditt djur ätit russin ska du kontakta veterinär. Man försöker i regel kräka djuret och ger sedan medicinskt kol för att minimera risken för förgiftning.

Inom- och utomhuskatter

En innekatt som råkar komma bort utomhus på vintertid har inte hunnit anpassa sig till det kalla utomhusklimatet och har därav en smal ”termoneutral zon”. Kan katten inte längre producera tillräckligt med kroppsvärme, dvs hamnar  den utanför sin termoneutrala zon, så kan katten inte längre uppnå termisk komfort och då riskerar den att få köldskador eller ännu värre, bli nedkyld och kanske dö.

Det är ett vanligt misstag, när man ser en katt med köldskador, att anta att katter inte kan anpassa sig till kallt klimat. Anledningen till att vissa katter får köldskador och andra inte beror på den individuella kattens vanliga livsstil. Innekatter, utekatter, ladugårdskatter, hemlösa katter och förvildade katter har alla olika och individuella termoneutrala zoner och klarar därmed olika utomhusklimat. En innekatt som kommer bort utomhus vintertid hinner inte anpassa sig till klimatet och kan därav få köldskador om det är riktigt kallt. En katt som har anpassat sig till vinterklimatet klarar sig däremot utan problem.

Om din katt har tillgång till ert garage eller er bil bör du vara försiktig när du startar den. Katter sover ibland uppe på motorhuven på parkerade bilar eftersom de ger skydd från vinden och är ibland fortfarande varma.

Lämna aldrig din katt utan tillsyn i bilen under vintern. Det kalla vädret kan snabbt förvandla din bil till ett kylskåp.

Om du lämnar mat utomhus till din katt bör du kontrollera den några gånger om dagen, för att försäkra dig om att den inte är frusen. Det är speciellt viktigt att din katt har vatten som inte fryst till is. Om katten inte kan få rent vatten kan det vara lätt hänt att hon dricker från källor som har blivit förorenade av hushållsmaskiner, vägsalt eller kylarvätska. Kylarvätska är speciellt lockande för katter och extremt farligt så se till att du torkar upp om du råkat spilla något när du fyller på bilen.

Hästar

Ulrika Bengtsdotter